İhale

Salı Pazarı'nın dönüşü muhteşem olacak

İstanbul'un sembollerinden biri olan ve 1944'den bu yana hizmet veren Kadıköy'deki tarihi Salı Pazarı, 50 milyon dolarlık yatırımla alışveriş ve eğlence merkezi haline gelecek.

45 bin metrekarelik alanda kurulacak olan yeni merkez, dev bir kubbeyi andıracak. İçinde alışveriş, eğlence ve çocuk bakım alanları, spor salonu, yüzme havuzu, park ile çeşitli sosyal aktivitelerin yer alacağı yeni merkezin, yapımına başlanmasının ardından iki yıl içinde tamamlanması planlanıyor.
Son otuz yıldır bütün yöneticilerin planlayıp bir türlü gerçekleştiremedikleri "Salı Pazarı Projesi" nihayet hayata geçiyor. Kuşdili'nde yaygın ve dağınık bir halde konuşlanan Salı Pazarı'nın, "Kuşdili Çayırı Sabit Pazar, Kültür ve Rekreasyon Merkezi Kentsel Tasarım Projesi" kapsamında kaldırılması planlandı.

Yeni proje nedeniyle mevcut pazar yeri, 23 Aralık 2008 tarihinde Fikirtepe'deki modern alana taşındı. Pazar, "Kuşdili Çayırı Sabit Pazar, Kültür ve Rekreasyon Merkezi Kentsel Tasarım Projesi" tamamlandıktan sonra eski yerine geri dönecek.

Fikirtepe'deki modern pazar yeri ile "Kuşdili Çayırı Sabit Pazar, Kültür ve Rekreasyon Merkezi Kentsel Tasarım Projesi"ne Mimar Hakan Kıran imza attı. Kıran, Fikirtepe'deki yeni Pazar alanı hakkında ise "Fikirtepe'deki alanı tasarlarken pazaryeri kültürünün, pazar alışverişinin çağdaş bir şekilde günümüz İstanbul'una yakışan bir örnek olmasına dikkat ettik. Fikirtepe'deki pazar alanına gelen vatandaşlar, bunun gerçekleştiğini göreceklerdir" şeklinde bilgi verdi.

50 milyon dolara mal olacak
Kuşdili Çayırı'nda katlı otopark ve çevre düzenleme işini içeren "Kuşdili Çayırı Sabit Pazar, Kültür ve Rekreasyon Merkezi Kentsel Tasarım Projesi" ihalesini, yap-işlet-devret yöntemiyle 30 yıllığına Taşyapı İnşaat'ın sahibi Emrullah Turanlı'nın şirketi "Salı Pazarı İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ" kazanmıştı. 50 milyon dolara mal olması planlanan projeye göre yeni pazar, 45 bin metrekarelik alanda 22 bin metrekareye kurulacak. Alışveriş ve yemek alanlarının üzeri dev bir kubbeyi andıran çadırla kapatılacak. İçinde pazar tahtası konseptine uygun üç cepheli dükkanlar bulunacak.

Kubbenin ortasından yükselen kulenin tepesinde ise 700 metrekarelik özel bir restoran yer alacak. Ayrıca otopark, sinema, tiyatro, çocuk eğlence merkezi ve spor alanları da bulunacak. Yaz aylarında çadırın üzeri açılabilecek. Üç katlı yapının zemin katında geleneksel sokak dokusu ve meydanlar oluşturulacak.

Yine zemin katta yiyecek ve içecek üniteleri için 1.100 birim olacak. Her sokakta ayrı bir ürün grubu hizmet verecek. Bir üst katta ise kafe, okuma alanları, sosyal alanlar ve sahaflar çarşısı yer alacak. Pazar çevresindeki yollar genişletilip yeni yol ve kavşaklar yapılarak trafik sorunu çözülmeye çalışılacak.
Yeni pazar yerinde neler var?

