Samsun Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi kamulaştırılacak!
Samsun'da bulunan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Katlı yaşamın ilk yerleşkesi olarak bilinen alanın kamulaştırılması amaçlanıyor.
Bilim insanları tarafından Nuh Tufanı'ndan sonra insanların yaşamaya başladığı 3 yerden biri olduğu kaydedilen, Samsun'da bulunan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Tekkeköy Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Karmil, kazı çalışmalarının devam ettiği vadiyi, yılda 200 bin turistin ziyaret ettiğini kaydetti.
M.Ö. 15 bin ile M.Ö. 60 bin yıllarına ait olduğu düşünülen, insanların yerleşik olduğu en eski 8'inci yer olduğu öğrenilen ve büyüklü küçüklü mağaraların bulunduğu vadi, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bölgenin kayaç yapısı sebebiyle mağaraların, üst üste olmasıyla katlı yaşamın ilk yerleşkesi olduğu biliniyor. Paleolitik Çağ'da yaşayan Tekkeköy mağara sakinleri, madeni tanımamışsa da tüm aletleri taş, ağaç ve kemikten yapmış, avcılık ve toplayıcılıkla uğraşmış, taşı yontarak yaptıkları el baltaları, mızrak uçları, kesiciler, kazıyıcılar gibi çeşitli aletleri kullanmış. 1977 yılında sit alanı ilan edilen ve 2013'te ziyaretçilere açılan Tekkeköy Mağaralarının yalnızca 96 bin metrekarelik bir kısmı gezilebiliyor. 360 bin metrekarelik bir alana yayılan vadide hayata geçirilen çalışmalar ise devam ediyor.
200 BİN TURİST ZİYARET ETTİ
Tekkeköy Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Karmil, daha önce gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, 14 ayrı uygarlığın kullandığı materyallerde Karadeniz’de insanlığın ilk yerleşkesi olarak bilinen Samsun’daki ’Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi’ni, bir yılda farklı pek çok ülkeden yaklaşık 200 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiklerini kaydetti. Karmil, ''Katlı insan yaşamının oluştuğu ilk yerlerden hatta ilk yer olduğu da söyleniyor. En son kazı 1940 yılında yapılmış. Son yıllarda buranın tanıtımı ile ilgili yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Bu vadi birinci derece sit alanı ve bu yüzden hiçbir şekilde müdahalede bulunulamıyor ve burayı güzel yapan da bu özelliğidir. Bu alanda kamulaştırılması gereken bazı alanlar var. Bu alanlar kamulaştırıldıktan sonra Arkeoloji Vadisi olarak Karadeniz'de değil, belki de Türkiye'de olmayan bir vadi haline gelecek. Her yıl yaklaşık olarak yerli ve yabancı olarak 200 bin turisti çekiyor. Nasıl ki bugün çok katlı binalar görüyoruz, o dönemde de bu alanda yaşayan insanlar kendilerine yeni bir yaşam mekanı oluşturup burada yaşamışlar. Burada yaşayan insanlar buranın doğal yapısından faydalanıp burayı kullanmışlar. Katlı insan yaşamının oluşturulduğu ilk yerlerden bir tanesi bu vadi'' şeklinde konuştu.