Kent Haberleri

Samsun'da kaçak yapılar yıkıldı!

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, Kaçak yapıların yıktıktan sonra doğanın adeta kendini yenilediğini ve yeni kuş türlerinin ortaya çıktığını söyledi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, Kaçak yapıların yıktıktan sonra doğanın adeta kendini yenilediğini ve yeni kuş türlerinin ortaya çıktığını söyledi. Kızılırmak Havzası’nın geleceğine yön veren Havza Yönetim Heyeti Toplantısı Samsun’da yapıldı. 18 ili kapsayan toplantıda Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, Türkiye’nin en büyük sulak alanlarından Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde yapılan turistik tanıtım ve alt yapı çalışmalarıyla ilgili heyete sunum yaptı.


Ulusal ve uluslararası turizme kazandırmak istedikleri Kızılırmak Kuş Cenneti’nde yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi veren Zennube Albayrak, “354 kuş türünün bir arada yaşadığı kuş cennetini önce 144 adet kaçak yapıdan temizledik. Kaçak yapıları yıktıktan sonra molozları kaldırmayarak 4 tepecik oluşturduk. Bu tepeler çimlenerek doğaya uygun hale gelmesinin yanında üstüne gözlem noktaları yerleştireceğiz. Kaçak yapıları yıktıktan sonra doğa adeta kendini yeniledi. Yeni kuş türleri ortaya çıktı. Bir daha bölgede kaçak yapılaşmaya kesinlikle müsaade etmeyeceğiz” dedi.


Kuş Cenneti’nin tanıtımına ilişkin yapılan çalışmaları anlatan Albayrak, “Çarşamba Havaalanı’ndan başlayıp kuş cennetine kadar ki yol güzergahının orta refüjleri kuş türlerinin figürleri ile donattık. Çok da faydası oldu. Kuş cennetini ulaşımı kolaylaştırmak için yönlendirme levhaları yerleştirdik. 19 Mayıs ve Bafra ilçelerinden girişlere giriş kapıları ile Jandarma güvenlik noktaları koyduk. 6 atlıdan oluşan atlı güvenlik birimi kurduk. Leyleklerin bulunduğu 2 bin metrelik alanı kamulaştırarak, Leylek TOKİ’yi koruma altına aldık. Bunun yanı sıra Leylek Kule inşa edip Leyleklerin göçlerini ve davranışlarını tespit edebilmek için 8 kuşa çip taktık. 4 tanesinden sinyal alıyoruz. Şuan çip takılan leylekler Çad, Etiyopya, Sudan ve Samsun’da bulunuyor” diye konuştu.

Kuşların ve yaban hayvanlardan yaralananların tedavileri için kurdukları ilk yardım ünitesine de değinen Albayrak, “Burada hayvanlarımız tedavi edilip yeniden doğaya salınıyor. Kuş Cenneti güzergahındaki binaları boyattık, çitleri onardık, çöp tenekelerini doğaya uygun sazlıklarla çevreledik. Ahşap ev ve iskeleyi hizmete koyduk. Yöresel lezzetlerin tattırılması için kıl çadırları kurduk. Bunun yanı sıra otopark, karavan park ve yürüyüş yolları projeleri üzerinde çalışıyoruz. Yapılan çalışmalar ve yatırımlar neticesinde Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, UNESCO Geçici Doğal Miras Listesi’ne girdi. Yapılan tanıtım ve alt yapı hizmetleri neticesinde ziyaretçi yoğunluğumuz giderek artacaktır. Otopark ve karavan parkın yapımının tamamlanmasıyla bölgeyi araç trafiğine kapatmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.


DSİ 7. Bölge Müdürlüğü konferans salonunda yapılan Kızılırmak Havzası, Havza Yönetim Heyeti Toplantısı’na Samsun Valisi İbrahim Şahin, Kırıkkale Valisi İlter Haktankaçmaz, Sinop Valisi HASAN İpek, Çankırı Vali Vekili Erkan Savar, SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, DSİ 7. Bölge Müdürü Ahmet Kanık, heyet üyeleri ve kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.


Milliyet