Ekonomi

Sanayici şikayetçi! Nakit sıkıntısı büyüyor! Faizler yüzde 35’e tırmanmasına rağmen bankalar kredileri kesti!

Reel sektör nakit darboğazı yaşıyor. Yüzde 35’lere tırmanan kredi faizlerine rağmen krediye erişimde zorlanan işletmeler, şartların böyle devam etmesi halinde pek çok şirketin oyun dışı kalacağına dikkat çekiyor.İşletmeler bankacılık sektörünün son dönemdeki uygulamalarından şikayet ederek kağıt üzerinde yüzde 18-19 civarında olan kredi faizlerinin yüzde 35’lere ulaşmasına rağmen krediye erişimde sıkıntı çektiklerinden yakınıyor

Nakit darboğazı reel sektörde işleri durma noktasına getirdi. İşletmeler bankacılık sektörünün son dönemdeki uygulamalarından şikayet ederek kağıt üzerinde yüzde 18-19 civarında olan kredi faizlerinin yüzde 35’lere ulaşmasına rağmen krediye erişimde sıkıntı çektiklerinden yakınıyor.

İş dünyası temsilcileri, kredi alma koşullarının giderek zorlaştığına işaret ederek çoğu işletmenin yüzde 35-36 civarına yükselen faiz oranlarından bile kredi alamadığını belirtiyor.

 

Dünya Gazetesi’ni haberine göre, Türk bankacılık sektöründe krediler 24 Şubat ile 17 Mart tarihleri arasında 8 trilyon 246 milyar liraya ulaştı. Kredi hacmindeki yükselişte bireysel kredi kullanımındaki artış etkili olurken, taksitli ticari kredilerinin de aynı dönemde yüzde 2,2 artışla 1 trilyon 6 milyar liraya yükseldiği dikkati çekti. Aynı tarihler arasında kurumsal kredi kartları ise yüzde 5,4 oranında artarak  12 milyar 948 milyon liraya ulaştı.

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meclisi Başkanı Şeref Fayat, şartların böyle devam etmesi halinde pek çok şirketin oyun dışında kalacağını söyledi. Bankalardan spot kredi almanın bile zorlaştığına işaret eden Fayat, bankaların adeta ‘kredi vermeme üzerine yoğunlaştığına’ dikkat çekti. Kredi kullandıran bankaların ise çok yüksek kredi faizi istediklerini söyleyen Fayat, nakit sıkıntısından dolayı piyasaların çok sıkıştığını, böyle giderse pek çok şirketin oyun dışı kalabileceğini ifade etti.

NAKİT AKIŞI BOZULDU

Kağıt, Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Alican Duran da bankacılık sisteminin kredilere kilitlenmiş durumda olduğunu, çok yüksek kredi faiz oranlarının istendiğini ancak buna rağmen bankaların kredi vermemeye çalıştığını ileri sürdü.

Şu anda bankaların seçime kadar top çevirmeye çalıştığını söyleyen Duran, nakit akışları sağlam olmayan şirketleri çok zorlu bir sürecin beklediğine değindi. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım da deprem ile birlikte piyasalarda nakit akışının bozulduğundan yakınarak üstelik bölgeye sunulan finans kaynaklarından bile yararlanamadıklarını vurguladı. Devlet bankalarının deprem bölgesindeki borçları faizsiz olarak altı ay ötelediğini hatırlatan Yıldırım, ancak bu ötelemenin Gaziantep merkezin az hasar alması nedeniyle Gaziantep’teki işletmeler için 31 Mart tarihine kadar yapıldığına işaret etti. Yıldırım, bu tarihten sonrası için ise müşterinin talebine bağlı olarak değerlendirme yapıldığını belirterek bu uygulamanın da işletmelerin özel bankalar karşısında kredibilitesini düşürdüğünü söyledi.