09 / 01 / 2025

Salih Tatlıcı'nın 3 milyar doları Nurten Tatlıcı'ya kaldı

Salih Tatlıcı'nın 3 milyar doları Nurten Tatlıcı'ya kaldı

Şubat'ta ölen Türkiye'nin sayılı işadamlarından Salih Tatlıcı, 25 yıl yasak aşk yaşadığı 2'nci eşi Marika ile ondan olan oğluna, 3 milyar dolarlık bir miras bıraktı. Tatlıcı'nın ilk eşi ve 2 oğlu iptal davası açtı



Forbes dergisinin 2006 listesinde Türkiye'nin 27'nci zengini olarak gösterilen ve geçen Şubat'ta vefat eden Salih Tatlıcı, kasiyeriyken tanıştığı ve ilk eşinden boşanmadan 25 yıl birlikte yaşadığı Marika Bahçıvanoğlu'nu, mirasıyla milyarder etti. İlk eşi ve oğullarına kızgın olan Tatlıcı, 4 milyar doları bulan servetinin 3 milyar dolarlık bölümünü, 16 yıl önce evlendiği Marika ile ondan olan oğluna bıraktı. İşadamının ilk eşinden olan oğlu ve torunu da soluğu mahkemede aldı. İstanbullu Rum bir ailenin kızı olan Marika Bahçıvanoğlu'nun sıradışı hikâyesi, 41 yıl önce başladı. Henüz 17 yaşındayken Salih Tatlıcı'nın İstanbul Karaköy'deki pastanesinde kasiyer olarak işe girdi. Çok geçmeden evli ve 3 çocuk babası 37 yaşındaki patronuyla aralarında yasak aşk başladı. Ancak birliktelikleri uzun süre gizli kalmadı. 2 aile de ilişkiden haberdar oldu. Tüm tepkilere rağmen Marika, ilişkinin 10'uncu yılında 28 Aralık 1977'de de, Atina'da oğlu Uğur'u dünyaya getirdi. Oğluna kendi soyadını verdi, din hanesine de "Hıristiyan" yazdırdı.

ÖNCE 'MARİA' SONRA 'NURTEN'
Marika, 1981 yılında adını Maria, Bahçıvanoğlu olan soyadını da Tatlıcı olarak değiştirdi. Ardından bir isim değişikliği daha yaptı ve "Nurten Tatlıcı" oldu. Nurten'in hayatında dönüm noktalarından biri ise, "Üç yıl ayrı yaşayan çiflere boşanma yolunu açan" Medeni Kanun değişikliğinin 1988'de çıkmasıyla oldu. Salih Tatlıcı aynı yılın sonunda eşi Bedriye'ye boşanma davası açtı ve 1991 yılında da dava sonuçlandı. Ünlü işadamı ile oğullarını arasını açan süreç ise bu sırada başladı. Tatlıcı'nın üç oğlundan Ali ve Ahmet Tatlıcı boşanma konusunda babalarına sert tepki gösterdi. Bu tepkiyi içerleyen Salih Tatlıcı da, Yeniköy'deki Tatlıcı yalısını Nurten Tatlıcı'ya, bir başka yalıyı da oğlu Uğur'a hibe etti. Şirket hisselerini Nurten ve Uğur Tatlıcı'ya devreden işadamı, değerli tablo ve antikaları da onların adına aldı. Boşanır boşanmaz da, 25 yıldır aşk yaşadığı Nurten Tatlıcı ile 1992'de nikâh masasına oturdu. Bu evlilik, kanser tedavisi gören 76 yaşındaki Salih Tatlıcı'nın 22 Şubat'ta Londra'da yaşamını yitirmesine kadar, tam 16 yıl sürdü.

