Kent Haberleri

Samsun eski Ruh Hastalıkları Hastanesi'nin arazisi ne olacak?

Samsun Haber Gazetesi Köşe Yazarları H. Mustafa Genç, bugünkü yazısında "eski Ruh Hastalıkları Hastanesi'nin arsası"nı konu aldı. İşte o yazı:

Yeni hastaneyi yapan yetkililer herhalde eskisinin binasını ve yerini de düşünmüşlerdir. 

Ama Samsun'da yaşayanlar da düşünmüş ya da düşünmektedirler. 


Yöneticiler de halkın düşündüklerini yapmak için makamlarında oturmaktadır.Söz konusu yerde tarihi bina ile birlikte 45600 metrekare civarında bir alan mevcuttur.  Burası kentsel dönüşüm alanlarından biri olabileceği gibi, çevresel ve tarihi dokusu ile birlikte merkezi ve en eski yerleşim yeri olması itibariyle de Samsun'un manevi ve kültürel bir simgesi olabilir. Bizler, kent merkezinin hakim yerlerinden biri olan bu arsayı, kentin ve kent insanımızın tarihine ve kültürüne katkı sağlayacak, geçmişte inşa ettiğimiz ve gelecek için kurguladığımız medeniyetimizin geçiş köprüsü ve ilk adımı haline getirecek bir kültür kompleksinin inşasına ayırmanın güzelliğine ve zaruretine inanıyoruz. 


Herkes bilir ki, İslam ve İslam- Türk medeniyetinin hayat ve odak merkezi camilerdir. 

Medeniyetimizde camilerin fonksiyonu yalnız Müslümanların ibadetlerini toplu olarak icra ettikleri yerler değillerdir. 


Camiler ve çevreleri, medeniyetimizin inşa edildiği ve tüm yönlerinin aksettirildiği aynalardır.


Tarih boyunca camiler ve çevreleri birer kültür ve bilim hazineleri olmaları yanında fakir ve yetimlerin de barınak yerleri olmuşlardır. 


Camiler ve çevreleri medeniyetimizin ve İslami düşüncemizin temellerinin ekilip yayıldığı kutsal mekanlarımızdır. 


Samsun'da yeterli düzeyde fonksiyonel olmasalar da herke Site ve Büyük camilerin çevresine bakarsa bunun küçük örneklerini görebilecektir. Burada hastanenin eski binasını koruyarak kentin maddi ve manevi dokusuna zenginlik kazandıracak bir yapılanmaya ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaç, çevre sakinlerinin toplu ibadetlerini icra edecek cami ihtiyacı olarak değerlendirilmemelidir. Asla böyle düşünmüyoruz. 


Samsun'a soluk aldıracak ve gelecek nesillere örnek bırakılabilecek bir medeniyet abidesi( otoparkı,özel çarşısı, elektronik kütüphanesi vb. çocukların ve gençlerin oyun alanları, konferans ve düğün salonları, halkın oturma alanları, çocukların, gençlerin ve yaşlıların - baybayan- aradıkları maddi ve manevi unsurları) inşa etmek öncelikle Biiyükşehir Belediyesi'nin, değilse İlkadım Belediyesi'nin görevidir. Gerçi İlkadım Belediyesi'nin başlattığı bir külliye mevcuttur. Bu konuda Sayın Erdoğan Tok Beye müteşekkiriz. Ancak bu 46 dönüm arsayı değerlendirmek ise daha başka güzellikleri taşıdığına inanıyoruz. Bu yere üç-beş bina inşa eden değil, bu medeniyet abidesini dikecek belediye başkanı her zaman anılacak ve ebedileşecektir. Tekrar buluşmak umuduyla selam ve sevgiler... 



Haber Gazetesi /H. Mustafa Genç