Sektörel

Sanayi üretimi yüzde 2,2 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1,7 arttı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.


Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, eylülde bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 0,1 arttı. 


Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde eylülde yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 8,9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 6,4 arttı.


Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,11 arttı.


AA Finans'ın sanayi üretimi beklenti anketinde, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 2,1, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 2,3 olmuştu.


Ankete katılan ekonomistler, eylülde arındırılmamış sanayi üretim endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 artacağını tahmin etmişlerdi.


En yüksek artış dayanıklı tüketim mallarında


Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, eylülde aylık bazda en yüksek artış yüzde 6,9 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı.


Ana sanayi gruplarına bakıldığında, eylülde bir önceki aya göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış en yüksek artış yüzde 30,4 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 9 ile elektrikli teçhizat imalatı, yüzde 7,5 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı takip etti.


İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, eylülde bir önceki aya göre en fazla düşüş yüzde 8,2 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 3,4 ile kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması, yüzde 3,1 ile gıda ürünlerinin imalatı takip etti. 


Temmuz-eylül dönemi


Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,5 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2,5 arttı.


Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,6 artış gösterdi. Aynı dönemde madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6,8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,8, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 6,9 arttı.


AA