Samsun Lojistik Köyü projesi ile 3 bin kişiye istihdam yaratılacak!
Samsun Lojistik Köyü'nün kullanım alanının şu an için 800 dönüm olarak öngörüldüğünü belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Müzakere süreci devam eden Samsun Lojistik Köyü, 3 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacak" dedi...
Toplamda bin 700 dönüm alan üzerine kurulacak olan Samsun Lojistik Köyü'nün kullanım alanının şu an için 800 dönüm olarak öngörüldüğünü belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Müzakere süreci devam eden Samsun Lojistik Köyü, 3 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacak" dedi.
Samsun'a, 50 milyon euro'luk bütçesi olan lojistik köy kurulması için çalışmalar hızlandı. Tekkeköy ilçesi Aşağıçinik Mahallesi'nde ilk aşamada 800 dönümlük alanda kurulması planlanan lojistik köy ile 3 bin kişiye istihdam yaratılması hedefleniyor.
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, kente kurulacak lojistik köyün toplam bin 700 dönüm alan üzerine konuşlandırılacağını belirterek, proje kapsamında 3 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Bölgesel Rekabet Edilebilirlik Operasyonel Programı (BROP) kapsamında desteklenecek olan Samsun Lojistik Köyü Projesi'nin 25 milyon euro başlangıç bütçesi ile müzakerelerine başlandığını açıklayan Aksoy, müzakere sürecinde proje bütçesinin 50 müyon euro'ya ulaşarak Samsun adına büyük bir başarı gösterildiğini kaydetti. Aksoy, "Lojistik Köy Müzakere süreci devam etmektedir. 3 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacak olan lojistik üssün yapılacağı yer olarak ilimiz Tekkeköy ilçesi Aşağıçinik Mahallesi'nde arazi tahsisi ve imar çalışmaları sürmektedir. Lojistik Köy yönetimi, şirket yapısıyla sağlanacaktır. Lojistik Köy'ün şirket yönetiminde; Samsun İl Özel İdaresi yüzde 20, Samsun Büyükşehir Belediyesi yüzde 20, Tekkeköy Belediyesi yüzde 10, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası yüzde 25, Samsun Ticaret Borsası yüzde 15, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi yüzde 10'luk paylara sahip" dedi. Geçen yıl Samsun için hazırlanan 'Lojistik Master Planı'nı anımsatan Aksoy, "Çalışmalar büyük bir titizlikle sürüyor. Şu an bölgede imar çalışmalarına devam ediyoruz. Toplamda bin 700 dönüm alan üzerine yapılacak olan lojistik köyün kullanım alanı ise şu an için 800 dönüm civan öngörülüyor" diye konuştu.
Hüseyin Aksoy, bir spor kenti misyonu da taşıyan Samsun'un imajı açısmdan önemli bir yatırım olan 33 bin kişilik stadyum projesinin de Tekkekö/de hayata geçirileceğini aktardı. 130 milyon TL bütçeli stadyumun hafriyat işlemlerinin sürmekte olduğunu kaydeden Aksoy, projenin 2015 yılında tamamlanacağını söyledi. İl ve bölge açısından önemli etki sağlayacak olan 11 müyon 341 bin TL bütçeye sahip olan fuar alanı ve kongre merkezi projesinin ise 2011 yılında başladığını kaydeden Aksoy, "Projenin fiziki gerçekleşme oranı yüzde 85 düzeyinde. Projede Orta Karadeniz Kalkınma Ajansımız'ın katkısı 7 milyon TL. Kalan kısmı ise ortak kuruluşlar olan; Samsun Valiliği (İl Özel İdaresi yüzde 30), Büyükşehir Belediyesi (yüzde 30), Ticaret 33 bin kişilik stadyum inşa ediliyor Hüseyin Aksoy, bir spor kenti misyonu taşıyan Samsun'un imajı açısından önemli bir yatırım olan 33 bin kişilik stadyum projesinin Tekkeköy'de hayata geçirileceğini aktardı. 130 milyon TL bütçeli stadyumun hafriyat . işlemlerinin sürmekte olduğunu kaydeden Aksoy, projenin 2015 yılında tamamlanacağını söyledi.
İki büyük projenin çalışmaları sürüyor Üniversite-sanayi iş birliği açısından büyük önem verdikleri Teknopark projesine 2012 yılında başlandığını ifade eden Hüseyin Aksoy, "4 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olan ve içinde yaklaşık 40 firmayı barındıracak olan teknopark inşaatının betonarme işlemleri devam etmektedir. İnşaatta fiziki gerçekleşme oranı yüzde 28. İnşaatın 2014 yılı içinde bitmesi planlanmaktadır" ifadesini kullandı. Panorama 1919'un yatırım programına alınan bir diğer büyük ölçekli proje olduğunu söyleyen Aksoy, şöyle devam etti: "Bu proje üe ilgili olarak daha önce OKA Doğrudan Faaliyet Desteği 2011 Programı kapsamında 60 bin 600 TL bedelli bir proje uygulanmış, projenin sonucunda panoramik müze projesi senaryosunun ve sanatsal altyapısının avan projesi, projenin animasyon filmi ve görsel tanıtım materyalleri hazırlanmıştı. Projenin daha büyük ölçekte Yaşar Doğu Spor Salonu'na yapılacak şeküde bütçelendirilmesi, bakanlık bütçesinden aynlan fon üe projelendirilmesi öngörülmüştür. Proje ile Yaşar Doğu Spor Salonu'nda yapılacak tadilat üe Panorama 1919 Müzesi hizmete girecektir." Afette krizi yönetmek için yazılım geliştirildi Hüseyin Aksoy, Türkiye'de bir ilke imza atan Samsun İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü'nün, Coğrafi Bilgi Sistemi'ne entegre geliştirilen bir yazılımla olası bir afet anında krizi başarıyla yönetmeyi amaçladığını belirtti. Dünya üzerindeki karmaşık sosyal, ekonomik ve çevresel gibi sorunların çözümüne yönelik oluşturulan Coğrafi Bilgi Sistemi'nin altyapısını kullanacak olan yazüımın önümüzdeki yıl eylül ayında Samsun'da kullanımına başlanacağını kaydeden Aksoy, 2010 yılında kurulan AFAD Müdürlüğü'nün 182 personel, kurtarma, KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer), haberleşme ve mutfak gibi özellik içeren 25 araçla hizmet verdiğini ifade etti. Aksoy, "Samsun'un yanı sıra Sinop, Kastamonu, Trabzon, Rize, Ordu, Giresun, Amasya ve Tokat illerine arama kurtarma boyutunda destek verildi" dedi.
Dünya Gazetesi