Salih Aydın: Banyolar sağlık ve SPA merkezi haline geldi!
Tasarımın ön plana çıkmaya başladığı banyolar, günümüzde esnek çalışma şartları ve saatlerinden dolayı evde geçirilen zaman diliminin artmasıyla duş mekanı olmaktan çıkıp sağlık ve SPA alanı haline de geldi...
Teknoloji alanında yaşanan değişimler banyolara da yansıdı. Tasarımın ön plana çıkmaya başladığı banyolar, günümüzde esnek çalışma şartları ve saatlerinden dolayı evde geçirilen zaman diliminin artmasıyla duş mekanı olmaktan çıkıp sağlık ve SPA alanı haline de geldi.
5 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra istifa ederek yapı malzemeleri üretimine soyunan Salih Aydın, ortağı İsa Baş'la Sultanbeyli'deki fabrikalarında "Penta" markasıyla armatür, musluk, duş sistemleri ve banyo aksesuarlarından oluşan 2 bin 500 çeşit ürünün üretimini gerçekleştiriyor. Penta Banyo, yaklaşık 350 yapı showroom'u ve 22 ülkeye ulaşan ihracatı ile Türkiye'de sektöründe ilk 5'te yer alıyor. Şirket, önümüzdeki 2 yılda sektörden yüzde 10'luk pay almak istiyor. Ayna, duş sistemleri, aksesuarlar ve armatürleri bir seri halinde de tüketiciyle buluşturan Penta'nın cep telefonuna bluetooth ile bağlantı sağlayarak duş alırken müzik dinleyebilme ve gelen çağrıyı cevaplayabüme imkanı tanıyan IQ160 akıllı duş sistemi de bulunuyor.
Penta Yönetim Kurulu Başkanı Salih Aydın, 30'un üzerinde armatür & aksesuar modeliyle Türkiye'nin en zengin ürün grubunu sunduklarını belirterek, evde geçirilen zaman dilimi arttıkça banyoların değişime uğradığını söyledi. Aydın, geçmişte ustaların karar verici olduğu ve genelde siyah, beyaz ya da koyu renklerin hakimiyetindeki banyo armatür ve aksesuarlarında artık kadınların söz sahibi olduğu yeni bir tüketici profili oluştuğunu ifade ederek, bu grubun, marka memnuniyetini hedeflediğini kaydetti.
Kilitlenen banyolar gururla teşhir ediliyor Evin en önemli bölümünden biri haline gelen banyoların kadın dokunuşuyla daha renkli bir hal aldığını belirten Aydın, "Ekonomik gelişmeyle birlikte farklılığa bedel ödeyen, komşusunda olanı değil farklılığı talep eden, yenilemeye zaman ve bütçe ayıran bir bayan tüketici kitlesi ile karşı karşıyayız. Eskiden kadınlar misafir gelince banyo ve yatak odalarının kapısını kilitlerdi. Günümüzde misafirleri. ne ilk önce farklı dekorasyona sahip banyolarını gururla teşhir ediyor" diye konuştu.
Aydın, yaklaşık 1 milyar lira büyüklüğü olan sektörde TSE belgesi bulunan üretici sayısının yaklaşık 150 olduğunu bildirdi. 22 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade eden Aydın, "Geleceğin Avrupası, Afrika olacak. Biz de Afrika'da konumlanmak istiyoruz" dedi. Aydın, turizm tesisi, hastane ve okul gibi toplu yaşam alanlarına da ürün verdiklerini, kentsel dönüşümün de kendileri için fırsat oluşturduğunu söyledi.
Kullanıcıya göre duş fonksiyonu Salih Aydın, 2008'deki Avrupa krizi öncesinde İtalya'da neredeyse her 2 kişiden birinin her yıl banyosunu, mobilyasını ve boyasını yenilediğini ifade ederek, "Türkiye'de bu oran yıllık yüzde 3.5 düzeyinde. Ancak giderek artıyor. Yani farklılığa bedel ödeyen genç bir kitle geliyor.
Hijyen aile ölçeğinden çıkıp bireyselleşti. Otellerdeki gibi havlu, el kurutma, sıvı sabun ve makyaj aynası gibi bazı eşyalar kişiye özel hale geldi. Çok değişik teknolojik ürünlerimiz var. Mesela duş ürününe 1 numaralı kullacıyı tanımlıyorsunuz, duşun altında bu tuşa bastığınızda size ait fonksiyonlara göre duş alıyorsunuz. Suyun hızını, sıcaklığını ve akış şeklini siz belirliyorsunuz" dedi.
Dünya Gazetesi