Yeni Şirketler

Samandıra'da arsa piyasası

Samandıra'ya ilgisi artan yatırımcılar, ilçe olması ve imara açılması gündemde olan bölgede prim yapacağı beklentisiyle arsa alıyor. Arsaların m2 fiyatı bin YTL'ye kadar çıktı. Kartal'a bağlı Samandıra, son dönemlerde hızla gelişen beldelerden biri. Sınır

İrili ufaklı birçok inşaat firmasının yanı sıra Sinpaş ve Ağaoğlu gibi büyüklerin de bölgede konut projesi var. Yeni kurulacak ilçeler kapsamında bulunan Samandıra'ya, yatırımcılar şu aralar yoğun ilgi gösteriyor. İlçe olmasının ardından prim yapacağı beklentisiyle yönünü bölgeye çeviren birçok yatırımcı arsa topluyor. Samandıra'ya ilginin bir diğer nedeni ise çıkması beklenen imar yasası. 2006'dan bu yana imar izninin askıya alındığı bölgede, imar izninin bu yıl çıkacağı beklentisiyle de hareketlilik yaşanıyor.

Samandra Belediye Başkanı Yusuf Büyük'ten öğrendiğimize göre imarın eli kulağında. 1/5000'lik imar planlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden geçtiğini söyleyen Yusuf Büyük, Mayıs-Haziran tarihlerinde Samandıra'yı imara açacaklarını belirtiyor. Samandıra'nın imara açılması ve ilçe olmasının ardından bölgeye yatırımlarının artacağını kaydeden Büyük, "Samandıra'nın cazibesi daha da artacak" diyor.

İki ayda fiyatlar yüzde 15 arttı

Samandıra Turyap Temsilcisi Emin Anas, "Samandra'nın ilçe olmasının gündeme gelmesinden bu yana, arsa fiyatlarında yüzde 15, konut fiyatların ise yüzde 5-10 arasında artış oldu" diyor. Anas, birçok yatırımcının imarın açılacağı beklentisi nedeniyle arsa yatırımına yöneldiğini belirtiyor. İsim vermek istemeyen Anas, bireysel yatırımcıların yanı sıra inşaat firmaların da arsa alımına yöneldiğini dile getiriyor.

Samandra'nın konumuna dikkat çeken Güven Emlak'tan Lütfi Akkur ise "Samandra'nın bir tarafı Tem Otoyolu ve Fenerbahçe tesisleri diğer tarafı da Formula 1 ve Sabiha Gökçen Havaalanı'na yakın mesefede bulunuyor. Dolayısıyla gelişmeye çok açık bir konumda. Samandıra aynı zamanda yüz ölçüm olarak İstanbul'daki en büyük beldelerden biri. Sayıları her geçen gün azalsa da hala boş arsa bulmanın mümkün olduğu yerler arasında bulunuyor. Bunlar talep gösterilmesinin en önemli nedeni" diyor.

Samandıra'nın yatırımcıların gözdesi olmaya başladığını söyleyen Adres Yatırım'dan Sinan Demirel de, "Çekmeköy, Ataşehir, Sarıgazi ve Yenidoğan'da pazar doydu. Talep artık buralardan Samandıra'ya kayıyor" diye konuşuyor. İmar izninin çıkmasından arsa fiyatlarında en az yüzde 30-40 artış bekleyen Demirel, şimdiden yatırım yapacakların karlı çıkacağı görüşünde.

En çok prim yapan yerler...

Emin Anas'ın söylediğine göre, özellikle Eyüp Sultan Mahallesi, Abdurahman Gazi Mahallesi, Osmangazi Mahallesi'ne talep var. TEM otoyolunun hemen yan tarafında bulunan Eyüp Sultan Mahallesi fiyat artışlarının en fazla yaşandığı yerler arasında bulunuyor. Askeri kışlanın olduğu bölgede, halihazırda belediye hizmet binasının inşaatı devam ediyor. Sinan Demirel'in söylediğine göre Kızılay Yakacık Caddesi en fazla prim yapan yerler arasında. Eyüp Sultan Mahallesi'nde arsaların m2 fiyatı 500 YTL'den başlayıp ticari imarlı arsalarda fiyatlar bin hatta bin 200 YTL'ye kadar çıkıyor.

