Kent Haberleri

Samsun Saathane Meydanı projesi yeniden yapılacak!

Saathane Meydanı'nda, 1192'de Danişmentliler tarafından yapılan Samsun Kalesi'nin surları ile ilgili Samsun Müze Müdürlüğü'nün devreye girmesi sonrası, bölgede arkeolojik çalışma başlatıldı.

Saathane Meydanı'nda, SASKI ekiplerinin kanalizasyon çalışmasında tesadüfen bulunan 1192'de Danişmentliler tarafından yapılan Samsun Kalesi'nin surları ile ilgili Samsun Müze Müdürlüğü'nün devreye girmesi sonrası, bölgede arkeolojik çalışma başlatıldı.


Saathane bölgesi ile ilgili sit ve tescil kararı alınma aşaması devam ederken, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Saathane Meydanı'nda uygulanacak olan kentsel dönüşüm projesinin revize edileceği belirtiliyor. Büyükşehir Belediyesi 400 milyon lira borcu olmasına ve bölgede ki yüksek kamulaştırma bedellerine rağmen Samsun Kalesi'ni yeniden restorasyon çalışması yapmayı planlıyor. 


TMMOB OLARAK DAVA AÇTIK, BİR GECEDE SURLAR YIKILDI 


"Samsun kalesi gizli birşey değildi" diyen Mimarlar Odası Samsun Şubesi Eski Başkanı ve TMMOB Kongre Delegesi Mimar Selami Özçelik şunları kaydetti;" Büyük Cami'nin kenarına, AK Parti binasının altına baktığınızda kalenin surlarını görebilirsiniz. Büyük Cami'nin karşısında yer alan özel bir bankanın olduğu alanda kale kalıntıları vardı. Orası eşilirken Mimarlar Odası dava açtı, kale surları 1 gecede yok edildi. Biz sonra açtığımız davayı yerelde ve Danıştay'da kaybettik. Danıştay niye böyle hukuksuz bir karar verdi biz anlayamadık" dedi. 


YÜKSEK BİNALARI YIKIP TEKRAR TARİHİ KAZANABİLİRİZ 


Özçelik şöyle devam etti: Samsun'un geçmişini yaşatabileceğimiz tek yer, Saathane bölgesidir. Atatürk'ün Samsun'dan ilk telgrafı çektiği yer Telgrafhane sokaktır. 


1800'lü yıllarda ki eski Samsun'u inşa etmek koruma imar planı hazırlayarak mümkündür. Avrupa'da tarihi koruma adına artık tek bina değil, sokağı ve bölgeyi koruma esas alınıyor. Saathane'de yüksek binaları yıkıp eski Samsun'u kazandırmak için geç değil." 


Karaelmas Gazetesi