Ekonomi

Sanayi üretiminde düşüş! Yüzde 1.3 geriledi!

Kasım ayı verilerine göre, sanayi üretiminde Kasım ayında yüzde 1.3 düşüş gerçekleşti3  oranında düşüş gösterdi

Türkiye’nin sanayi üretimi Kasım ayında 2021 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 1.3  oranında düşüş gösterdi. Bu veriyle birlikte 2020 yılı Haziran ayından beri ilk kez yıllık düşüş kaydedilmiş oldu.

Açıklanan verilere göre, sanayi üretimi Kasım ayında bir önceki aya göre ise yüzde 1.1 gerileme gösterdi.  Bu verilerle birlikte 2,5 yıldan sonra sanayi üretimi ilk kez düşmüş oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nca kasım ayına ait sanayi üretim verileri açıklandı.  Verilere göre, Kasım ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.3  oranında düşüş gerçekleştirdi.

Büyümenin öncü göstergesi olarak sayılan sanayi üretiminde en son 2020 yılında Haziran ayı itibariyle yıllık düşüş kaydedilmişti. Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında ise verilerde, kasımda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi, bir önceki yılın Kasım ayına göre yüzde 8.6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0.4 oranında ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7.9  oranında azaldı.

AYLIK OLARAK DARALMA YAŞANDI

Sanayi üretimi aylara göre dağılımı incelendiğinde, kasım ayında ekim ayına göre de yüzde 1.1 daralma gözlendi.

Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinin ekim ayına kıyasla yüzde 1.3, imalat sanayi sektörü endeksinin yüzde 1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinin yüzde 2.3 gerilediği görüldü.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını değerleyen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin Aralık 2022 sonuçları da duyuruldu. Endekste eşik değer olan 50,0'nin üzerinde ölçülmüş tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeyi gösterirken, 50'nin altındaki değerler ise bozulmayı yansıtıyor.

Kasım ayında 47,8 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, aralık ayına gelindiğinde 48,5 olarak gerçekleşirken, Türk imalatçılarının ihracat koşullarında yavaşlamanın sürdüğü yönünde sinyal geldi. Dış talep koşullarındaki bozulma eylülden bu yana en hafif düzeyde gerçekleşse de, üst üste beşinci ayda da devam etti.