Sancaktepe Panorama 1915'in temeli Mart'ta atılacak!
Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, son seçimlerin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen vaat ettiğinin iki katı projeyi hayata geçirdiğini, en en önemli amacının bölgedeki hayat standardını yükseltmek olduğunu söylüyor...
Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, son seçimlerin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen vaat ettiğinin iki katı projeyi hayata geçirdiğini, en en önemli amacının bölgedeki hayat standardını yükseltmek olduğunu söylüyor...
Henüz 7 yıllık bir belediye olan Sancaktepe’nin büyük hedefleri var. Başkan İsmail Erdem, son seçimlerin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen vaat ettiğinin iki katı projeyi hayata geçirdiğini, en önemli amacının bölgedeki hayat standardını yükseltmek olduğunu söylüyor...
Son seçimden bu yana iki yıl geçti. Bu iki yılın muhasebesini yapacak olursanız, Sancaktepe’de ne değişti?
Belediye başkanı olarak ikinci dönemim. Birinci dönemden devam eden projelerimiz vardı onları devam ettiriyoruz. Bir kısmı hizmete açıldı bir kısmı açılmak üzere. İkinci dönem için vaatettiğimiz çalışmalar da tespitler üzerine devam ediyor, aynı zamanda yeni projelerimiz var. İlk günkü heyecanla devam ediyoruz, yedi yıl önce 2009’da göreve başlarken neler hissediyorsak, hedeflerimiz neyse bugün de aynı şekilde devam ediyor. Birinci dönem sıfırdan bir belediye kurduk. Üç belde belediyesini tek ilçe kurumsal kimliğiyle ilçe belediyesi olarak yola çıktık. İlk beş yıl ciddi anlamda imar çalışmalarıyla geçti.
Sıfırdan bir belediye kurmak avantaj mı, dezavantaj mı oldu sizin için?
Avantajı şu oldu, kendi elinizle bir ilçe oluşturuyorsunuz. Geçmişte üç tane küçük belde belediyesi vardı. Onların başka anlayışları ve uygulamaları vardı. Ama ilçe olduktan sonra hangi programı, projeyi ihtiyaç önceliğine göre nereye koyacağınıza karar veriyorsunuz. Toplumsal ihtiyaçları belirlemiş oluyorsunuz. İlçeye şekil verirken toplumsal beklentiler öne çıkıyor. Hedefleriniz var, yüz noktada yüz eser hedefimiz var mesela. Bunda bölgesel dağılım yapabiliyorsunuz. On dokuz mahalle var. Okul, eğitim, sağlık gibi alanlarda belirlemeler yapıyorsunuz. Bu çerçevede bakıldığı zaman biz vaatedilen projeleri aşarak bugünlere geldik. Neredeyse yüzde yüzünü tamamladık. Bir iki proje hariç tamamlandı ama seçim beyannamemize girmeyen, yaptıklarımızdan fazla projelerimiz var. Seçim beyannamesini beş yıldan beş yıla hazırlıyorsunuz ama halkın ihtiyaçları gelişiyor, talep artıyor. Şu anda seçim beyannamesine yazdığımızın iki katı iş ürettik. Ayrıca yedi yıl önce biz ilk göreve gelirken 229 bin ilçe nüfusumuz vardı, en son ocak ayında 355 bine çıktık. Bu sene 25 bin ilave komşu almışız. Bu ilave gelen rakamlar ihtiyaçlarıyla beraber geliyor.
‘BEKLENTİ YÜKSELİYOR’
“Hizmetler arttıkça beklenti yükseliyor. Bugün aklınıza gelmeyen bir ay sonra karşınıza çıkabilir. Mesela gençlerin istekleri doğrultusunda bir kaydırak parkı projelendiriyoruz. Bunlar geçmişteki beklentilerin çok üzerinde. On yıl önce trafik parkı kimsenin aklına gelmezdi çünkü başka sorunlar vardı.”
Sancaktepe’de ne var da bu 25 bin kişi buraya geldi?
