Genel

Sanayi üretimi Nisan ayında aylık yüzde 0,9, yıllık yüzde 1,2 azaldı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, Sanayi üretim endeksi, Nisan ayında aylık bazda yüzde 0,9, yıllık bazda yüzde 1,2 azalış gösterdi.Resmi olarak açıklanan verilere göre, nisan takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 1,2 oranında düştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın nisan ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını resmen duyurdu.

Resmi olarak açıklanan verilere göre, nisan takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 1,2 oranında düştü.

Yine resmi olarak açıklanan verilere göre, sanayinin alt sektörleri masaya yatırıldığında nisan ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi geçen senenin aynı ayına göre yüzde 12,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,3 oranında gerileme gösterirken, imalat sanayi sektörü endeksi ise aynı kaldı.

Ayrıca yine aktarılan detaylar göre arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 9,7 düşüş oldu.

Sanayi üretiminde aylık veriler

Aktarılan resmi detaylara göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, bu yılın mart ayına kıyasla yüzde 0,9 oranında düştü.

Yine verilen bilgilere göre, sanayinin alt sektörleri masaya yatırıldığında Nisan ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,5 artış gösterdi.

Sanayi bünyesindeki 7 sektör en yüksek ocak-mayıs ihracatına imza attı!

Anadolu Ajansı muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlemiş olduğu son dakika bilgilerine göre, Türkiye'nin ihracatı, 2023 yılının 5 ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 0,2 arttı ve 102 milyar 520 milyon dolara çıktı.

Yine paylaşılan bilgilere göre, Türkiye'nin sanayi ihracatı da ocak-nisan döneminde yüzde 4,4 azaldı ve 73 milyar 505 milyon dolara indi.

Ayrıca verilen detaylara göre,  sanayi dış satımında, küresel ve ulusal ölçekli gelişmeler dolayısıyla yaşanan düşüşe karşın ihracat rekoru kırıp ön plana çıkan sektörler oldu.

Paylaşılan son dakika bilgilerine göre, söz konusu dönemde sanayi sektörünün Türkiye'nin toplam ihracatı içerisindeki payı da yüzde 71,7 oldu.

Aktarılan bilgilere göre, deri ve deri mamulleri, otomotiv endüstrisi, elektrik ve elektronik, makine ve aksamları, mücevher, savunma ve havacılık sanayii ile iklimlendirme sanayii tüm zamanların en yüksek ocak-mayıs ihracatını gerçekleştirdi.

Gelir vergisi mükelleflerinin sayısı 2,4 milyonu aştı!

Deprem sonrası prefabrik çelik ev taleplerinde rekor artış!

Son dakika! ABD petrol fiyatı tahminini yukarı yönlü revize etti!