Kira

Sanayi ve lojistik tesisi kiralama talepleri azaldı!

GYODER Gösterge 2018-2. Çeyrek Raporu'na göre, bu yılın ilk yarısında sanayi ve lojistik tesisi kiralama taleplerinde kayda değer bir azalma gözlendi.

 

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER), Türk Ekonomi Bankası (TEB) katkılarıyla hazırladığı "GYODER Gösterge 2018-2. Çeyrek Raporu" yayınlandı. Rapora göre bu yılın ilk yarısında sanayi ve lojistik tesisi kiralama taleplerinde kayda değer bir azalma gözlendi. Türkiye’nin birincil lojistik pazarları olan İstanbul Kocaeli bölgesindeki kiralama işlem hacmi 2. çeyrek sonu itibarıyla geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 66,2 azaldı.

Mevcut veriler itibarıyla, yaklaşık 10 milyon metrekarelik depo stokunda yüzde 13,2 oranında bir boşluk bulunuyor ve 2017 yılının ikinci çeyreğine kıyasla boşluk oranında yüzde 1,1 artış gözlendi. 2017 yılının son döneminde görülen TL bazlı kiralama işlemleri, 2018’in ilk yarısında yaygınlaşarak piyasanın işleyişinde yer buldu.

İstanbul’un doğu yönünde Sakarya, Düzce; batı yönünde ise Çatalca, Silivri ve Çerkezköy sanayi ve lojistik açısından büyük bir gelişme gösterdi. 2018 yılının ilk 6 ayındaki depo taleplerinin 5 bin 500-15 bin metrekare ile 20 bin – 30 bin metrekare aralığındaki depolar üzerinde yoğunlaştığı görüldü.