Fikirtepe'de altyapısı tamamlanan, otopark ihtiyacı karşılanan, çevre düzenlemesi yapılan, D-100 Karayolu'na yakınlığı dolayısıyla da ulaşım açısından elverişli olan yeni pazar yeri, yaklaşık 40 bin metre karelik bir alanda oluşturuldu. Pazar yerinin ortasında, alışveriş yapan vatandaşların dinlenmeleri için elips geometrili yaklaşık 500 metre kare alanlı, 20 çeşme bulunan bir meydan yapıldı. Toplam 10 bin metreküp saha betonu, 20 bin metreküp stabilize dolgu çalışması yapılan alan üzerinde 4 bin tezgah kurulabilecek. Satış birimleri ada ve parsel olarak tek tek belirlenen ve numaralandırılan geçici pazar yerinde, Pazarcılar Derneği'ne ait 400 metre kare büyüklüğünde bir çalışma ofisi ile büfeler, zabıta binası ve güvenlik birimleri yer alıyor.

Yeni pazar yerinde çevre halkının faydalanması amacıyla 4 bin metre kare yeşil alan düzenlemesi, Kurbağalıdere tarafından pazar alanına ulaşımın sağlanabilmesi için de iki adet çelik köprü yapıldı. Toplam 3 milyon 500 bin TL harcanarak yapılan yeni pazar yerinin ön kısmında 100, arka kısmında 200 araçlık olmak üzere toplam 300 araçlık bir otopark hizmet verecek. Şu an pazar yerinin güneyinde 100 araç kapasiteli otopark bulunuyor.

Alan çevresinde pazar yeri alanı ile aynı kotta, fakat fiziki olarak pazar yerinden ayrılan üç metre genişliğinde bir bant, bisiklet yolu ve koşu bandı olarak düzenlemesi yapılarak çevre sakinlerinin salı ve cuma günleri dışında sportif amaçlı kullanmaları sağlanacak.

Fikirtepe'ye nur yağdı
Öte yandan Salı Pazarı'nın geçici olarak Fikirtepe'ye taşınması, bölgeyi de olumyu yönde etkiledi. Bölgedeki emlakçılar, konut fiyatlarının yüzde 30 civarında arttığını, ticari gayrimenkullerdeki bu artış oranın daha yüksek olduğunu ifade ediyorlar. Pazar alanının tam karşısında bulunan Büfe Konak'ın sahibi Şeref Çelik de daha önce 550 TL ödediği dükkânın kirasının, mal sahibi tarafından, bir anda 850 TL'ye çıkarılma şaşkınlığı içerisinde. Pazarın faaliyete geçmesiyle, bizim işlerde yüzde 70-80 artış olmasını bekliklerini ifade eden Çelik, "Ben sekiz yıldır burada esnaflık yapıyorum, fiyatlarda bu kadar artış hiç görmedim. Dükkânları için 3 bin TL isteyenleri duyuyoruz. İçinde kiracı olmayan herkes dükkân kiralarını iki kat ve üzerinde artırdı" şeklinde değerlendirmede bulunuyor.

Yeni Salı Pazarı'nda neler yer alacak?
o Salı Pazarı'nın yeni vizyonu ile Kadıköylülerin dışında tüm Anadolu yakasına hatta Kocaeli, Adapazarı ve Yalova gibi civar illere de hizmet verecek.
o Salı Pazarı projesi istihdamda da önemli ölçüde katkı sağlayacak. Yaklaşık 10 bin kişiye yeni iş imkanı sunacak olan proje, 50 milyon dolara mal olurken İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) kiralama müddeti olan 30 yılın ilk 10 yılında cirodan yüzde 3, sonraki 20 yılda ise yüzde 17,5 oranında pay alacak.
o Projede bir yandan hijyen ve kalite sağlanırken öte yandan da vergi kayıplarının önüne geçilmiş olunacak.
o İlk üç katı yer altında olacak projenin iki katında yaklaşık 3 bin araçlık bir otopark, en alt katında ise soğuk hava depoları ve yükleme boşaltma alanları bulunacak.
o Zemin katında geleneksel Salı Pazarı kimliğinin modernize edilerek korunacağı projede semt pazarı profiline de sadık kalınacak.
o 1.100 adet satış noktasının bulunacağı projede sokaklar ürünlere göre adlandırılacak. Örneğin; Baharatçılar Sokağı, Balıkçılar Çarşısı, Konfeksiyoncular Caddesi gibi.
o Projenin en üst katında olan ek iki binadan birinde sinema, tiyatro salonları, eğlence merkezleri ile çocuk oyun alanları yer alırken diğer kule katından karşı yakadaki tarihi yarımadanın izleneceği bir "Seyir Alanı" bulunacak.

Hürriyet