Ekonomi

Şampiyonlar Ligi finali İstanbul’a tam 75 milyon Euro kazandıracak!

10 Haziran’da İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumunda oynanacak 2023 Şampiyonlar Ligi Finali, İstanbul’a yaklaşık 75 milyon Euro gelir sağlayacak. Gelecek turistler tarafından gerçekleştirilecek harcamaların yüzde 80'inin kart ile yapılacağı tahmin ediliyor.  Inter ile Manchester City arasında oynanacak final öncesi İstanbul'da UEFA Champions League ana sponsoru Mastercard ve ödeme ekosisteminin büyük aktörlerinden Garanti BBVA Ödeme Sistemleri kupa tanıtım törenini gerçekleştirmişti

Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan UEFA Champions League (Şampiyonlar Ligi) Finali, 10 Haziran’da Atatürk Olimpiyat Stadyumunda oynanacak. Inter ile Manchester City arasında oynanacak final öncesi İstanbul'da UEFA Champions League ana sponsoru Mastercard ve ödeme ekosisteminin büyük aktörlerinden Garanti BBVA Ödeme Sistemleri kupa tanıtım törenini gerçekleştirmişti.

"EKONOMİK KATKI TEK HAFTA SONU İLE KISITLI DEĞİL"

Mastercard global marka elçisi Portekizli eski milli futbolcu Luís Figo'nun da katıldığı törende İstanbul’da oynanacak final maçının mali açıdan şehre katkısına yönelik bir analiz paylaşıldı.

İşte detaylar...

Çalışmaya göre 10 Haziran’da gerçekleştirilecek organizasyonun Türkiye’ye cuma-pazar günlerini kapsayan üç günlük dönemdeki yaklaşık getirisi 75 milyon Euro’yu bulacak. Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Avşar Gürdal, "Türkiye’nin 2022’deki 44 milyar Euro’luk toplam turizm geliri ve İstanbul’un aynı dönemde turistlerin toplam alışverişlerindeki yüzde 40’lık payını dikkate aldığımız zaman, finalin oynandığı hafta sonu, taraftarların 75 milyon Euro’luk işlem yapılacağınız tahmin ediyoruz. Fakat bu katkı sadece bu kadarla sınırlı kalmayacak. Bunun yanı sıra, organizasyonun ülke tanıtımına katkısıyla beraber turizme de önemli katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

"HARCAMALARIN YÜZDE 80'İ KREDİ KARTI İLE OLACAK"

Gerçekleştirdikleri çalışmada, finalin İstanbul’daki turist harcamalarında tahmini yüzde 48’lik bir artış olacağını hesapladıklarının altını çizen Gürdal, “Buradan yola çıkarak Şampiyonlar Ligi finali için İstanbul’a gelen turistlerin Türk ekonomisine günlük yaklaşık 285 Euro kazandıracağını tahmin ediyoruz. En çok alışveriş artışının konaklama, giyim ve yeme-içme sektörlerinde görüleceğini öngörüyoruz. Son üç final analiz edildiği zaman, taraftarların yüzde 47'sinin finalin gerçekleştirildiği il dışına da seyahat ediyor. Final kentlerinde yaptıkları harcamalara ilave olarak, ülkeye yüzde 23 fazladan gelir de sağlıyorlar. Türkiye'ye gelecek 75 milyon Euro'luk gelirin yüzde 80'inin kredi kartı ile yapılacağını da tahmin ediyoruz” dedi.

Asgari ücrete yüzde 17.55, yüzde 29.31 ve yüzde 40’lık artışlar tek tek hesaplandı!

Bankacılık kaynakları: Mehmet Şimşek bankalarla görüşecek

Avrupa Birliği oturma ve çalışma izni alımına kolaylık getiriyor