Kent Haberleri

Samsun Çarşamba'da hangi yatırımlar yapıldı?

Samsun Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar '' 2004'te 3,5-4 milyon lira gelirle devraldığımız Çarşamba Belediyesi'ni, 2016'da 66 milyon lira bütçeye çıkarttık''dedi.

Samsun'da 3 dönemdir Çarşamba Belediye Başkanlığı'nı başarıyla yürüten Hüseyin Dündar, 2004 yılında 3,5-4 milyon lira gelirle devraldıkları Çarşamba Belediyesi'ni, 2016'da 66 milyon lira bütçesi olan ve bunun yüzde 90'dan fazlasını yatırıma dönüştüren, mali yapısı güçlü bir belediye durumuna getirdiklerini söyledi. 

Başkan Dündar, genel bütçeden aldıkları paylar dışında Çarşamba'da oluşturdukları yerel imkânlarla belediye gelirlerini artırdıklarını ifade etti. 


Projeleri hakkında bilgi veren Dündar, 10 yıl önce Adapark ve Yeşilırmak Kıyı Düzenlemesiyle başlayan, şehrin gelişimine, sosyal dönüşümüne kazandırdığı katkı sebebiyle ödüllendirilen çalışmaların devamı niteliğindeki Doğal Yaşam Parkı'nda düzenlemelerin devam ettiğini dile getirdi. 


ZENGİN DOĞAL YAŞAM PARKI


Başkan Dündar, 500 dönümlük büyüklüğü ile alanında sayılı projelerden olan Doğal Yaşam Parkı'nı yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını kaydederek, "Çarşamba şehir merkezine 7 kilometre mesafedeki bu bölgede, rahvan at yarışları parkuru, binicilik parkurları, mesire alanları, spor tesisleri, yöresel mimariye göre oluşturulmuş turizm ve konaklama tesisleri, Çarşamba Sokağı ve çiftlik evi yer alıyor. Bu alanda büyük bir kanal oluşturarak düzenlediğimiz göle bağlıyoruz. Yeşilırmak dünyanın sayılı mersin balığı üretim bölgelerindendir. Bu bölgeye ulaşımı kolaylaştırmak için Yeşilırmak'ın iki kıyısında yaya ve araç yolları yapıyoruz" dedi. 


YEŞİLIRMAK NEHİR GEZİSİ


Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı'nın bir parçası olan nehir gezi parkuru ve at binicilik tesisleri çalışmalarının da devam ettiğini belirten Başkan Dündar, "Doğal Yaşam Parkı ile şehir merkezini birbirine bağlayan bölgede, nehir içerisinde bir gezi parkuru oluşturacağız. DOYAP ve şehir merkezi arasında gezi ve turizm amaçlı nehir gezi parkurunu hayata geçireceğiz. Türkiye çapında bir çalışma olan rahvan at yarışları parkuru, binicilik tesisleri ve yöresel mimaride tesisleri Çarşamba'mıza kazandırıyoruz. Türkiye'nin standartları en iyi tesislerinden biri olacak" şeklinde konuştu. 


MÜSTAKİL BİR ÜNİVERSİTE


Çarşamba'yı müstakil bir üniversiteye kavuşturmayı hedeflediklerini kaydeden Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, şu bilgileri verdi: "10 yıl önce ilçemizde bir okulun alt katında iki sınıfta başlayan yüksek öğrenim yolculuğumuz inşallah, müstakil bir üniversite ile sonuçlanacak.Çarşamba artık 3 binden fazla yüksek öğrenim öğrencisine, fakültelere, meslek yüksek okulları ve yurtlara kavuştu. 2010 yılında merhum hayırsever Mustafa Kemal Güneşdoğdu, OMÜ Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hüseyin Akan ve Çarşamba Belediyemizin girişimleri ve Hükümetimizin destekleri ile başlayan Çarşamba'da MYO ve fakülte kurulması çalışmalarında, geride bırakılan beş yılda Ah Fuad Başgil Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi, Toplum ve İnsan Bilimleri Fakültesi, Adalet MYO, yeni kazandırılan tesis ve yapılarla yeni bir üniversite hedefine hızla yaklaşıyoruz. Hayırsever hemşehrimiz Tülay Ulusoy tarafından merhum babası adına yaptırılan Çarşamba Mehmet Tülazoğlu Adalet MYO tamamlandı. İlçemize hayırlı olsun." 


SERBEST BESİ BÖLGESİ 


Serbest Besi Bölgesi kurmak için de çalışmaların başladığını anlatan Dündar, "Çayvar Mahallesi'nde 130 dönümlük alanda Serbest Besi Bölgesi kuruluyor. Hazineye ait 130 dönümlük arazinin kullanımı Çarşamba Belediyesi'ne devrediliyor. Proje AB Kırsal Kalkınma Ajansının desteklediği örnek bölgesel bir kalkınma projesi olacak. Ahırların ve tesislerin yapımına yüzde 65 hibe desteği sağlanacak. Çarşamba Belediyesi tüm altyapı hizmetlerini üstlendi. Modem bir kesimhane ve enerji üretim tesis de planlanıyor" diye bilgi verdi. 

Spor yatırımlarına da değinen Başkan Dündar, Adapark'daki spor tesisleri, şehir stadı ve 2 bin kişilik spor salonunun Çarşamba'ya spor alanında ivme kazandırdığını belirtti. 


Karma model OSB kuruluyor


Başkan Dündar, ilçe ve çevresinin ekonomisine büyük katkı sağlayacak Çarşamba Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluş çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tasarrufundaki Çarşamba Şeker Fabrikası'na ait yaklaşık 100 hektar (1000 dönümlük) arazide çalışmalar devam ediyor. Hükümetimiz ve milletvekillerimizin destekleri ile Çarşamba karma model bir OSB'ye kavuşacak. Samsun Valiliği Yatırım İzleme Kurulu Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Çarşamba Belediyesi, Çarşamba Ticaret Borsası ve Çarşamba Ticaret Odasının iştirakleriyle oluşacak Müteşebbis Heyetin Teşekkülü Çarşamba Organize Sanayi Bölgesi'nin Bilim Sanayi Bakanlığı tarafından tescili ile çalışmalar daha da hız kazanacak" dedi. 


Dev sosyal hizmet projeleri 


1- Çarşamba Belediyesi Özel Eğitim Merkezi kuruyor. Çarşamba ve çevresindeki ilk ve orta ve lise seviyesindeki özel eğitime muhtaç engelli çocukların eğitim görecekleri özel eğitim merkezinin yapımını belediyemiz üstlenecek. 

2-Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi (Aktif Yaşam Merkezi). Engelli çocukların gündüz babın ve rehabilitasyonun yapılacağı bu merkezin yapımına 2016 yılı içerisinde başlanacak. 

3- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Belediye işbirliğinde ilçeye huzurevi kazandırılıyor. 

4- Engelsiz Yaşam Merkezi. Engelli çocukların sürekli bakım ve rehabilitasyonunun yapılacağı bu merkezin proje çalışmaları tamamlandı, yapımına 2016 yılı içerisinde başlanacak. 


Sabah