Genel

Sancaktepe Belediyesi'nden Ağaoğlu'na eleştiri!

Sancaktepe Belediyesi Başkanvekili Bostan: "Bu bölgede ne şu anda ne de yakın gelecekte bir imar planı çalışması gündemde yok. Ali Ağaoğlu mesnetsiz, hukuk ve teknikten uzak bir açıklama yapmıştır" dedi.

Sancaktepe Belediyesi Başkanvekili Selçuk Bostan, iş adamı Ali Ağaoğlu'nun Sancaktepe'deki projesine ilişkin iddialarıyla ilgili, "Bu bölgede ne şu anda ne de yakın gelecekte bir imar planı çalışması gündemde olmadığı gibi, var olan binalar üzerine hiçbir zaman yeşil alan konulmamıştır. Ali Ağaoğlu mesnetsiz, hukuk ve teknikten uzak bir açıklama yapmıştır" dedi.


Bostan, belediye binasında düzenlediği basın toplantısında, Ağaoğlu'nun 9 Eylül'de yaptığı basın açıklamasında belediyelerinin sınırları içindeki "Ağaoğlu My Village" hakkında "yanlış ve yanlı" beyanlarda bulunduğunu söyledi.


Ağaoğlu'nun açıklamasında özetle, ruhsatlı mevcut yapıların üzerine park alanı planlanarak mağduriyetlerin oluşturulduğu, ayrıca söz konusu taşınmazların Sancaktepe Belediyesinin yaptığı planlarla beraber emsal değerlerinin düşürülüp farklı parsellerde kullandırıldığı iddia ettiğini kaydeden Bostan, "Bu bölgede ne şu anda ne de yakın gelecekte bir imar planı çalışması gündemde olmadığı gibi, var olan binalar üzerine hiçbir zaman yeşil alan konulmamıştır. Ali Ağaoğlu mesnetsiz, hukuk ve teknikten uzak bir açıklama yapmıştır" diye konuştu.


Bostan, söz konusu yapıların bulunduğu alandaki parsellerin 1994 yılından beri imar planına sahip olduğunu, bu parsellerin toplam alanının 133 bin 634 metrekare olup 16 bin 299 metrekare yeşil alanı 21 bin 43 metrekare yollara olmak üzere toplam 37 bin 342 metrekaresi kamuya ayrılarak 2000 yılında Akdeniz inşaat firması tarafından o dönemde belde olan Samandıra Belediyesinden yapı ruhsatı aldığını anlattı.


İSKİ'nin bu yapı ruhsatlarını 2002 yılında hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle dava ettiğini vurgulayan Bostan, sitenin yargılaması devam ederken, inşa faaliyetlerinin de bir yandan sürdürüldüğünü dile getirdi.


Bostan, 2003 yılında İSKİ'nin açtığı davanın İstanbul İdare Mahkemesince 60 günlük sürede dava açılmadığı için usul yönünden reddedildiğini belirtti.


Danıştay'ın 2005 yılında başvurusunda İSKİ'yi haklı bulup bu kararı bozarak yapı ruhsatlarının esas yönünden incelenmesini karara bağladığını ifade eden Bostan, 2007 yılında 1. İdare Mahkemesinin Danıştay'ın bu kararına uyarak hem süre yönünden hem de esas yönünden yapı ruhsatlarını iptal ettiğini kaydetti.


- "Ruhsatsız bu yerin yıkılması gerekmektedir"


Bostan şöyle devam etti:


