Genel

Sanal AVM'lere Amerikalı şirketler talip oldu!

Türkiye'deki e-ticaret sitelerinin parlayan yıldızı, Amerikalı şirketlerin gözünden kaçmadı. Hakan Orhun: ABD'de pazar doyma noktasına geldiği için yatırımcılar gelişen ülkelere yöneliyor

Türkiye'deki e-ticaret sitelerinin parlayan yıldızı, Amerikalı şirketlerin gözünden kaçmadı. ABD'de pazar doyma noktasına geldiği için yatırımcıların gelişen ülkelere yöneldiğini belirten Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Başkanı Hakan Orhun, "Bunlar içinde Türkiye çok dikkat çekiyor. Yakında satınalma haberleri duyacağız." dedi.

Türkiye'de elektronik ticaretin cazibesi giderek artıyor. 10 milyar dolara yaklaşan online ticaret hacmi, yabancı firmaların da iştahını kabartıyor. Özellikle Amerika'da doyma noktasına gelen pazardan çıkış arayan şirketler de rotayı Türkiye'ye çevirince sektördeki hareketlilik daha da büyüdü. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun, Amerikalıların Türkiye'ye ilgisi olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde çok fazla partnerlik ve satınalma haberlerinin duyulacağını söyledi. Orhun, "Her hafta bir üyemiz, mutlaka satınalma teklifi ile karşılaşıyor. Beş yıl içinde en az 5 katı büyüyecek bir pazardan söz ediyoruz. Dört yıl öncesine kadar sektörün yaramaz çocukları olarak değerlendirilirken ve bizi kimse dikkate almazken artık geleceği parlak genç statüsünde masaya oturuyoruz." dedi.

Türkiye'de e-ticaret gelişmiş ülkelere göre daha geri. Şu anda 35 milyon internet kullanıcısından 3 milyonu e-ticaret yapıyor. Bu sayının giderek arttığını belirten ETİD Başkanı Orhun, internet üzerinden gerçekleşen ticaretin kolaylaştığını söyledi. Artık küçük bir KOBİ'nin dahi açılımını internetten yaptığını kaydeden Orhun, bir iki yıl içinde sektörde gözle görülür bir büyüme beklediklerini dile getirdi. Büyük cirolu sitelerin yanında daha küçük cirolu sitelerin sayısının artacağını ifade eden Orhun, senelik yüzde 50 büyüme öngörüyor ve ekliyor: "Güzel bir iş dalı. Büyüme potansiyeli yüksek." Orhun, Türkiye'den bir Google çıkmadı diye kimsenin hayıflanmaması gerektiğini, aksine yerli firmalar arasında özellikle birkaçının yurtdışında dikkat çektiğini açıkladı. eBay'ın gittigidiyor.com ile iştiraki örneklerden sadece biri. Orhun, yemeksepeti.com, markafoni ve teknosa.com'u da örnekler arasında sıralıyor. yemeksepeti.com, iş modeli ile dünyada bir ilki başardı. Markafoni, alışveriş kulübü özelliği ile yabancı firmaların dikkatinden kaçmıyor. teknosa.com'un ise sitesinde uyguladığı yöntemler yurtdışındaki elektronik marketler tarafından kopyalanıyor. Elektronik ticaretin gelecekte ülke ekonomisine yön verecek dinamiklerden biri olduğuna inanan Vakko, hepsiburada.com ve yatırımcı Dinç Artman'ın Türkiye'nin ilk interaktif e-ticaret sitesi daybuyday.com'u kurması da sektörün gelecek vaat ettiğini gösteriyor. Bunun yanında internet sitelerini cazip kılan bir başka sebep de bankalarla yapılan işbirliği çerçevesinde müşteriye sağlanan taksit ve puan fırsatları. Sanal ortama güvenin artması, kredi kartı güvenliğinin sağlanmasıyla alışveriş oranı da artıyor.

Hakan Orhun, yaklaşık 20 üyesi bulunan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği hakkında da bilgi verdi. Orhun, amaçlarının pazara girecek yeni sitelere yol göstermek olduğunu söyledi. Büyük küçük demeden tüm site sahiplerinin kendilerine ulaşması halinde elerinden gelen yardımı yapacaklarını kaydeden Orhun, alışveriş alışkanlıklarının değiştiği günümüzde tüketiciye sorunsuz hizmet vermek istediklerini belirtti.
Akşam/ZELİŞ YILDIRAL