Emlak Terimleri

Saklı pay için dava açma süresi!

Mirasta saklı pay, mirasbırakanın tasarruf yapamayacağı kısım olarak karşımıza çıkıyor. Mirasçının saklı payının ihlal edilmesi halinde saklı pay için dava açılabiliyor. Peki, saklı pay için dava açma süresi ne kadardır?

Saklı pay için dava açma süresi!

Mirasta saklı pay, mirasbırakanın tasarruf yapamayacağı kısım olarak karşımıza çıkıyor. Bu kısım haricinde mirasbırakan vasiyet ve miras sözleşmesi ile tasarruf hakkını kullanabiliyor.


Ancak bu hakkını kullanırken mirasçının saklı payının da ihlal edilmiş olması halinde saklı pay için dava açılabiliyor.


Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler.


Yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları sayılır.


Mirasbırakan, tasarruf edebileceği kısmı aştığında, saklı payı zedelenen mirasçı, iflâsı hâlinde iflâs dairesinin veya mirasın geçtiği tarihte kendisine karşı ellerinde ödemeden aciz belgesi bulunan alacaklıların ihtarına rağmen tenkis davası açmazsa, iflâs idaresi veya bu alacaklılar, alacaklarının elde edilmesi için gerekli olan oranda ve mirasçıya tanınan süre içinde tenkis davası açabilirler. Peki, saklı pay için dava açma süresi ne kadardır?


Medeni Kanun gereğince;

Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşer.


Bir tasarrufun iptali bir öncekinin yürürlüğe girmesini sağlarsa, süreler iptal kararının kesinleşmesi tarihinde işlemeye başlar.


Tenkis iddiası, def'i yoluyla her zaman ileri sürülebilir.



Saklı pay oranları 2015!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com