Kent Haberleri

Samsun Yörükler Mahallesi'ndeki belediyenin yıkım faaliyetleri mecliste!

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, Samsun ili Bafra ilçesi Yörükler Mahallesi'nde büyükşehir belediyesinin yaptığı yıkım ile ilgili hususları dile getirdi.


MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, Samsun ili Bafra ilçesi Yörükler Mahallesi'nde büyükşehir belediyesinin yaptığı yıkım ile ilgili hususları dile getirdi.


"Söz konusu bölgede yüz beş yıldır -eskiden "köy" diye nitelendirilmişti, şimdi büyükşehir olduğu için "mahalle" deniliyor- köyde yaşayan insanlar var. Bir de bu köyün yanında hemen kurulmuş yazlıklar var. Devlet de oraya her türlü elektriğini, suyunu, yolunu, telefonunu her şeyini götürmüş. Orada 180 tane ev bulunuyor. Şimdi, bu evlerin bir kısmı yazlık, ancak on iki ay boyunca oturanlar var, bunların içerisinde 3 tane de şehit ailesi var." diyen Usta, geçmişte idarenin yaptığı yanlış bir işlemi anlattı.


Usta, "Buradaki yerler için yirmi beş yıl önce o zamanki idarecilerin tavsiyesiyle kaçak yapı tutanağı tutulmuş. Aslında bana göre bir işlem hatası, yargı da buna aslında böyle bakıyor. O günlerde bu insanlardan da para alınmış, hiç sorun olmamış ama yıllar sonra, şimdi Büyükşehir Belediyesi buradaki binaları yıkmak istiyor. Burada oturanlar da aslında, işte, zamanında devlet memurluğu yapmış, bütün Karadeniz insanı gibi devletine, milletine bağlı insanlarımız. Orada yıkım için gelen Jandarmanın önüne geçemiyorlar, onu bile beceremiyorlar. Bir kısım yerlerde hani insanımız mesela önünde duruyor, engel oluyor. Asker, Jandarma "Aman abla, teyze; girme buraya, bak sizi iteklemek zorunda kalırız." deyince onlara sarılıp ağlayan, böyle bir Anadolu insanı. Bunları burada Büyükşehir Belediyesi ciddi ölçüde mağdur ediyor.


Şimdi, konu, tabii, mahkemeye intikal ediyor fakat Türkiye'de mahkemeler tam bir kepazelik, yani tam ifadesi bu bence. Şimdi, orada mesela gidiyor vatandaş, yürütmeyi durdurma kararı alınıyor, Büyükşehir Belediyesinin avukatları gidiyor, baskı yapıyor, akşamında kararı değiştiriyorlar. Bir sürü örnek var dosyamda bunlarla ilgili olarak.


Mesela bir başka hâkim tedbir kararı veriyor, hemen tekrar gidiyorlar, o tedbir kararı kaldırtılıyor. Orada, tam böyle, saçma sapan bir süreç yürüyor. 19 Mayıs Belediyesi yazılı olarak cevap veriyor bir tane orada oturana, diyor ki: "Ben burada koruma imar planı yapacağım." Büyükşehir Belediyesi gidiyor, buna da engel oluyor. Yani iş çözülmeye çalışılıyor fakat hukuk yok, idare bir tuhaf hareket ediyor.


Şimdi evler peyderpey yıkılıyor. 3 Ocak itibarıyla 2 tane daha eve yıkım kararı uygulandı. İşin garip tarafı, iş bir de Danıştayda yani Danıştayın kararı… Oradaki vatandaş sadece şunu söylüyor şu anda Sayın Başkan: "Danıştay kararı var, Danıştaya gidilmiş temyize, Danıştayın kararı beklensin." Bir de istinaf mahkemesinde beklenen bir karar var. Hiç olmazsa bu kararlar da bunun yıkılmasına müsaade edecekse yıkılsın ama bu kararlar olmadan bu yıkım işleri durdurulsun. Vatandaşın da bizim de talebimiz budur Büyükşehir Belediyesinden. Lütfen, buradaki Anadolu insanına -ülkede bu kadar çok sıkıntı varken, her taraf karmakarışıkken- vatanına, milletine bağlı, saygılı insanlara bu mağduriyetleri yaşatmamak lazım." açıklamalarında bulundu.