Kent Haberleri

Samandağ Atıksu Arıtma Tesisi'nin açılışı yapıldı!

Hatay Büyükşehir Belediyesi ile Samandağ Belediyesi tarafından yapımına başlanan ve yapımı tamamlanan tesisler ile yatırımların temel atma ve açılışları gerçekleştirildi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı HATSU tarafından "50 Yılın İçmesuyu Seferberliği" kapsamında başlatılan Samandağ-Tekebaşı İçmesuyu İnşaatı, Samandağ Belediyesi'nin başlattığı HATSU Etüt Daire Başkanlığı'nın tamamladığı Samandağ Atıksu Arıtma Tesisi ve Tekebaşı Mahallesi Çok Amaçlı Salon'unun açılışı, yoğun bir katılımla Samandağlıların hizmetine sunuldu. 


Samandağ ilçesine bağlı Tekebaşı, Çöğürlü, Sutaşı, Kuş Alanı, Koyunoğlu ve Yeşilköy Mahallelerini kapsayan İçmesuyu İnşaatı ile maliyeti 11 milyon 840 bin TL olan Samandağ Atıksu Arıtma Tesisi'nin açılışına; Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekilleri ve Milletvekili Adayları, CHP İl ve İlçe Başkanları ile çok sayıda vatandaş katılım gösterdi. 


İki gün önce, Antakya Küçük Sanayi Sitesi ve Maşuklu ile Küçük Dalyan Mahallelerini bağlayacak ve 5 milyon TL maliyeti olan köprünün temelini, bunun yanı sıra İskenderun'da, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Köprülü Kavşak Projesi'nin temelini attıklarını hatırlatan Başkan Savaş, "Yayladağı'nda Sulama Göleti'nin temelini attık. Tekebaşı'nda, 14 kilometre ve maliyeti 10 Milyon TL'ye yakın İçmesuyu Şebekesi ve modern bir tesis olan Samandağ Arıtma Tesisi'nin açılışını yaptık" dedi. 


"Kendi içimizde tek yumruk olacağız, aksiyon bir hareket olacağız ve yöneteceğiz" diyen Başkan Savaş, Küçükdalyan'da satın aldıkları 107 dönümlük araziye bir arıtma tesisinin daha yapılacağını müjdeleyerek, Turunçlu Mahallesindeki arıtma tesisinin kapasitesinin modernize edilerek arttırılacağını vurguladı. 


Bu Hizmetler Samandağ İçin Bir Şans... 

Yapılan arıtma tesisinin, Samandağ'ın kangrenleşen sorununa çözüm noktasında katkı sağlayacağına dikkat çeken Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, 40 binin üzerinde bir nüfusun yaşadığı bir ilçede, bütün atık suların, olduğu gibi, dinlendirilmeden ve arıtılmadan denize aktığını hatırlatarak, "Bu tesisin Samandağ için bir şans olduğunu düşünüyorum. Büyükşehir'in bu çabası ve hızıyla bu hale getirmiş olması bizleri mutlu etti. Ayrıca 7 yerleşim birimine hizmet verecek olan su isale hattının açılışını yaptık. 


Bundan sonra hem turizmimize hem bize yakışanın bu olduğuna inanarak, bir an önce diğer havzalarımızın da böylesi tesislerle arıtılan atık sularının denize ve Asi'ye akıtılmadığı bir şehir arzusuyla, hepinize teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi. 


Tesis Merkez Mahalleleri Kapsıyor... 

HATSU Genel Müdürlüğü adına teknik bilgiler aktaran Etüd Plan Dairesi Başkanı Hüsna Karayazgan, Samandağ Atıksu Arıtma Tesisi'nin Samandağ'ın merkez mahallelerindeki kanalizasyon şebekelerini kapsadığını ifade ederek, tesisin, uzun havalandırmalı aktif çamur prensibiyle dizayn edildiğini ifade etti. 


Daire Başkanı Hüsna Karayazgan, tesiste, evsel atıksuyun "Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği" kriterlerine uygun arıtımı sağlanarak, yaklaşık yüzde 90 giderim verimi ile Asi Nehri'ne deşarjının sağlanacağını aktararak, "Bugüne kadar, Samandağ ilçesinin atıksuları Asi Nehri'ne direk deşarj edildiğinden sahil kesimini kirletmekte iken, tesisin işletmeye alınması ile birlikte oluşan çevre kirliliği böylece önlenmiştir" dedi. 


Başkan Savaş'a Teşekkür... 

Törene katılan CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ile CHP'den Aday olan Servet Mullaoğlu, CHP Hatay İl Başkanı Ertuğrul Gün ve CHP Samandağ İlçe Başkanı İbrahim Aydoğan, yaptıkları konuşmalarda, HATSU tarafından Samandağ ilçesine yaptırılan SamandağTekebaşı Grup İçmesuyu İnşaatı ile Samandağ Arıtma Tesisi hizmetlerinden ötürü, Başkan Savaş'a ve Büyükşehir çalışanlarına teşekkür ettiler. 


Konuşmaların ardından, Samandağ ilçesinde yapımı devam eden içmesuyu çalışmasının temel atımı ve arıtma tesisinin açılışı gerçekleştirildi. Bu arada, "50 Yılın İçmesuyu Seferberliği" kapsamında döşenecek olan İsale Hattı dışında, Samandağ ilçesine, bir tane 5 bin iki tane de 1000 metreküp olmak üzere, 3 adet su deposu yapılacak.


Antakya Gazetesi