Samsun Çay Mahallesi Konutları'nın inşaatı neden durdu?
Hedef Halk Gazetesi yazarı Yener Cabbar bugünkü yazısında Samsun Çay Mahallesi'ndeki TOKİ konutlarını ele aldı. İşte Yener Cabbar'ın o yazısı...
Kura çekimlerinde salonları dolduran 'Allah'ım bu kez şansım olsun' diye dua eden binlerce kişiden sadece 422 kişi kendini şanslı olarak saydı.. Kurada çıktılar ve ev sahii olmak için yaklaşık 25 bin lira gibi peşinatlarını yatırdılar.. Birikimlerini bankaya yatıran 422 aile daha sonra dişinden tırnağından artırıp, her ay bin liranın üzerindeki kredilerini ödemeye başladılar.. Bankalarda uzun kuyruklar oluştu.. Herkes konut sahibi olacağım diye sevinirken, gidip evlerinin tamamlanmasını izlerken, geçtiğimiz Ocak ayında bir şok yaşadılar.. Devletin kuruluşu olan TOKİ'nin yüklenici firması 'iflasını istedi'.. İşçiler çıkarıldı, kepçeler, çalışma makineleri bir anda olduğu yerde kaldı.. İş durdu. İnşaat olduğu gibi kaldı. Bir süre sonra şirkete kayyum atandı.. Ve tüm bunlar olurken 422 aile her ay ödemesini yapmaya devam etti.. Akıbeti belli olmayan konutlar, durduğu yerde yaşlanmaya başladı. Atıl binalar olarak kaldı.. Yaklaşık 7 aydır tek çivi çakılmıyor.. Devlet güvencesiyle konut anlamına giren vatandaşlar hesaplarını geçtiğimiz Haziran ayında teslim alacağız diye yaptığından, tüm hesaplar şaştı.. Bir çok kişi daha adımını atamadığı konutları bitmemiş haliyle satılığa çıkardı.. Borçlarını ödemek için hayallerini kurduğu konutlardan vazgeçmek zorunda kalınca, sosyal medyada 'TOKİ mağdurları grubu oluşturdu'.. Yakında eylem yapmak için yazışıyorlar. Devletin TOKİ'nin haklarına sahip çıkması destek arıyorlar..
Samsun siyasileri.. Samsun Valisi... Samsun Büyükşehir Belediyesi.. Tüm yetkililer bu konuya el atmalı...
Kentsel dönüşüm diye insanları evlerinden edip sonra da inşaatın ortada kalmasına 'betondan çevre kirliliğine' dönüşmesine izin verilmemeli.. İnsanların TOKİ gibi devlet kuruluşuna güvenlerini yetirilmesine ise müsaade edilmemeli.. Şirket iflasını istemişse, TOKİ bu konuya el atmalı ve gününde bitiremediği için 422 ev sahibi olmayı hedefleyen ailenin konutlarına kavuşması için gereğini yapmalı.. İnanıyorum ki, TOKİ'nin yönetim yapısına inanan ve bir çok kenti TOKİ ile yeniden inşa etmeyi hedefleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, bu konudan habersiz.. Onlar TOKİ'nin böyle sorunlar yaşadığını bilmiyor.. Onlar Samsun'un Çay Mahallesi'nde böyle bir mağduriyet olduğundan habersiz.. Çünkü TOKİ'ye güven biterse Samsun'daki bir çok kentsel dönüşüme nasıl güvenle bakacağız.. Hem kentin siyasileri, hem bürokratları bu konuya el atmalı.. 422 mağdur sesini çıkartmaya ve eylem yapmaya başlarsa, TOKİ'nin bundan sonra yaptığı konutları alacak kişiyi 'zor bulursunuz'.. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın konuya ivedilikle el atması gerekir.. En azından, inşaat başlayana kadar 'ödemeler durdurulabilir'.. Vatandaş çok zor durumda..
Hedef Halk