Genel

Sakin şehir Seferihisar'da Cittaslow üniversitesi kurulacak!

Çevreyi mahvetmeden, insana ve doğaya saygı göstererek, kültürel ve yerel değerleri koruyarak gelişmek mümkün... Türkiyenin ilk sakin şehiri Seferihisarın Belediye Başkanı, dünyanın ilk Cittaslow üniversitesini kurmaya hazırlanıyor

İzmirin Seferihisar ilçesi, 1.5 yıl önce Dünya Cittaslow Birliğine üye oldu. Peki sakin şehir anlamına gelen Cittaslow, Seferihisarlıların hayatını nasıl değiştirdi Çevre ve altyapı politikalarından kentsel kaliteyi artıracak teknolojilerin geliştirilmesine, yerli üretimin korunmasından kirliliğin kontrol edilmesine, kriterler uygulanabildi mi

Kafamda bu sorularla Seferihisara gittim. Hem ilçede yaşayanlar, hem CHPli Belediye Başkanı Tunç Soyerle görüştüm. Cittaslow üyeliği henüz çok yeni olsa da ilçenin nasıl güzelleştiğini, kalkındığını ve halkın bu ünvanı nasıl sahiplendiğini gözlerimle gördüm. En iyisi Cittaslowu Türkiyede uygulayan ilk belediye başkanı olan Tunç Soyerden dinleyin...

Cittaslowa başvurma fikri nereden çıktı
2007de ABDde yaşayan bir arkadaşım, Cittaslow ile ilgili mail attı. Seferihisar, zaten anlatılan kriterlere yakın yaşıyan bir yerdi. İstenen 59 kriter vardı, hepsinin en az yüzde 50sini tamamlayabiliriz diye kafama takıldı...

Halka nasıl anlattınız bunu
Her akşam kahvelerde anlattık. Dinliyorlar, soruyorlardı... Böyle böyle epeyce yürüdük. Kasım ayında aldık üyeliği, döndük. Büyük bir sevinçle karşılandık havaalanında. Pankartlar, gözyaşları, davullar... Şoke olduk!

KADINLARIN TOPLUMDA KONUMLARI DEĞİŞTİ

Yavaş olmak hiç makbul bir şey değil bu çağda!
Küreselleşme dediğimiz şey, inanılmaz bir hız getirdi hayatımıza. Daha hızlı, daha büyük, filan... Ve biz, hayatın tatlarından, zenginliklerinden mahrum kalmaya başladık. Cittaslowu sakin şehir diye çeviriyoruz, çünkü yavaş deyince yanlış anlaşılıyor. Ama aslında yavaşlamaya inanıyorum. Geçmişe bakmalı... Sanayi devriminde niye sendikalar ayaklandı Kendisine zaman kalsın diye. İnsanlar aslında başından beri kendine ait bir zamanın mücadelesini vermiş. Cittaslow bu beklentiye uygun bir yaşam tarzı sunuyor.

Peki sakin şehir olmak ekonomik kalkınma sağladı mı
Evet, çok ciddi etki etti. İnsanlar, para kazandıkça hemen anlıyorlar. Değişimin felsefesini de kavrıyorlar. Para kazanıyorlar, şimdi benden fazla cittaslowcular. Gelip beni kriterlere uyum konusunda eleştiriyorlar!

Neler değişti mesela
Hanımların konumu, en büyük değişiklik oldu. Para kazanmaya başladılar. Ev kadını olmaktan çıktılar. Toplum içindeki yerleri değişti. Sosyologlar bunu araştırmalı, 2 yılda oldu bu. Büyük toplumsal dönüşüm var. Mümkün, onu gördük. Kadınlar değişim kaldıracı olabiliyor ve bu kavgasız, döğüşsüz olabiliyor!

İTALYAN ANAYASASINA ÖRNEK OLACAĞIZ

Seferihisarda tohum takas şenliği düzenliyorsunuz. Mantığı ne
Türkiyede 2006da çıkan 5553 sayılı yasayla yerli tohum satışı yasaklandı. Binlerce yıldır süren bir şey, tohum tekelleri güçlensin diye durduruldu! Bugün 10 şirket, dünya tohum piyasasının yüzde 57sine sahip. Bunlar aynı zamanda kimyasal ve kanser ilaçı üreticileri. Öyle bir sistem ki tohumu ondan alıyorsun, kimyasalı ondan alıyorsun, hasta olunca da ilacı ondan alıyorsun! Düşünün, yerli kavun, karpuz buğday tohumu satamıyorsunuz!

Çıkış noktanız bu yasa mı oldu
Aynen bu oldu. Önce bu tohumların takasını gerçekleştirdik. Sonra bu tohumlardan göz hakkı aldık. 84 tür tohumu çimlendirip yeşerttik bir arazide. 21 bin fidanın dağıtımını yaptık... Hatta İtalyadaki anayasa çalışmalarında kullanılacak projemiz. Dünyadaki Cittaslow projelerine örnek iki projeden biri seçilmişiz. Diğeri İtalyan.

CITTASLOW ÜNİVERSİTESİ HAZIRLIĞIMIZ TAMAM

Aslında bu toprakların kültüründe olan birşeyi canlandırıyorsunuz...
Tabii, aynen öyle. Şimdi de Cittaslow üniversitesi hayal ediyorum. İlgili olduğu pek çok disiplin var; güzel sanatlar, mimarlık, şehir planlama. Bu felsefenin içini dolduracak başka bir perspektif lazım. Sadece Türkiye için değil, bütün dünya için o bilgiyi üretecek ve dağıtacak bir yer olabilir bu üniversite.