Biz 2009’da yola çıkarken hedefleri yüksek tuttuk ve ideallerimiz vardı. Sancaktepe, Anadolu yakasının cazibe merkezi olsun. Yaşanılabilir, yaşam standardı yüksek, refahı yüksek, çevrecilik anlamında gelişmiş, kültür-sanat, spor altyapıları ihtiyaçları cevaplayacak düzeyde ve Sancaktepe’de yaşayan bir vatandaşımız başka bir ilçede herhangi bir ihtiyacını karşılamaya gitmesin hedefindeydik. Şu anda altmışın üzerinde devlet okulumuz var. 48 özel okul var. Belediyemizin bünyesinde 26 eğitim kurumuna sahibiz. Bilgi evleri, gençlik merkezleri, meslek edindirme kursları, öğrenci yurtları, bilimdeney merkezleri. Tam mesaisiyle belediyemize çalışan 300 öğretmenimiz var. Kültürel boyutu itibarıyla salon sayısı olarak İstanbul’un en önde gelen ilçelerindeniz. Birçok ilçede bir konferans, bir sempozyum yapılacak mekân yokken bizde çok sayıda var. Ücretsiz çocuk tiyatroları ve sinema gösterimleri. Bilgi evlerinde ve gençlik merkezlerinde sinema kulübü, fotoğrafçılık kulübü, halk oyunları, el sanatlarına yönelik sanatsal faaliyetler devam ediyor. En önemli yatırımların başında sporun altyapısına ve müesseseleşmeye yönelik çok ciddi adımlar var. İlçe bazında üç adet olimpik yüzme havuzumuz var. Üç olimpik spor salonumuz var. Onlarca halı saha, basket sahaları, spor tesisleri ve tenis kortlarımız var. Şu an dördüncü spor salonumuzu sadece güreş sporlarına özel inşa ediyoruz. Sağlık sektöründe 400 yataklı eğitimaraştırma hastanemiz mayıs ayında açılmış olacak. Şu an 25 tane aile sağlık merkezimiz var, bunlar on dokuz ayrı mahallede. İki tane de ilave inşaatı devam ediyor. Ağızdiş hastanesi açık, 51 hekimimiz halkımıza hizmet veriyor. Avrupa’nın en büyük şehir hastanesinin projesi de tamamlandı.
Ya imar projeleri? Şehirleşme adına neler yaptınız?
Çevrecilik adına ağaçlandırma, yeşillendirme faaliyetleri devam ediyor. 50 binin üzerinde üç-beş yaş grubu ağaç diktik. İBB on binlerce ağaç dikti, yüz binlerce çalı, gül fidanlar dikti. 600 binin üzerinde lale dikimi gerçekleştirmişiz. Caddeleri ve bulvarları geniş tuttuk, ağaçlandırıp yeşillendiriyoruz. Sancaktepe çevrecilik anlamında da İstanbul’un nefes alınacak ilçelerinden biri. Bütün bu kalemleri üst üste eklediğimiz zaman bütün Anadolu yakasının cazibe merkezi olma yönünde ilerliyoruz. Son dört yıldır bu yakada en fazla inşaatın var olduğu ve ruhsatın verildiği bölgeyiz. Kentsel dönüşüm de var. 2400’e yakın yıkılan bina sayısı var. Son imar planından sonra olan bu olay on bin dairenin üzerinde bir rakama tekabül ediyor. Sürekli bir yenileşme var ve ayrıca Kadıköy’den, Ataşehir’den, Maltepe’den, Kartal’dan, Üsküdar’dan binlerce komşularımız bizi tercih ediyor.
‘EMLAK FİYATLARI UÇTU’
“2009’da metrekaresi 200 TL olan arsa şu anda 3-4 bin TL. En az değer kazanan yerimiz bire on ama bire otuz değerlenen bölgelerimiz var. Buradaki devlet yatırımları, kültürel, sosyal, sportif mekânlar ve marka inşaat firmalarının siteleşme çalışmaları emlak fiyatlarını uçurdu.”
‘PARTİ ROZETİM YOK,HERKESİN BAŞKANIYIM'
“Bizde ideolojik olarak, sosyo-ekonomik olarak farklı kesimler var. Yeni taşınan komşulardan kariyeri veya maddi imkânı geniş olanlar var. Orta sınıf var, işçi memur var. Aslına bakarsanız İstanbul’un özeti Sancaktepe. Belediyecilik tüm halkı kapsayan bir hizmet. Önyargılardan kurtulmak lazım. Benim şu anda parti rozetim yok. Sancaktepe’de yaşayan herkesin başkanıyım.”
