Samsun'da riskli bina tespitinde artış!
Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Salih Sağır, kentsel dönüşüm kapsamında 2013'te 48, 2014 yılı ilk 3 ayında 60 olmak üzere toplam 108 riskli yapı tespiti müracaatı olduğunu söyledi...
Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Salih Sağır, kentsel dönüşüm kapsamında 2013'te 48, 2014 yılı ilk 3 ayında 60 olmak üzere toplam 108 riskli yapı tespiti müracaatı olduğunu söyledi.
Kentsel dönüşüm kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Samsun’da gerçekleştirdiği çalışmalar ile ilgili bilgi veren İl Müdürü Salih Sağır, geçen yıla oranla riskli yapı tespiti müracaatlarında yaşanan artışa dikkat çekti. Riskli yapı tespitlerinde kanun gereği bir takım avantajların olduğunu söyleyen Salih Sağır, “Kentsel dönüşüm kapsamında 2013 yılında toplam 48 adet riskli yapı tespiti için müracaat oldu. Bu raporlar değerlendirildi. 2014 yılında ise 3 aylık süre içinde 60 adet riskli yapı tespiti için müracaat yapıldı. Yani geçen yıla oranla artış söz konusu. Riskli yapı tespiti yaptıran kişinin isteği doğrultusunda bankalardan kredi alınması veya 18 ay karşılıksız kira yardımından bir tanesini seçmek durumundadır. Bakanlığımızın anlaşma yaptığı bankalar var. Bu bankalardan kredi talebinde bulunabiliyorlar. Yaklaşık yüzde 33’e yakın bir devlet kredi desteği veriyor. Yalnız burada hak sahibinin bizzat kendisi olması gerekiyor. Kiracı olarak oturanlar ise bir sefere maruz taşınmak için belli bir ücret alıyorlar. Hak sahibi olanlar talep etmeleri halinde kira yardımı veya bankalardan kira alabiliyorlar. Geçen yıla oranla bir artış var. Bu Kentsel Dönüşüm Kanunu çıkalı bir yılı aşkın oluyor. İlk zamanlar talepler azdı. Zamanla vatandaşlar bunu görüp anladıkça daha da artacağını düşünüyorum” dedi.
Kentsel dönüşüm hizmetleri riskli yapı tespit raporunun hazırlanmasında vatandaşların izleyeceği yolu açıklayan Sağır, “Vatandaşın tespit yaptıracağı mülkün tapusu kendisine ait olması lazım. Örnek veriyorum, 10 daireli bir apartmanda bir vatandaş tapusu kendisine ait olmak şartıyla tek başına müracaatta bulunması halinde riskli bina tespiti yaptırabiliyor. Bakanlığımızın yetki vermiş olduğu tespit yapan kuruluşlar var. Bunlar vasıtasıyla binası ile ilgili gerekli tetkikler yapılıyor. Rapor hazırlanıp müdürlüğümüze sunuluyor. Vatandaşlar bakanlığın sitesine girdiği zaman yetkili yapı denetim tespit yapacak olan firmaların listesini oradan görebilir. Bunlardan bir tanesine müracaat ederekten binalarında tespit yaptırması halinde rapor bize intikal ediyor. Bize intikal ettikten sonra raporu biz inceliyoruz, uygun gördüğümüz takdirde bunu tapuya yazıyoruz. Tapu da diğer kat maliklerinin kimler olduğu belirleniyor. Bu kat maliklerine ‘binanız risklidir’ diye tebligat yapılıyor. Onlar tebligattan sonra 15 gün içerisinde bu rapora itiraz edebiliyorlar. Bu itiraz bize yapılıyor. Biz bunu itirazları değerlendiren Trabzon bölgede bulunan üst kurula gönderiyoruz. Tekrar değerlendiriyoruz, rapor uygunsa tasdik ediliyor. İkinci kez bir itiraz kalmıyor ve biz tekrar tebliğ ediyoruz. Hak sahiplerine binayı yıkması için 60 gün bir süre tanınıyor. 60 günlük bir süre yetmediği takdirde 15 gün bir süre uzatımı olabiliyor. Yinede yıkılmadığı takdirde bu kez belediyeler bunu yıkmak zorundadır. Belediyelerden de bir yıkım olmazsa bakanlık olarak devreye giriyoruz. Valilik yardımıyla bu yıkım işi gerçekleştiriliyor. Yıkıldıktan sonra bina arsa haline geliyor. Bunun ne şekilde değerlendirileceğini 3’te 2 çoğunluk karar veriyor” diye konuştu.
Akit Haber