San Francisco'da koronavirüsle zirve yapan evsizlik krizi çözülemiyor!
ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Francisco'da senelerdir çözülemeyen evsizlik probleminin tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla beraber zirve yaptığı, diğer bir taraftan COVID-19 salgını sebebiyle kentte konut inşasının yavaşladığı belirtildi.
Evsizlik üzerine önemli araştırmalar gerçekleştiren Evsizliği Sonlandırmak için Ulusal İttifak'ın tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs krizinden önce, 2020 yılının başlarında derlediği verilere göre ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Francisco'da her 10 bin kişiden 92'ye denk gelen 8 bin 100'den fazla kişi sokaklarda yaşamını sürdürüyor.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, ABD'de bu hafta itibariyle yayınlanan "San Fransicko" kitabının yazarı ve Environmental Progress isimli herhangi bir kar amacı gütmeyen kuruluşun başkanı Michael Shellenberger, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sebebiyle California'daki hapishane ve barınaklarda yaşayan insan sayısını düşürmeleri için emir verildiğini, bu sebeple daha çok sayıda insanın sokaklarda yaşayıp, akli dengesi yerinde olmayanların ise sergilediği bazı agresif davranışlarına karşın tutuklanmadığını iddia ediyor. Fakat uyuşturucu kullanımı, akıl hastalıkları ve kentteki evsizlik krizinin sadece bir yüzünü ortaya koyuyor.
Brookings Enstitüsü tarafından açıklanan resmi verilere göre San Francisco, ABD'nin yaşamak için en pahalı şehirleri arasında yer alıyor. Açıklanan resmi verilere göre, kent aynı zamanda Atlanta'dan sonra gelir dağılımında en büyük adaletsizliğin görüldüğü 2. kent.
Kentte nüfusun yüzde 5'lik kısmı senede 350 bin dolardan fazla kazanç elde ederken yüzde 20'lik kısmının geliri 20 bin doların altında kaldı.
San Francisco Kiracılar Birliği, 2011'de 1900 dolar şeklinde olan kent merkezinde iki odalı bir konutun kirasının 2012'de ani bir şekilde 3500 dolara yükseldiğini ve bu rakamın bu sene 5000 doların üzerinde olduğunu fakat kişi başına milli gelirin aynı oranda artmadığına değiniyor.
Bir argümana göre ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Francisco'da, Twitter, Facebook, Google gibi bazı teknoloji şirketlerinde senelik 6 haneli geliri olan çalışanların kente taşınması kiraların ve yaşam masraflarının yükselmesine sebep oluyor.
Bazı uzmanlar da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada asıl problemin konut sektöründe yaşanan arz-talep dengesizliği olduğunu iddia ediyor.
Yaptığı araştırmalarla dikkat çeken araştırma kuruluşu McKinsey Global Institute'un kentte yaşanan konut krizinin çözümü amacıyla toplamda 3,5 milyon yeni konut inşa edilmesi gerektiğini öngören araştırması üzerine, California Valisi Gavin Newsom'ın seçim vaatleri arasında bu konutları yapmak vardı.
Fakat California Valisi Gavin Newsom'ın göreve gelmesinden itibaren eyalette yapılan konut üretimi senede 100 bin birim ile sınırlı kaldı.
San Francisco'da evsizler için sunulan konut projesi reddedildi!