Samsung'un İstanbul Teknopark'taki Ar-Ge merkezi açıldı!
Samsung Türkiye ve Semper-Tech işbirliğiyle İstanbul Teknopark’ta açılan Ar-Ge merkezi ‘SLabs’te, sağlık, eğitim ve 4G teknolojilerinde inovasyon geliştirmek için düğmeye basıldı..
Samsung Türkiye ve Semper-Tech işbirliğiyle İstanbul Teknopark’ta açılan Ar-Ge merkezi ‘SLabs’te, sağlık, eğitim ve 4G teknolojilerinde inovasyon geliştirmek için düğmeye basıldı. Çalışmalar doğrultusunda, yılda ortalama 4-5 projenin tamamlanması hedefleniyor.
Merkezin açılışına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Türkiye’de katmadeğeri yüksek ekonomiye geçme aşamasında Ar-Ge yatırımlarının çok önemli olduğunu belirterek, bu tarz laboratuvarları Türk hükümeti olarak desteklediklerini kaydetti.
‘Çip üretmemiz gerekiyor’
Güney Kore’nin geçmişte zorluklar yaşadığını ve bu zorluklardan sıyrılarak dünyanın gıpta ettiği bir ülke haline geldiğini de anlatan Kavranoğlu, “Bir mucize gerçekleştirdiler. Çok değerli projeler yapıyorlar. Samsung ülkeden çıkan değerli bir marka. Türkiye’de de böyle bir laboratuvar kurdular. Bunu başlangıç olarak kabul ediyoruz. Bu bir ilk adım. Ülkemizde daha büyük Ar-ge projelerine imza atacaklarına inanıyoruz” dedi.
Kavranoğlu, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasının tek yolunun bilgi ekonomisinden geçtiğine de işaret ederek, “Türkiye’de yarı iletken teknoloji yani çip üretmemiz gerekiyor. Yüksek katmadeğerli ürünler geliştirmemiz şart. Bunu yapabilmek için de bir ekosistem değişikliği gerekiyor” diye konuştu.
Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir de, “SSM’nin de destek verdiği İstanbul Teknopark, sektördeki diğer şirketleri de bu alanda yatırım yapmaya teşvik edecek. ‘Slabs’ bir fikir kuluçka merkezi olarak konumlanıyor ve bu vizyonun önemli bir parçasını oluşturuyor. Emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.
‘200 bin yazılımcımız var’
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise, Türkiye’nin son on yılda Ar-Ge geliştirmede önemli yol aldığını dile getirerek, şunları söyledi: “2002’de 3 milyar dolar olan Ar-Ge harcaması bugün 15 milyar dolara çıktı. Bu alanda nitelikli elemanlar da çalışıyor. Şu anda Türkiye’de Ar-Ge’de 10 binin üzerinde mühendis çalışıyor. Ülkedeki toplam yazılımcı sayısı ise 200 bin.”
‘Türkiye bizim için önemli bir ülke...’
Samsung Electronics Türkiye Başkanı Yoonie Joung da, Ar-Ge’nin başarısının sadece bu alana yapılan yatırımların düzeyine değil, aynı zamanda bu Ar-Ge ağının kapsamına dayandığını belirterek, “Samsung’un başarılı Ar-Ge stratejisinin arkasında güçlü insan kaynakları ve yerel pazar dinamiklerine yönelik derin bilgimiz yatıyor. Topluma fayda sağlama vizyonumuzdan hareketle Türkiye’ye yatırım yapıyoruz. Türkiye, küresel pazarlar içinde bizim için önemli ülkelerden biri. Türkiye pazarındaki varlığımız, aynı zamanda Türk toplumuna katkı sağlamak konusundaki taahhüdümüzü ve yetenekli ve eğitimli genç bir nüfusa sahip olan bu dinamik ülkeden ‘öğrenmeyi’ de içeriyor. Bu açıdan Türkiye’yi, Samsung’un Ar-Ge merkezi noktalarından biri olarak seçtik” diye konuştu.
En iyi teknolojiyi geliştirme hedefi
Almanya’daki ünlü Ar-Ge Laboratuarı Dai-Labor’un Direktörü Prof. Dr. Şahin Albayrak da, Ar-Ge merkezinin Samsung ve yüzde yüz Türk firması olan Semper-Tech tarafından kurulduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Semper, Dai Labor ile ortak çalışıyor. ‘Slabs’ adı verilen laboratuvar başarı platformu olacak. Semper’in, Almanya’daki tecrübesini burada da değerlendirmek istiyoruz. Laboratuvarın kurulmasında etkili olan felsefeler var. Teknoloji ve inovasyon geliştirmek için ortam yaratacak.
Çalışanların yaratıcılığı geliştirilecek. Ayrıca bu konuda bir ekosistem yaratılması gerektiğine inanıyoruz. Geleceğin büyük sorunlarını çözmek için ekosisteme ihtiyaç var. Beklentilerimizden biri dünyanın en iyi teknolojisini burada geliştirmek.
Dünyanın en iyi, lider teknoloji merkezi olmak istiyoruz. Üzerinde çalıştığımız konular eğitim, akıllı evler ve binalar. Geleceğin elektrikli araçları. Sağlık ve enerji de diğer alanlar. Hedefimiz Türkiye’de yaratıcılık kültürü oluşturmak. Patent geliştirmek. Burada geliştirilen teknolojiler, Avrupa ve global pazara da sunulacak.
Merkezdeki ‘teknoloji tünel’iyle teknolojiyle de 360 derece sergileyeceğiz. Gençlerin ve özellikle lise öğrencilerinin burayı gezmesini isteriz. Diğer hedefimiz ise elimizdeki patent sayısını artırmak. Siber güvenlik gibi konularda hızlı çözüm üretmek.”
Milliyet