'İHTİYACA DOKUNUNCA MEMNUNİYET TAVAN YAPIYOR'
“Belediye başkanlığı hem yorucu hem zevkli bir durum. 2009 seçimlerinde %39.9 oyla seçildim. Halka dokunarak, ihtiyaçları cevaplayarak 2014’te %49.1 oy aldım. Bu hizmet ve pozitif ilişkilerle oluyor. Önde gelen noktalardan biri insanlara dokunabilmek. Onların günlük yaşamına etki ettiğiniz zaman, engellerini kaldırabildiğiniz zaman veya en ihtiyacı olduğu noktada siz vatadaşa hizmet edebilirseniz memnuniyet gelişiyor. Mesela cenaze hizmetleri halkı çok etkiliyor. Cenaze acılı bir durum. Aileden birini kaybeden ama cenaze işlemlerinin nasıl yürüdüğünü bilemeyen vatandaşlarımız olabiliyor. İşte bu noktada belediye var. Sabah gelir, definle alakalı raporunu alır arkasından mezarlıklarla irtibata geçer ayarlarız, yıkatırız, hangi mahalledeyse taziye çadırları kurar hocalar yollarız. İkramlar, masalar ayarlarız. Vatandaşı hiç yormayız. Şehirlerarası cenaze götürmek isteyenleri götürürüz. Bunlar basit gibi duruyor ama o an size ihtiyacı var. Biz bu tür hizmetlerden asla kaçmayız. “Bir ailede bir hasta var, şu hastanede şu tedaviyi almalı” dendiği zaman o noktada Sosyal İşler Müdürlüğü hastanın teşhisi, tedavisi, raporu hepsini bire bir takip edebiliyoruz. Hasta naklederken hastayı bırakıp gelmiyoruz. Orada tedavisi devam ederken sürekliliğini takip ediyoruz. Mesela bir diyaliz hastası var diyelim iki günde bir makineye bağlanması gerekiyor. Saati vardır, o saatte gider evinden alırız, hastaneye ulaştırırız, diyaliz işlemleri yapılır, tekrar hastayı evine bırakırız. Bunlar ancak yaşandığı zaman zorluğu anlaşılan durumlar. Biz bunları bir abi-kardeş gibi, aileden biri gibi yaptığımız zaman hem işin zevkini manevi olarak alıyoruz, diğer yandan da dualarını alıyoruz. İnsanlara ihtiyacı olduğu zaman dokunursanız memnuniyet tavan yapıyor.”
‘AVRUPA’NIN EN BÜYÜK HASTANESİ BİZDE OLACAK’
“Avrupa’nın en büyük şehir hastanesi Sancaktepe’ye yapılacak. Sağlık Bakanlığı projeleri tamamladı, teknolojik altyapı, tıp ihtiyaçları projelendirildi. Kurtköy Havalimanı ve Sabiha Gökçen çok yakın bir mesafede. Üsküdar metrosu hastanenin içinden geçecek ve deniz ulaşımına da yakın. Üçüncü köprü bağlantı yolunun son çıkışı Sancaktepe-Paşaköy kavşağı olacak. Konum olarak stratejik. Yapılan proje Türkiye’nin en gelişmiş, yatak kapasitesi olarak Avrupanın en büyük hastanesi olacak. 2016 içinde temel atılır. Onun haricinde 400 yataklı hastanemiz bölge halkının hizmetine haziran ayında girmiş olacak.”
'BAŞKANA İKİ GÖZ YETMEZ BAZEN DÖRT GÖZ GEREK'
“Vatandaş sürekli sokakta olmanızı ister ama sizi makamda da görmek ister, sizi ziyarete gelip bulmak ister. Makamda ağırlanıp sohbet etmek ister. Bir diğer yandan esnaf bekler. Komşunun düğünü vardır sizi düğünde görmek ister. Cenazede görmek ister, hasta ziyaret ister. Aynı zamanda bir yatırımınız var, projeniz var bunun yerinde görülmesi icap eder. Halkla temas kurmanız lazım. Her şeyden önce selamı hiç esirgemeyeceksiniz. Hatır soracaksınız. Vatandaşın gözüne bakmanız lazım. Mesela yolda karşılıklı yürüyorsunuz eğer vatandaşın gözüne bakıp konuşmazsanız size kırılıyor. Sizin onu görmenizi istiyor. İki göz yetmiyor bazen dört gözünüz olması lazım. Herkese bire bir selam vermezseniz ‘Bizi fark etmedi’ derler. Belediye başkanları bu noktada çok dikkatli davranmalı. Bizim mazeret lüksümüz yok. Sokaktaki sade bir vatandaşta benim cep telefonu numaram vardır. Her telefona da bizzat ben yanıt veririm.”
‘BİZDEKİ BELEDİYECİLİK AVRUPA'DAN ÇOK ÖTE'
Belediyeye akıllı bina Başkan İsmail Erdem’le yeni yapılan belediye binasını da ziyaret ettik. Birkaç ay içinde hizmete girmesi hedeflenen akıllı bina, birçok birimi bir arada toplayacak ve teknolojinin nimetlerinden yararlanacak.