OĞULLARININ PAYI 32'DE 9...
1994'te yazdığı vasiyetine, "Oğullarım Ali, Ahmet ve Mehmet kanuni miras paylarının tamamını değil, dava açmaları durumunda bile ancak mahfuz paylarını alacaklardır" hükmünü koyduran Tatlıcı'nın ilk eşi ise, boşandıkları için mirastan mahrum kaldı. Vasiyetnameye göre oğlu Ahmet ile ölen oğlu Ali'nin 2 çocuğu, dava açmaları halinde 32 paydan sadece 9 payın sahibi olabilecekti. İlk eşinden olan diğer oğlu Mehmet de yalnızca "mahfuz hisse"den pay alacaktı. Bunun üzerine oğlu Ahmet Tatlıcı, 1995'te vefat eden kardeşi Ali Tatlıcı'nın oğlu Salih Zeki Tatlıcı ile birlikte, üvey annesi Nurten ile üvey kardeşi Uğur Tatlıcı'ya karşı "vasiyetnamenin iptali" davası açtı. Vasiyetnamenin, hayatın olağan akışına aykırı olduğunu iddia eden Ahmet Tatlıcı, "Bu vasiyetname, Nurten Hanım'ın baskısı sonucu hazırlanmıştır" iddiasında bulundu.

'Oğullarım beni ölümle tehdit etti'

SALİH Tatlıcı, oğullarını miras dışı bırakmasının sebebini vasiyetinde şöyle açıklamıştı: "12 Eylül 1988 günü, beni evimde ziyaret edip hakaret ettiler. Ölümle tehdit ettiler. Bana karşı saygı ödevinde çok ağır bir kusur işlediler. Bu nedenle eşim Nurten Tatlıcı ve oğlu Uğur Tatlıcı kanuni miras paylarını tam olarak alacaklardır. Oğullarım Ali ve Ahmet Tatlıcı hiçbir şekilde kanuni mirasçı sıfatını taşıyamayacaktır. Nurten ile Uğur Tatlıcı, kendi miras paylarına ilave olarak diğer kanuni mirasçıların paylarını da alacaktır. Ali ve Ahmet Tatlıcı bu vasiyeti iptal ettirmeyi başarsa bile, yine sadece mahfuz paylarını elde edeceklerdir."

MAHFUZ PAY NEDİR?: Kanuni mirasçıların miras payıdır. Miras bırakan kişi, bütün malını vasiyetname ile başkasına bıraksa bile; mirasçı tayin edilen kişi, diğerlerinin mahfuz hisseleri çıkarıldıktan sonra kalan miktarı alır.
Star

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Miami'de malikâne 3 kuleli Tat Center

SALİH Tatlıcı'nın 2 Ağustos 1994'te yazdığı vasiyetname ile "Marika" yani Nurten Tatlıcı ile oğlu Uğur Tatlıcı'ya bıraktığı büyük miras şöyle:
Miami'de bir malikâne ile bir alışveriş merkezi.
Beykoz Konakları'nda 5 bin metrekare kapalı alana sahip bir malikhane ve villalar.
Yeniköy'deki Tatlıcı yalısı.
Şişli'deki 3 kuleden oluşan Tat Center.
Akmerkez'in bitişiğindeki "2000" iş merkezi ve apart otel.
Antalya Belek'teki Barcelo Tat Beach Golf Resort ve Otel.
Çoksayıda gayrimenkul ve 4 bin adet tablo.
Nurten ve Uğur Tatlıcı'nın adına kayıtlı olan gayrimenkul ve şirket hisseleri dışında kalan mirasın 32 payından 23 payı. 
Antikalar ve ziynet eşyaları.

479 TABLO...
Oğullarından Mehmet Tatlıcı'nın "Babamın mal varlığını tespit edin" talebi üzerine Tatlıcı Yalısı, Kâğıthane'deki eski pil fabrikası ve Beykoz Konakları'ndaki malikhanede yapılan keşifte ise, toplam 7 milyon 445 bin TL değerinde 479 adet tablo kayda geçirildi. Salih Tatlıcı'nın toplam servetinin ise 4 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.
Sabah


Geri Dön