Nasıl olacak
Tamamıyla kendi çabamızla. Seferihisarda 800 dönüm araziyi üniversite için büyükşehire onaylattım. Seferihisarlılar Vakfı kuracağım. İsteyen bir lira, isteyen 1000 lira verip üye olsun istiyorum. Tabii ki başka üniversitelerle işbirliği olabilir. Ama Seferihisarlılar Vakfı bu yapıyla vazgeçilmez olacak.

Heyecan verici! Çalışmalar başladı mı
İzmirde beş üniversitenin kapısını çaldık. Rektörlere dedik ki hocam, üniversiteler kampusten çıkıp hayatın içinde olmak zorunda. Siz bizi laboratuar olarak kullanın dedik. Çok olumlu yaklaştılar. Hepsiyle farklı disiplinlerde işbirliği protokolü yaptık. 1 yılda başlamayı düşünüyoruz.

Yerelde bunları yapmak imkansız gibi geliyor...
Önce Seferihisarı kurtaracağız. Doğru modeller kurarak, doğru işler yaparak, değiştireceksek önce burada değiştirerek... Yerelde, her şeye rağmen yapacak çok şey var. Mevzuata bakarsanız yapacak şey az. Fakat tam tersi mümkün. Biz 2 senede pek çok şey değiştirdik.

TOPLUMDA BÜYÜK KAYNAŞMA SAĞLADIK

Siyasi kalıplara sığmıyorsunuz...
Bir örnek vereyim. Seferihisarda altı cemaat tespit ettik: Yozgatlılar, Afyonlular, Ahıska Türkleri, Kürtler, Karadenizliler. Buraya yerleşmişler. Senede bir gün buluşuyorlar. Ama bir türlü Seferihisarlılaşamıyorlar. Topladık, kardeşim yabancı gibi yaşıyorsunuz. Her biriniz kendi standınızı kurun dedik. Seferihisar Şenliği böyle başladı. Ahıska Türklerinin gecesinde çırpınırdı karadenizi söylerken, Kürtlerle halay çektik bir gece sonra. Yaptığım en anlamlı işti... Korkulan olmadı. Türkiyedeki siyasi söylemlerle açıklanamayacak şeyler bunlar.

Seferihisarda başka neleri değiştireceksiniz
Ana caddeyi güneş enerjisiyle aydınlattık. Sahile de yapacağız. Rüzgar enerjisini kullanacağız. Enerjisini kendisi üreten bina uygulamaları var sırada. Takdir-teşekkür alan çocuklara bisiklet hediye ediyoruz... Çöp ayrıştırmak için defalarca Büyükşehire başvurduk, kabul etmedi. Şimdi yeni yasayla bunu kendimiz yapabileceğiz.

Şirin ilçe Seferihisarın Belediye Başkanı CHPli Tunç Soyer, yaptıkları çalışmaları ve aldıkları sonuçları heyecan içinde anlattı. Soyer, büyük projeleri üniversiteye de başlayacaklarını söyledi.

 

TÜRKİYENİN YENİ CITTASLOWLARI HAZIRLIK YAPIYOR


Cittaslow, Seferihisarla sınırlı değil... Muğla-Akyaka, Çanakkale-Gökçeada, Aydın-Yenipazar ve İzmit-Taraklı da Cittaslowa başvurup birliğe üye oldu. Sırada dosyalarını hazırlayan altı ilçe daha var.

Yeni Cittaslow adayları hangileri
Ordudan 500-600 kişi Cittaslow olmak için talepte bulunmuş. Şimdi Ordu-Perşembe olacak! Dosyalar hazır. Ayrıca Isparta Yalvaç, Kırklareli Vize, Antalya Kaş, Van Gevaş, ve Urfa-Halfeti için çalışacağız... Bunları Cittaslow yaptıktan sonra duracağız. Sonra her kent ne yapması lazımsa onunla ilgilenecek.

Denetimi nasıl olacak
Cittaslow seçilen 10-11 kentle aramızda bir network oluşturuyoruz. Biraz da bunun için içe kapanacağız. 2013te Dünya Cittaslowlarının evsahibi olacağız. Farklı coğrafyalar, farklı siyasi yapılar var...

Sakin şehir başvurusu yapanlar CHPli değil yani...
Değil... AKPli, BDPli, MHPli belediyeler var.

Bu sayede tohum takas şenliği Anadoluya yayılabilir mi
Aynen öyle. Bilim komitesi kuruyoruz. Ziraatçı, mimar, mühendisle beraber yapalım.
Bu yarımada için çalıştık, başka dinamikleri de hesaba katmak lazım. Sonra 2015e kadar duralım. Acelem yok.

HER ŞEYDEN ÖNCE SAĞLIK!

Cittaslow nedir İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow sakin şehir anlamında kullanılıyor.
Cittaslow Ağı nedir Küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırması ile yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Slow Food hareketinden ortaya çıkmış kentler birliğine verilen isim.
Cittaslow nasıl uygulanır Şehirlerin hangi alanlarda önemli ve özel olduklarını düşünmeleri ve bu özelliklerini korumak için strateji geliştirmeleriyle... Şehrin dokusunun, renginin, müziğinin ve hikayesinin uyum içinde, şehir sakinlerinin ve ziyaret edenlerin zevk alabilecekleri bir hızda yaşanmasıdır.
Faydası nedir İnsanların kendi sağlıklarını ön planda tutmalarıdır. Bunu gerçekleştirmek için, hava, gürültü, ışık ve elektromanyetik kirliliklerin sürekli kontrol edilmesi ve sağlığı tehdit etmeyecek boyutta tutulması. Çevreye ve insana zararlı olmayan alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesidir.
Milliyet/Mehveş Evin