Ekonomi

Sanayicilerde ‘EYT’ endişesi! İşgücü kaybı ve yüklü tazminat ödemeleri sanayicileri zorlayacak!

EYT düzenlemesi çalışanlar açısından memnuniyet verici olsa da sanayiciler bu düzenlemenin yaratacağı sorunlar nedeniyle oldukça endişeli. Hem yüklü tazminat ödemeleri hem de nitelikli iş gücü kaybı sanayicileri kara kara düşündürüyor.Çalışanlar yeni düzenlemeden dolayı sevinirken, sanayiciler ise endişeli

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Resmi Gazete’de yayımlanarak uygulamaya girmesinin ardından yaklaşık 2,5 milyon kişiye emeklilik hakkı doğdu. Çalışanlar yeni düzenlemeden dolayı sevinirken, sanayiciler ise endişeli.

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, EYT düzenlemesi nedeniyle sektörün nitelikli işgücü kaybına uğrayacağını belirtiyor. Karadeniz, uzun zamandır artan girdi ve enerji maliyetleri ve daralan iç pazar kapasitesi nedeniyle kar marjlarının daraldığını belirterek sanayi şirketlerinin EYT kaynaklı nitelikli işgücü kaybı ve tazminat yükü karşısında daha da zorlu bir sürece gireceğini ileri sürdü. Karadeniz, özellikle mevcut konjonktürde finansmana erişimin kısıtlı olmasının işleri daha da çıkmaza sokacağını belirtti.

KREDİ DESTEĞİ ŞART!

Karadeniz, daha önce kıdem tazminatı ödemeleri dolayısıyla destek talepleri olduğunu hatırlatarak, “Bu konuda KGF desteği verileceği deklare edilmişti. Ancak bugün gelinen noktada çok sayıda çalışan EYT başvurusunda bulunmuş durumda iken desteğin maiyetinin ve şartlarının hala belirsiz durumda olması sanayicileri tedirgin ediyor” dedi.

Karadeniz, son dönemde girdi maliyetlerinde çok sert artışlar yaşandığına işaret ederek, “Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) son yedi aydır yüzde 100’ün üzerinde seyrediyor. Ayrıca enerji maliyetlerinde artış ise plastik sektörü gibi enerji yoğun sektörlerde faaliyet gösteren firmaların işletme sermayesi gereksiniminde daha büyük bir baskıya yol açıyor. İşletme sermayesinin yetersizliği nedeniyle üretim kayıplarının yaşanmasının dahi gündemde olduğu bir dönemde işletmeleri bir de yüklü tazminat ödemeleri ile baş başa bırakmamak gerekiyor” diye konuştu. Karadeniz, bu nedenle daha gönce dillendirilen kredi desteğinin bir an önce netleştirilerek kullanıma açılmasının iş dünyasındaki tedirginlikleri azaltacağını savundu.

NİTELİKLİ İŞGÜCÜ KAYBI

Karadeniz, EYT düzenlemesi nedeniyle şirketlerin en nitelikli çalışanlarının bir kısmını kaybetmesinden de endişe duyduğunu ifade etti. Gerek plastik sanayi sektörünün gerekse diğer imalat sanayi sektörlerinin en önemli sorunlarından birisinin nitelikli işgücünün yetersizliği olduğunu kaydeden Karadeniz, nitelikli işgücü kaybı nedeniyle işletmelerin kısa ve orta vadede üretim kaybı yaşayacağını ileri sürdü. Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, “Çünkü işgücünün yetiştirilmesi uzun zaman alan bir sürece dayanıyor” diye konuştu.