Samsun ile Artvin arasındaki yaylalar Yeşil Yol ile birbirine bağlanıyor!
Karadeniz yaylalarının turizm pastasından daha büyük pay almasını sağlayacak "Yeşil Yol Projesi" kapsamında Samsun ile Artvin arasındaki yaylalar birbirine bağlanacak. Proje, 1 milyar TL'lik yatırımla gerçekleştirilecek..
Karadeniz yaylalarının turizm pastasından daha büyük pay almasını sağlayacak "Yeşil Yol Projesi" kapsamında Samsun ile Artvin arasındaki yaylalar birbirine bağlanacak. Dört bakanlığın yürüteceği projeye göre, yaklaşık bin kilometreyi bulan yollar birleştirilecek. 1 milyar TL'lik projenin hayata geçmesinin ardından yöresel butik oteller, konaklama tesisleri ile yaylalar canlandırılacak. Turistler şehirlere inmeden sadece yayla turizmi yapabilecek. Bu şekilde Karadeniz yaylaları turizmden yıllık 2 milyar dolar gelir elde edecek. 'Yeşil Yol, Yeşil Yolculuk' sloganı ile yürütülecek proje bölgedeki 125 bin kişiye de istihdam sağlayacak.
MİMARİ KORUNACAK
Projenin hayata geçirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gıda ve Tarımcılık Bakanlığı, valilikler ve il özel idareleri gibi yerel yönetimlerden oluşturulan bir komisyon kuruldu. Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin'in dağlarındaki tüm turizm kaynakları ile kılcal yol ağları etüt edildi. Yaklaşık bin kilometreyi bulan yollarının yarısının asfalt, diğer yarısının ise stabilize olduğunu belirlendi. Buna göre bir harita çıkartıldı. Proje kapsamında Samsun'dan başlayarak Ordu'nun Perşembe Yaylası'na ulaşılacak. Güzergah sayesinde Çambaşı-Paşakonağı-BektaşKulakkaya-Kümbet yaylaları da devreye sokulacak. Yol Kürtün'de ikiye ayrılarak bir kolu Diizköy üzerinden Maçka'ya inecek. Diğer kol ise Karaca Mağarası'ndan Çakırgöl yaylasına ulaşacak.
Çakırgöl'de birleşen ulaşım aksı, doğu istikametinde Sultan Murat Yaylası'ndan geçerek Çaykara üzerinden Uzungöl'e, buradan da İkizdere-Kaptanpaşa-KantarlıÇamlıhemşin güzergahı ile Ayder Yaylası'na ve Artvin Kafkasör'e ulaşacak.
Bu güzergah üzerindeki yaylalarda konaklama merkezleri geliştirilecek, hizmet sektörüîıüh de önü açılacak. Özel sektörün butik oteller yapması teşvik edilecek. Ayrıca bu merkezlerin kış doluluğunu da sağlamak amacıyla çevre düzenlemesi yapılacak.
AVM DEĞİL AVS
Yaylaların yamaç paraşütü, trekking, kayak gibi uygun özelliklerine göre oteller yapılacak. Yerel el sanatlarının hem imalatını hem de pazarlamasını yapan alışveriş sarayları (AVS) kurulacak. Bu bölgelerde 150 metrekare büyüklüğüne kadar yapılaşmaya izin verilecek. Böylece çarpık yapılaşma yerine düzenli bir oluşum kurulacak. Yöresel mimari korunacak. Kaçak yapılaşmaya ağır cezalar getirilecek. Festivaller ve yayla şenlikleriyle turist çekilecek. Bu şekilde turistlere bir yaylayı günübirlik gezmek yerine yöredeki bütün yaylaları gezebilecek.
Arap turist akını oldu
ORDU'NUN en önemli turizm merkezlerinden biri olan Çambaşı Yaylası'na yabancıların ilgisi her geçen gün artıyor. Her mevsim farklı bir doğal güzelliği barındıran Çambaşı Yaylası'na yerli turistlerin yanı sıra son yıllarda Arap turistlerde ilgi göstermeye başladı. Yıl içinde ilkbahar ve yaz döneminde Çambaşı Yaylası'na gelen Suudi Arabistanlı Muhammed El Nasır, ailesiyle sonbaharda da doğal güzellikleri görmek için yaylaya geldiğini söyledi. Kabadüz Kaymakamı Engin Avcı ise, Çambaşı Yaylası'nda bir yıl öncesinde misafir ettikleri Arap büyükelçilerin yayla tanıtımına önemli derecede katkı sağladığını ifade etti.
Sabah Karadeniz - Doğu Karadeniz