Genel

Samsun-Çakallı yolu yıllık 126 milyon TL tasarruf sağladı!

Türkiye'nin kara noktalarından Samsun-Çakallı yolunda bazen günde 4 kaza olurdu. Bugün altı şeritli haliyle en güvenli yol oldu. Kazalar yüzde 85 azaldı, seyahat süresi de 1.5 saat kısaldı. Giderlerden yıllık 126 milyon TL tasarruf edildi...


Türkiye'nin kara noktalarından Samsun-Çakallı yolunda bazen günde 4 kaza olurdu. Bugün altı şeritli haliyle en güvenli yol oldu. Kazalar yüzde 85 azaldı, seyahat süresi de 1.5 saat kısaldı. Giderlerden yıllık 126 milyon TL tasarruf edildi.


Adı trafik kazalarıyla haber bültenlerinde sıkça duyulan ve 'ölüm yolu' diye nitelenen Samsun-Çakallı yolu, duble yolla kara listeden çıktı. Binlerce vatandaşa mezar olan Samsun-Ankara Karayolu'nun 34. kilometresinde bulunan, yaklaşık 4 kilometre uzunluğundaki Çakallı Geçişi duble yola kavuştu. Çakallı, artık kazalarla değil eskiden olduğu gibi meşhur menemeniyle anılıyor. Duble yolun yapımıyla, bu mevkide meydana gelen kaza oranı yüzde 90'dan yüzde 10'lara geriledi. Samsun'u Ankara'ya bağlayacak olan 404 kilometre uzunluğundaki yol aynı zamanda, 5 il merkezini de birbirine bağlıyor. Proje maliyeti ise yaklaşık 2 milyar lira. Çakallı'nın Türkiye'nin kara noktalarından biri olduğuna vurgu yapan Karayolları Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu, yolun yapımından sonra kaza sayısında yüzde 85 azalma görüldüğünü, en güvenli yollardan biri haline geldiğini vurguladı. "Aynı zamanda Karadeniz ve İç Anadolu Bölgelerini doğu-batı istikametinde uzanan Kuzey Tetek güzergahı ile bağlantısını sağlıyor" diyen Çobanoğlu, şu bilgileri verdi: "Samsun- Ankara yolu şehir geçişlerinde ve yüksek eğimli kesimlerde üç gidiş ve üç geliş olmak üzere altı şerit, bunun dışında ise iki gidiş iki geliş olmak üzere dört şeritli olarak projelendirildi. Yolun üst yapısı da ağır ve yoğun taşıt trafiğine güvenli ve konforlu sürüş sağlayacak şekilde bitümlü sıcak karışım olarak yapılıyor. Bu yol sayesinde Orta Anadolu'nun en yakın liman şehrine bağlantısı da sağlandı. Seyahat süresi 1.5 saat kısaldı, taşıt işletme giderlerinden yıllık 126 milyon TL tasarruf yapıldı. Köprülü kavşak inşaatlarına hala devam ediliyor." Çobanoğlu, "Çok sayıda vatandaşımızın içinde hala büyük bir acıdır bu yol. Eski yolun özellikle düşey standartları bozuktu. Yol iki yıl önce yapıldı ve son bir yılda hiç ölümlü kaza olmadı. Hem ekonomik, hem de çevresel anlamda bu yolun önemli katkıları da olacak. Hem seyahat süresinde, hem de ekonomik anlamda önemli bir tasarruf sağlandı, emisyon salınımı azaldı, çevreye zarar vermesi engellendi" dedi. 


ARTIK MENEMENLE ANILACAK 

Çakallı'nın en eski menemen ustalarından İsa İnanç da yolun yapımından oldukça memnun: "Türkiye'de Çakallı ismini bilmeyen yoktur. Çünkü burada eskiden çok ölümlü kazalar meydana gelirdi. Özellikle Çatak ve Boğaziçi mevkiinde günde ortalama 4 kaza olurdu. Bu kazaların yüzde 99'u ise ne yazık ki ölümle sonuçlanırdı. Duble yol açılalı yaklaşık bir yıl oldu. Fakat bugüne kadar çok nadiren kaza meydana geldi. Bu yol sayesinde kazancımız daha da arttı." Kazaların özellikle Boğaziçi mevkisindeki köprüde meydana geldiğini ve araçların köprüden aşağı Mert Çayı'na yuvarlandığını anlatan İnanç, "Bu bölgede o kadar kaza olurdu ki dedelerimiz, 'Köprünün altında yatır var. Sarhoş veya müzik çalarak oradan geçenler çarpılıyor' derlerdi. Ama bu yoldan sonra artık kaza olmuyor, ölenlerin yakınlarının feryadını duymuyoruz. Şimdi sessiz sedasız akan Mert Çayı çok ölüm görmüştür. Ben çok yerli turist gördüm. Çakallı'ya özellikle görmek için geldiklerini. Buranın adını kazalar nedeniyle sürekli duyduklarını ve görmek için geldiklerini söylüyorlar. Çok kötü bir ünü var. Ama artık bu kötü ün yeni yolla yok olacak" diye konuştu. 


KORKTUĞUMUZ GİBİ OLMADI 

Karadeniz sahil yolu, birçok ilçenin doğal güzelliğinin ortaya çıkmasına neden oldu. Bunların başında ise eski Ordu-Bolaman yolu geliyor. Yolun iki şerit olması, keskin virajları ve trafik yoğunluğuyla sürücüleri korkutan 26 kilometrelik Bolaman geçişi, 4 saat sürüyordu. Arkadan yapılan yeni yolun uzunluğu 36 kilometre olmasına rağmen süresi 16 dakika. Bolaman geçişi turizmcilerin ve nostalji yaşamak isteyenlerin de uğrak yerine haline geldi. Yolun arkadan geçmesiyle işlerinin azalacağının düşünerek buna tepki gösteren esnaf ise halinden memnun. Bolaman yolu üzerinde Türkiye'ye adeta nam salmış birçok küçük işletme var. Bunlardan biri 150 çeşit turşusuyla hizmet veren "Vonalı Celal" lakabıyla bilinen Celal Öztürk. Bolaman yolunun arkaya taşınmasına önceleri tepki gösterdiğini, işlerinin bozulacağından korktuğunu söyleyen Öztürk, "Yolun arkadan geçmesi bize hiç cazip gelmemişti. Çünkü, işlerimiz azalır diye düşünüyorduk. Ama hiç öyle olmadı. Şimdi daha fazla iş yapıyoruz. Eskiden gözümüz kapalı olduğu için buranın doğal güzelliğini pek görememişiz. Yerli ve yabancı turistler ve nostalji yaşamak isteyip buraya gelen insanlar, buranın ne kadar güzel olduğunu bize gösterdi. Artık daha seçkin insanlar gelip burada zaman geçiriyor" şeklinde konuştu. 


BU SENE AÇILACAK 


Ankara ve Samsun'u birbirine bağlayan 404 kilometrelik karayolu inşaatı 1998 yılında başladı. Fakat bir türlü ilerlemeyen yolun çalışmaları 59. Hükümet'le hızlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir bölümünün açılışı yapılan yolun Kavak-Samsun bölümünde çalışmalar ise halen devam ediyor. Çakallı geçişinin de yer aldığı yaklaşık 10 kilometrelik yol, ilk olarak iki geliş ve iki gidiş olarak yapıldı. Fakat daha sonra 3 gidiş ve 3 geliş olarak genişletme çalışmaları başlatıldı. Yolun tamamı bu yıl bitirilecek. 


Sabah Gazetesi