Salda Göleti'nin inşaatı durdu!
Üç yıl önce yapımına başlanan, ancak Salda Gölü için büyük bir tehdit oluşturacağı belirlenen Salda Göleti'nin inşaatı durduruldu.
Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alan ve 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altında yer alan Salda Gölü’nü besleyen Düden Deresi üzerinde DSİ tarafından inşa edilen Salda Göleti'nde inşaat durdu, iş makineleri geri çekildi. Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; bilim insanlarının ve sivil toplum örgütlerinin tüm uyarılarına rağmen üç yıl önce yapımına start verilen Salda Göleti’nin ihale aşamasında başlayan çelişkiler inşaat süresi boyunca devam etti. Lağvedilen Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yatırım kitapçığında adı baraj olarak anılan ve 2014 yılında inşaatına başlandığı kaydedilen Salda Göleti, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü bilgilerine göre ise Aralık 2018’de inşa edilmeye başladı. Ancak köylülerin verdiği bilgiye göre gölette yaklaşık 1 yıldır inşaat çalışması yok. Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz yetkililer Salda Göleti inşaatının durduğunu doğrularken, bunun nedeninin projeyle ilgili ilk aşama ihalesinin tamamlanmasını gösteriyor. Köylüler ise ödenek bittiği için gölet inşaatının durduğunu iddia ederek alanda bulunan iş makinelerinin bile geri çekildiğini kaydediyor.
TÜRKİYE’NİN NAZAR BONCUĞU SALDA GÖLÜNÜN YIKIMLA SINAVI
Yaklaşık bir aydır kıyısında inşa edilmesi planlanan millet bahçesi projesiyle Türkiye’nin gündeminden düşmeyen Salda Gölü’nün başına gelenler, “Türkiye’de hiç bir güzellik cezasız kalmaz” diye konuşuyor. Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü, doğal sit alanı, tabiat parkı ve sulak alan olarak üç ayrı koruma şemsiyesine sahip. 2006’da turizm bölgesi ilan edilen göl ve çevresi, geçtiğimiz mart ayında ise Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edildi.
MİLLET BAHÇESİYLE GÜNDEMDE
Geçtiğimiz Şubat ayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Burdur’daki açıklamasıyla kamuoyuna açıklanan Salda Gölü kıyısına millet bahçesi yapılması girişimi Türkiye’nin nazar boncuğu niteliğindeki gölü birden ülke gündemine taşıdı. TOKİ’nin 31 Temmuz’da yaptığı ihaleyle millet bahçesi projesi hayata geçirilirken, Yeşilovalı 5 vatandaş ise bu girişime karşı iptal davaları açtı.
SKANDAL GÖLET PROJESİNDE İNŞAAT ÇALIŞMALARI DURDU
Türkiye Salda Gölü’nde yapılacak millet bahçesini tartışırken üç yıl önce inşaatına başlanan, ancak göl için büyük bir tehdit olacağı iddia edilen Salda Göletinin ise inşaatı durdu. Salda Gölü’nü besleyen en önemli tatlı su kaynağı olan Düden Deresi üzerinde DSİ 18. Bölge Müdürlüğü tarafından projelendirilen ancak bilim insanlarının ve uzmanların uyarılarına karşın yapımına başlanan Salda Göleti’nin inşaatının durması gözleri bir kez daha bu projeye dönüştü.
‘YÜKLENİCİ FİRMA PARASINI ALAMADI, İNŞAATI BIRAKIP GİTTİ’ İDDİASI
Gölet inşaatının yer aldığı bölgede yaşayan köylüler, yüklenici firmanın hak edişini alamadığı için inşaatı durdurduğunu ve alandan ayrıldığını belirtiyor. Köylülerin verdiği bilgiye göre yaklaşık 1 yıldır gölette inşaat çalışması yapılmıyor, iş makineleri de alandan çekildi. Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz yetkililer ise Salda Göleti ve Sulaması Projesi’nin inşaatının durduğunu doğruladı. Projeyle ilgili ihalenin ilk kısmının tamamlandığını ve çalışmaların bu yüzden durduğunu dile getiren yetkilier, yeni bir ihale olup olmayacağı konusunda ise kesin bir bilgi bulunmadığını belirtti.
‘ÖNCE İHALE YAPILDI, ARDINDAN BİLİMSEL RAPOR HAZIRLANDI’
Konuyla ilgili görüşlerine yer verilen, gölet inşaatı sürecini yakından izleyen ancak adının açıklanmasını istemeyen bir uzman ise şu açıklamalarda bulundu: “Salda Göleti bilimsel raporların aksine inşa edilmiştir. Gölet ihalesi, bilimsel rapor ve izinlerden önce yapılmıştır. İhaleden sonra ise DSİ tarafından Salda Göleti ve Sulama Projesi için üniversite ve bilim insanlarına hazırlatılan ekosistem değerlendirme raporuna göre, gölet yapılması planlanan Düden Deresi’nin suyunun 2/3’ünün gölete bırakılması gerektiği belirtilmesine rağmen, bu rapor dikkate alınmadan ‘göletin verimini düşüreceği’ gerekçesiyle gölet havzasındaki suyun tamamına yakınını tutacak şekilde inşa edilmeye başlandı.
‘DEVLET ZARARA UĞRATILDI, BU KONU ACİLEN İNCELENMELİ’
Salda Gölü’nü besleyen akarsu kaynakların önü bu göletle tamamen kesilerek bilimsel raporlarda da bahsedildiği gibi gölün varlığı tehlikeye sokuldu. Göletin tamamlanması durumunda zamanla doğa harikası Salda Gölü kuruma tehlikesiyle baş başa kalacak ve ekosistemi bozulacaktır. Bilimsel verilere aykırı şekilde inşa edilen bu hatalı projede kamu kaynakları yanlış biçimde harcanmıştır ve devlet zarara uğratılmıştır. Bu konunun acilen ilgili kurumlarca incelenmesi ve gerekiyor.”