Arsa ve Arazi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı düğmeye bastı! Yatırımlar hızlanacak, arsa fiyatları düşecek!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yatırımları hızlandırmak için start verirkeni, söz konusu hamlenin arsa fiyatlarını düşüreceği belirtildi.


Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sanayi yatırımlarına güçlü ivme kazandıracak bir uygulama için daha düğmeye bastı. Bakanlık tarafından konu ile ilgili olarak  yapılan açıklamaya göre, Türkiye'deki tüm boş organize sanayi bölgesi parsellerinin çevrimiçi ortamda yatırımcılara tahsis için sunulmasını öngören ve sanayide yatırımları daha da hızlandıracak düzenlemenin ilk uygulaması da başladı.

1.600 YATIRIM YERİ

Sabah’tan Murathan Yıldırım imzalı habere göre çalışmalarını sürdüren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, 133 organize sanayi bölgesinde 1.484 fabrika için 20.1 milyon metrekare yatırım yeri tahsisi eş zamanlı olarak dün ilk defa gerçekleşti. 6 OSB'de de 2 milyon metrekare alan ön tahsise sunuldu. Böylelikle toplamda 22.1 milyon metrekare ve 1.600 yatırım yeri tahsisi imkânı tanınacak. Yönetmelikle düzenli olarak yatırıma uygun yeni sanayi alanları ile altyapısı tamamlanmış parseller düzenli biçimde duyurulacak. Henüz tahsis edilmemiş tüm organize sanayi bölgesi parselleri her ay çevrim içi tahsise açılacak. İlk ilanlar, yatırımcılara Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve OSB'ler tarafından koordineli biçimde duyuruldu.

NEREDEN BAŞVURU YAPILACAK?

Dün itibarıyla başlayan ve 28 Ekim tarihinde kadar devam edecek olan arsa tahsisi başvuruları, meydip.sanayi.gov.tr internet adresi üzerinden çevrimiçi olarak yapılacak. Yine söz konusu bu adres üzerinden tahsis yapılacak alanların harita bilgilerine de ulaşılabilecek. Tahsis şartları, her parsele ilişkin metrekare fiyatları ile organize sanayi bölgesine  özgü diğer detay bilgiler, OSB'lerin kendi internet sayfalarından paylaşılacak. Her ayın ilk pazartesi günü Türkiye'deki tüm boş organize sanayi bölgesi parselleri, çevrimiçi ortamda yatırımcılara tahsis için sunulacak.

NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre heyet tarafından tahsis başvuruları ele alınırken puanlama yapılacak. Puanlama, özel olarak hazırlanan bir değerlendirme tablosuna göre gerçekleştirilecek. Tablodaki kriter sayısı, organize sanayi bölgesinden organize sanayi bölgesine değişiklik gösterebilecek. 100 puan üzerinden yapılacak olan değerlendirmelerde, firmanın teşvik durumundan yenilenebilir enerji kullanımına kadar pek çok alt başlık yer alacak. Ayrıca söz konusu değerlendirme kapsamında firmaya 0-25 arası puan da verilecek.

OSB'LER ŞEFFAF YÖNETİLECEK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır dün resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, sanayi yatırımlarını hızlandırmak için OSB'lerde yeni bir uygulama başlattıklarını müjdelemişti.

Tahsis başvurularının 3 hafta devam edeceğini belirten Bakan Kacır, organize sanayi bölgelerinin daha şeffaf yönetileceğini de kaydetti.

Ünlü gayrimenkul uzmanı açıkladı: Enflasyonun yüksek olduğu zamanlarda en iyi hamle borçlanmaktır!

Kira ve konut fiyatlarındaki artış konut piyasasındaki arz darboğazından kaynaklanıyor!

Şu ana kadar 4 bin 488 TL eriyen asgari ücret yıl sonunda 11 bin TL'ye düşecek! Emekli, memur maaşları da...