Revaçta olan Abdurrahman Gazi Mahallesi ise yükselen markaları konut projeleriyle dikkat çekiyor. Bölgede Sinpaş'ın Lagün, Ağaoğlu'nun My Village ve Alice İnşaat'ın Alice Village projesi bulunuyor. Demirel'in, "Çok sayıda boş arsa var" dediği bölgede mahalle içlerinde arsaların m2 fiyatı 250 YTL'den başlayıp merkezi noktalarda 800 bin YTL'ye kadar çıkıyor.

Samandıra merkezde yer alan Osmangazi de gelişen yerler arasında bulunuyor. Demirel'den öğrendiğimize göre burada da arsaların m2 fiyatı 250-650 YTL arasında bulunuyor.

Lüks konutlar 700 bin YTL'ye çıkıyor...

Samandıra'da eski konutlarda fiyatlar 80-100 bin YTL civarında bulunuyor. Yeni yapılan konut projelerindeki daire fiyatları 230-275 bin YTL arasında satılıyor. Sinpaş ve Ağaoğlu gibi markalı konut projelerinde ise fiyatlar 700 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Bölgede, altyapısı hazır imar izni bekleyen arsalar genel olarak 350 bin YTL'den başlayıp bin YTL'ye kadar giden geniş aralıktaki fiyatlardan satılıyor. Ticari imarlı arsaların m2 fiyatı ise 400 bin YTL arasında.

Milpark konutları satışta

Doğan Grubu şirketlerinden Milpa'nın İstanbul Esenyurt'daki 33 bin 180 metrekare arazide, 143 bin metrekare inşaat alanına sahip, bin 196 konutluk projesi Milpark satışa sunuldu. Milpark konutları, toplam 19 bloktan oluşuyor. 1+1, 2+1 , 3+1 , 4+1 seçeneklerinin sunulduğu Milpark'ta 65-186 metrekare arasında değişen konutların metrekare fiyatları bin 600-bin 800 YTL arasında değişiyor. Proje kapsamında yetişkin ve çocuklar için havuz, çok amaçlı spor alanı, restoran-kafe, kreş alanı ve çocuk oyun parkları gibi birçok sosyal donatı bulunuyor. Önemli oranda su tasarrufu sağlayan özel sisteme sahip olan projede, site genelinde atık sular toplanarak, arıtma ve klorlama ile banyo tesisatlarında yeniden kullanıma verilecek. Bu sistemle daire başına yıllık su tüketiminde yüzde 50'ye varan tasarruf sağlanması hedefleniyor.

Yatırım için nereler cazip?

"Şu an Samandıra'ya yatırım yapmanın tam zamanı" diyen Emin Anas yatırımcılara Abdurrahman Gazi, Eyüp Sultan, Veysel Karani ve Osmangazi'de arsa yatırımı yapmalarını öneriyor. Anas'a göre şu an hiçbir yapılaşmanın olmadığı ve genelde tarla vasfında yerlerin olduğu Paşaköy'de yatırım yapılabilecek cazip alternatifler arasında. Anas, Samandra'ya yakın zamanda bağlanan Paşaköy'de tarların m2 fiyatı 55-250 YTL arasında değişiyor.

Arsaya yatırım yapanların daha karlı çıkacağını söyleyen Sinan Demirel de yatırım için adres olarak Abdurrahman Gazi ve Eyüp Sultan mahallelerini ve Paşaköy'ü gösteriyor. Paşaköy'ün prim yapma potansiyenin bulunduğu söyleyen Demirel, uzun vadeli yatırım yapmayı düşünenlere öneriyor. Öğrendiğimize göre Paşaköy'de arsa toplayanlar arasında Bioder firması bulunuyor.

KEZBAN GEBETAŞ/TEK BORSA