Kent Haberleri

Samsun'daki yıkıma yargı 'dur' dedi!

Samsun'un 19 Mayıs ilçesi Yörükler Mahallesi'nde Büyükşehir Belediyesi tarafından kaçak olduğu iddiasıyla yıkım kararı alınan yazlıklara idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Yörükler Mahallesi Galeriç Ormanları mevkisinde bulunan Cumhur Kent sakinlerine binalarının kaçak olduğu gerekçesiyle yıkım kararı tebliğ edildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan tebligatları alan yazlık sahipleri Samsun 2. İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtı. Mahkeme de dava konusu yerler için yazlık sahiplerine 30 gün süre vererek yeni belge bilgilerin incelenmesi için yürütmeyi durdurma kararı verdi.


Cumhur Kent’i ziyaret eden AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, ev sahiplerinin sorunlarını dinledi. Mülk sahipleri adına konuşan Av. Ferda Sertkaya, “Burada 180 tane ev var ve bunların her biri milli servet. 15 Temmuz süreci yaşadık, Cumhurbaşkanımız ‘bu insanlara yardım edin, önünü açın, zulmetmeyin’ dedi. Ama yapılan zulüm. Burada 60 yaşında, 70 yaşında insanlar ağlaşıyor. Burada koruma amaçlı imar planı çalışması olsaydı yıkıma gerek kalmayacaktı. Burası birinci derecede sit alanın değil, sulak alanda değiliz, Kuş Cenneti’nde değiliz, kimine göre Ramsar Alanı’nda da değiliz. Olsak dahi Ramsar Sözleşmesi’nden önce yapılmış bu binalar. Derme çatma, gayri nizami asla söz konusu değil” dedi.


AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel’i bilgilendiren 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, “1947’de 16 bin 700 dönüm hak sahiplerinin burada kendilerine ait Osmanlı’dan kalma yerleri var. O tek parti döneminde hak sahipleri adına Ziraat Bankası’na paraları yatırıldı, devletleştirildi. 1952’de Menderes buraları ‘aynı paralarla geri verin’ dedi. Geldiler 1961 yılında ellerinde bir Cumhuriyet tapusu var otlak, yaylak, kumluk koordinatları yok. Kışın yağmur yağıyor alanın her tarafı su doluyor alan daralıyor, yazın 16 bin dönüm oluyor. O zaman diyor ki ‘sizin yeriniz 910 dönüm’ ve bu durumda hak sahipleri dava acıyor. Bizim yerimiz 16 bin 700 metrekare, işte devletin de verdiği tapu. Bu 77 nolu parsel ölçülüyor, 16 bin 700 metrekare çıkıyor. 1993 yılında mahkeme 16 bin 700 metrekareyi hak sahiplerine veriyor. Aradan 9 yıl geçiyor, 2001-2002 yıllarında Yargıtay bunu bozuyor. Diyor ki ‘1961’deki tapuya uyacaksın.’ 3-4 gün önce yeni gelen hakimin verdiği kararda, Yargıtay’ın bozma kararına uydu. Bu köylüyü ilgilendiren kısım. Bunların ki böyle değil. İster 900 dönüm olsun, ister 16 bin dönüm olsun içerisinde bir yazlık yapacak kadar hisse satın almışlar. Bizim şu anda görmeye geldiğimiz yer genel merkezin talimatı, o mahkeme kararı değil. Önemli olan bu yazlıkların durumunu görün, ona göre bir rapor hazırlayın. Bizdeki belgeleri onlara gönderdik, size de verdik. Şu anda yer konusunda vatandaşın hakkı yenmiştir. Burası 910 dönüm değil. 1947’de devletleştirilirken ki metrekare belli, 1952’de tekrar özelleştirilirken ki metrekare belli. Dolayısıyla 1961’deki kesilen tapuya bakmaya gerek yok. Devlet ne kadar yeri para karşılığında satın almış ve Menderes döneminde onlara geri iade etmiş. Bakılacak mesele bu ama hakim 1961’deki şeyi uygun bulmuş. O konuda köylü mağdur olmuştur” diye konuştu.

“Nedir ne değildir diye gelip görelim dedik”

AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel ise, “Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız ‘git bir gör nasıl yerler’ dedi. Bu yerle ilgili bir rapor istedi. Ben de belediye başkanımı aldım, görmeye geldim. Her iki tarafta ayrı ayrı şeyler düşünüyorlar. En azından nedir ne değildir diye gelip görelim dedik. Tabii ki bugün burada asıl mesele hukuki sürecin ne durumda olduğunu hala biz bilmiyoruz. Sadece fiziki durumu görmeye geldik. Hukuki olarak her iki tarafından devam eden mahkemeleri olduğu söylendi. Bu evlerle ilgili problemler var, onları görmeye geldik. Buradaki konuşmaları başka tarafa çekmeyin, biz bunu değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.


Belediye Başkanı Osman Topaloğlu ve mülk sahipleri ile birlikte Cumhur Kent’te incelemelerde bulunan AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel’e vatandaşlar, “Sonuçta burada evler yapılmış. Her ne kadar kanunsuz da olsa belediye buna elektrik bağlamış, su bağlamış, belediye hizmetlerinden yararlanıyoruz. 25 senedir vergi veriyoruz. Geldiniz gördünüz bizi kurtarın” şeklinde konuşarak kendisinden yardım istedi.


55 Yenigün