"Sonrasında bu iptal kararı aleyhine Akdeniz İnşaat, Danıştay'a itiraz etmiş ve 2010 yılında da Danıştay bu defa Ağaoğlu My Village lehine kararı bozarak yerel mahkemeye göndermiştir. 2011 yılında İstanbul 1. İdare Mahkemesi daha önce verdiği kararda ısrar ederek, hukuk ve mevzuata uygun olmadığı gerekçesi ile yapı ruhsatlarının iptaline tekrar karar vermiştir. Mahkemeler arasında farklı kararlar çıktığı için konu 2014 yılında Danıştay'ın en yetkili merci olan İdari Davalar Genel Kurulu'nda görüşülmüş olup İSKİ'nin ruhsatları iptaline ilişkin açmış olduğu davayı hukuk ve mevzuata uygun bulunmadığı gerekçesi ile yapı ruhsatlarının iptaline karar vermiştir. Mahkeme kararı doğrultusunda yapı ruhsatı ve iskan izninin de hukuka aykırı olduğu, kesin ve nihai olarak karara bağlanmıştır. Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu bu kesin kararı 1 Ağustos 2014'de belediyemize tebliğ edilmiştir."


Sonuç olarak bu tarihte belediyeye tebliğ edilmiş nihai mahkeme kararı doğrultusunda, Ağaoğlu My Village sitesine yapı tatil tutanağının tanzim edildiğini kaydeden Bostan "30 gün içinde meri plan ve yönetmelikler doğrultusunda yapı ruhsatı alınması veya ruhsatsız bu yerin yıkılması gerekmektedir. Kendileri yıkımı gerçekleştirmediği takdirde belediyemizce yıkımla ilgili prosedürler yürütülecektir" diye konuştu.


"Ruhsatlı mevcut yapıların üzerine park alanı planlanarak mağduriyetlerin oluşturulduğu, ayrıca söz konusu taşınmazların Sancaktepe Belediyesi'nin yaptığı planlarla beraber emsal değerlerinin düşürülüp farklı parsellerde kullandırıldığının" iddia edildiğini ifade eden Bostan "Mevcut yapıların bulunduğu kısım hiçbir şekilde park alanı olarak planlanmamıştır, emsal değerleri de düşürülmemiş bölgenin tamamıyla birlikte artırılmıştır" dedi.


Söz konusu parsellerin içinde olduğu plan sürecini anlatan Bostan, şunları kaydetti:


"Bu dava süreci içeresinde bir taraftan inşa faaliyetleri sürerken diğer taraftan satış işlemlerine devam ediliyor. 2003 yılında belde olan Samandıra Belediyesi tarafından yeni imar planları yapılmıştır. Bu planlarda emsal 0.40 ve h: 6.50 verilmiştir. İSKİ 2005 yılında İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Bu bölge 2005-2008 yılları arasında plansız kalmıştır. 2008 yılında İSKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) görüşü doğrultusunda yeşil alanlar korunacak şekilde tekrar plan yapılmış olup emsal 0.45 ve H: 12.50 olmuştur. 


2009 yılında 3 beldenin kurulması ile ilk faaliyetine başlayan Sancaktepe Belediyesi kurulmuş olup bölge genelinde İBB tarafından yapılan 1/5000 ölçekli plan doğrultusunda belediyemiz tarafından 1/1000 ölçekli yeni bir plan yapılmıştır. 1994 yılından beri korunan yeşil alanlar bu planla tekrar korunmuştur. Ayrıca bölge genelinde uygulanan emsal 1.30 olarak bu projeye de uygulanmıştır. İlgileri tarafından yeşil alanların kaldırılması yönünde itirazları 7. İdare Mahkemesi tarafından reddedilmiş sadece mevcut otel sahasındaki sosyal kültürel tesis alanının sınırlarının düzeltilmesi kararı alınmıştır. 31 Ekim 2013 tarihinde 7. İdare Mahkemesinin kararı doğrultusunda yeni planla yeşil alanlar korunarak sosyal tesis alanının sınırları düzeltilmiştir."


Selçuk Bostan iddialarla ilgili suç duyurusunda bulacaklarını ifade ederek "Söz konusu talihsiz açıklamada sayın Belediye Başkanımızın şahsına hakaret içeren konuşmayı etik değerler açısından uygunsuzluğunu belirterek yapılan beyanatın sonucunda kişilik haklarının savunulması için cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağımızı belirtmek isterim" dedi.          


 


AA