Sanayide temmuz ayı hazirandan daha iyi olmadı!
Merkez Bankası anket sonuçlarına göre, gelecek üç ayda satış fiyatlarında artış öngörenlerin oranı haziranda 10 puan birden yükselerek yüzde 51,2’ye çıkmıştı. Bu oran temmuzda yüzde 57,1 olarak gerçekleşti.com yazarı Naki Bakır, köşesinde Merkez Bankası verilerini inceledi
Dunya.com yazarı Naki Bakır, köşesinde Merkez Bankası verilerini inceledi. Bakır’ın ‘Sanayide temmuz ayı hazirandan iyi olmadı’ başlıklı yazısı şöyle: Gelecek üç ayda faizde yükseliş, maliyetlerde artış, ihracat talebinde düşüş beklentisi ve zam yapma eğilimindekilerin oranında belirgin şekilde bir artış söz konusu. 100 sanayiciden 57’si bu dönemde ürünlerine zam yapmayı düşünüyor.
Merkez Bankası, temmuzda, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.753 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtları açıkladı. Buna göre sektör genelinde kapasite kullanım oranları bu yılın aylık bazda en yüksek düzeylerini görürken, geçen yılın ise gerisinde kaldı.
EN YÜKSEK KULLANIM OTOMOTİVDE
Alt sektörler içinde kapasite kullanımında en fazla artış 6,8’le tütün ürünlerinde yaşandı. Bu sektörü 2,7 puan artışla motorlu kara taşıtları takip etti. Motorlu taşıtlar, bu artışla temmuzda yüzde 81,2 ile tüm alt sektörler içinde en yüksek kapasite kullanımına yükselmiş oldu. Yüzde 81,1’le tütün ikinci sırada yer alırken, yüzde 80,8’le ağaç ve ağaç ürünleri, yüzde 80,3’le kâğıt, yüzde 78,6 ile giyim, yüzde 77,5’le diğer metalik olmayan mineraller takip etti.
GÜVENDE DÜŞÜŞ VAR!
Reel Kesim Güven Endeksi’nin temmuz ayı değeri önceki aya göre 1,4 puanlık düşüşle 106,8 olarak gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi de 0,8 puan düşüşle 104,9 düzeyinde oldu.
Gelecek üç ayda satış fiyatlarında artış öngörenlerin oranı haziranda 10 puan birden yükselerek yüzde 51,2’ye çıkmıştı. Bu oran temmuzda yüzde 57,1 olarak gerçekleşti.
Kısa vadeli TL kredi faizlerinin gelecek üç ayda artmasını bekleyenlerin oranı mayıs anketinde yüzde 31,2, haziranda yüzde 62,8 olurken, temmuzda ise yüzde 68,2 olarak gerçekleşti. Gelecek üç ayda ortalama birim maliyetlerinde artış bekleyen sanayicilerin oranı da mayıstaki yüzde 50,6’dan haziranda yüzde 62,1’e, temmuzda da yüzde 67,7’ye kadar yükseldi.
İstihdam artışı öngörenlerin oranı mayısta yüzde 16,5’ken, bu oran haziranda yüzde 20,8’e yükseldi. Yüzde 34 zamlı yeni asgari ücretin yürürlüğe girdiği temmuz ayında ise bu oran yüzde 16,9’a geriledi. Sanayicilerin yüzde 5,6’lık bir kesimi ise istihdamı azaltma yönünde düşünce ortaya koyarken, yüzde 77,5’inin mevcut istihdam düzeyini koruma eğiliminde olduğu ortaya çıktı.