Kent Haberleri

Samsun'da Lojistik Köy projesi Aşağıçinik merasına kurulacak!

Havası ve suyu kirletilmiş, arsaları yok pahasına elden çıkarılmış, lojistik köy yapılacağı gerekçesiyle tarım arazisi vasfı kaybettirilmiş tarlalarına el konulmuş Tekkeköy’ün canı yanıyor.

Havası ve suyu kirletilmiş, arsaları yok pahasına elden çıkarılmış, lojistik köy yapılacağı gerekçesiyle tarım arazisi vasfı kaybettirilmiş tarlalarına el konulmuş Tekkeköy’ün canı yanıyor.

Lojistik köy için önerilen yerleri beğenmeyenler ‘cennet merasıyla  Çinik ovasına göz diktiler.


BAŞKAN DEĞİŞTİ  MERALAR GİTTİ

Toybelen veya Tersane yakınlarında yapılması öngörülen lojistik köyün Aşağıçinik Merasında kurulması gündeme geldiğinde dönemin  Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin karşı çıkmıştı. Tekin’in yerine Hasan Togar başkan olunca projenin A.Çinik merasında kurulmasıyla ilgili engel de ortadan kalkmış oldu.


Türk ekonomisinin büyük bir bölümü karayolu taşımacılığı ile yürütülen lojistik uygulamasıyla kalkınmasını sürdüremeyeceğini inanan ekonomistler, 2000’li yılların başından itibaren Türkiye’de yeni bir lojistik uygulamaya geçilmesi gerektiği söylüyorlardı.

Lojistik Köy uygulamaları da tam bu sırada dillendirilmeye başlandı.

Zamanın hükümeti Türkiye’de yedi bölgeyle birlikte Samsun’da da lojistik köy kurulmasını kararlaştırdı.

Lojistik konusundaki tek uzmanın Atilla Yıldıztekin’in olduğu bilinir.

Atilla Yıldıztekin’in katılımıyla Samsun’da bir dizi toplantı yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi, Lojistik Köy için Toybelen’i işaret etmişti.

Bu fikre ilk karşı çıkan Atilla Yıldıztekin oldu.

Yıldıztekin projenin uygulanacağı alanın limana yakınlığının yansıra, demiryolu bağlantısının da olması gerektiğini söylüyordu.

Zamanın Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da Atilla Yıldıztekin’e hak verince, projenin uygulanabileceği yeni alanlar aranmaya başlamıştı.


PROJE İÇİN BEŞ BÖLGE BELİRLENDİ

Valilik Ondokuz Mayıs Üniversitesinden (OMÜ) bu konuda bir araştırma yapmasını istedi. Üniversitenin Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Elevli tarafından yapılan araştırma sonucunda lojistik köy için 5 ayrı yer belirlendi.


Lojistik köyün farklı paydalarının görüşlerini alarak yapmaya çalıştıklarını belirten OMÜ’den Prof Elevli’nin araştırmasına göre projenin uygulanabileceği 5 ayrı alan önerdi. Önerilen ilk yer Tekkeköy yolu üzerinde 800 dönümlük arazi idi. İkinci olarak  tersanenin bulunduğu alan önerilirken, üçüncü ve dördüncü seçeneklerin ise havaalanının kuzey doğusundaki 600 dönümlük alan ile Samsun-Ordu karayolunun OSB tarafında özel şahsa bir arazinin olabileceği düşünüldü. OMÜ’ tarafından önerilen beşinci seçeneğin ise Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz tarafından da önerilmiş olan Toybelen’deki alan olabileceği açıklanmıştı.


A.ÇİNİK MERASI GÜNDEMDE DEĞİLDİ

Üniversite tarafından Lojistik Köy kurulması için yapılan araştırmada projenin uygulanabileceği alanlar olarak önerilen yerlerin içinde Aşağçinik yoktu.

Ayrıca proje için önerilen arazilerin ortak özelliği tamamının birinci sınıf tarım arazisi olmasıdır. Tamamı birinci sınıf tarım arazisi olduğu için orojenin üniversite tarafından önerilen bu alanlarda yapılmasından vazgeçen yetkililer yeni alanlar aramaya başladılar.


AB’DEN HİBE KREDİ BULUNDU AMA ARAZİ BULUNAMADI

Bu arada proje için arazi arayışlarını sürdüren Samsunlu yetkililer Avrupa Birliğinden 43 milyon Avro tutarında hibe kredi bulmayı başardılar.

Ama proje için hibe kredi vermeyi kabul eden AB, parayı kullandırmak için tek bir şart ileri sürüyordu.

AB, ‘’Proje 2016 yılı sonunda bitecek’’ diyordu.

Para bulunmuştu ama projenin uygulanacağı alan hala bulunamamıştı.


TEKİN ŞİDDETLE KARŞI ÇIKTI

Avrupa’dan şartlı bağış gelince alelacele yer aramaya başlandığında Aşağıçinik merasının gündeme geldiği tarihlerde yerel seçim süreci de başlamıştı. Meranın proje için yeterli olmayacağını bilen Tekkeköy Belediye başkanı Hayati Tekin, alanı genişletmek için köyden arazi alınacağını tahmin ediyordu. Mera çevresindeki arazilerin değerinin düşük gösterilebileceğine dikkati çeken Tekin, Belediye Başkanı olarak kaldığı sürece buna izin vermeyeceğini söyledi. Tekin o tarihlerde katıldığı bir TV Programında ‘’Buna karşı olduğum için herkes benim karşımda’’ diye dert yanmıştı.

Görüşlerine başvurduğumuz Hayati Tekin, Merada lojistik köy kurma kararının kendinsin görevden ayrılmasından altı ay sonra alındığını bildirdi


 A.ÇİNİK OVASI TARIM VAFINI YİTİRDİ

Bu arada yerel seçimler yapılmış, Hayati Tekin seçimi kaybederken, Hasan Togar Tekkeköy belediye Başkanı seçilmişti. Hayati Tekin’in arazilerin ucuza kapatılmasına izin vermeyeceği şeklindeki beyanı oldukça etkili oldu. Köylüleri bu şekilde karşılarına almak istemeyen yöneticiler, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar’ın da yardımıyla sorunu kökten çözecek bir formül geliştirdiler.

İlk önce merayı ve çevresindeki arazileri birinci sınıf tarım arazisinden çıkardılar.

Lojistik Köy kurmak için oluşturulan şirketin ortaklarından Samsun Ticaret ve Sanayi Odası mera için ot parası adı altında Tekkeköy Belediyesine bir ödeme yaptı.

Daha sonra meranın çevresinde imar uygulaması yapıldı.

Şöyle ki:

İmar kanununun belediyeye verdiği yetkiye dayanarak, önce köylülerin mera kenarındaki tarlasının yüzde 40’ını bedelsiz el konuldu. Daha sonra da tarlanın yüzde 60’lık bölümü meraya uzak bir yerdeki başka köylülerin tarlalarıyla şuyulandırılarak dağıtıldı.

Tarlalarını ucuza vermek istemeyen köylüler, arazilerinin yarısına yakınını bedava vermek durumunda kalırken, yarısı da parçalanmış oldu.

Bir halk deyimindeki gibi ’Dimayat’a pirince giden Aşağıçinik halkı evdeki bulgurdan da oldu’

 


Hedef Halk