Anlıyorum ki geniş bir skalada, her kesime farklı bir hizmet anlayışı var. Peki direkt halka dokunan öncelikli hizmetler neler? Memnuniyeti asıl hangi hizmetlerle sağlıyorsunuz?
Asıl kalıcı hizmetler sosyal olanlar ve insanların unutamadığı hizmetler. Bir engelliye hizmet ettiğinizde o aile bunu unutmuyor. Örneğin engelliler rehabilitasyon merkezimiz var. Evlerde sağlık hizmeti sunuyoruz. Evden hastaneye nakil işlemlerini dahi karşılıyoruz. Evlerde berber hizmeti veriyoruz. İleri yaştaki büyüklerimizin ev temizliklerini yapıyoruz haftalık olarak. Halı kilimden pencere tülüne kadar temizliyoruz. Aşevi açtık 365 gün açık. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın evlerine her gün dört kap yemek gidiyor. Sevgi mağazamız var. İhtiyaç sahipleri başta şehit ailelerinin yetim çocukları olmak üzere yediden yetmişe toplumun her kesimi ihtiyaçlarını karşılıyor. Her ailenin bir sevgi kartı var.
İstanbul gibi göç alan ve yardıma muhtaç ciddi bir kesime sahip megakentte bu sosyal yardımlar çok önemli sanırım...
Burada 15 milyon insanın yaşadığı bir şehri paylaşıyorsunuz. Bu 15 milyonun içinde yağmurlu bir havada yırtık bir ayakkabıyla okula giden çocuklar varsa sizin bundan vicdanen rahatsız olmanız lazım. Bu çalışmalarla önleyebilirsiniz bunu. Açıkta kim varsa, bir lokma ekmeğe ihtiyacı olan asla çekinmeden müracaat etmeli. Bugün toplum içinde yetim çocuklar var. Bunlara da hamilik yapmak lazım. Sadece giyimlerinin değil, okul ihtiyaçlarının da karşılanması gerek. Kırtasiye malzemelerinden okul servislerine kadar destek oluyoruz.
Artık klasik belediyeciliği aştık. Yol yapmak, çöp toplamak rutin. Bunların dışında ne yapıldığı önemli. Dolayısıyla sizin de hizmet çıtanızı sürekli yükseltmeniz gerek. Bu zorluyor mu sizi?
Bizim özellikle istihdamla, meslek edindirmeyle ve eğitimle ilgili ciddi çalışmalarımız var. Bilgi evlerimiz, meslek kurslarımız ve gençlik merkezlerimiz önemli. İstanbul’da işsizlik oranının en düşük olduğu ilçelerin başında Sancaktepe geliyor. Eleman arayana eleman, iş arayana iş buluyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana 15 bin 500 vatandaşı işe yerleştirmişiz. Meslek eğitim kurslarımız devam ediyor. Binlerce lise mezunu genci motor, sanat, elektrik, halkla ilişkiler olmak üzere farklı meslek dallarında eğittik. İŞKUR ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle hareket ettik. Özellikle ara eleman diye tabir edilen insanlara çok ihtiyaç var. Meslek lisesi mezunları aranan eleman durumunda ama düz lise mezunu olan genç- ler elinde bir sanat ya da mesleki birikim yoksa iş bulmakta zorlanırken biz binlerce gencimizi kursa aldık. Birçoğunu fabrikalarda büyük işletmelerde uygulamalı olarak alıyoruz. Bir kısmına İŞKUR iş garantisi veriyor. Kursa katılanlara günlük yevmiye veriyor, sosyal güvenlik pirimini ödüyor. Biz de öğretmenleri ve mekânları ayarlıyoruz ve binlerce genç iş sahibi oldu. Türkiye’deki belediye hizmetleri başta sosyal belediyecilik, karşılıksızdır. Avrupa’da bizim anlayışımızda belediye yok. Bizdeki belediyecilik Avrupa’dan çok öte. Almanya’dan belediye meclisi üyeleri gelmişti, ben onlara sosyal belediyeciliği anlattım, bana ilk sordukları soru ‘Ne karşılığında bunları yapıyorsunuz?’ oldu. Bugün Batı’da karşılıksız bir şey yapılmıyor ama ben yaşlı teyzenin evini ücretsiz temizliyorsam bu insani bir hizmettir
14 BİN GENCE EĞİTİM
“Sancaktepe’yle birlikte İstanbul, hatta Türkiye genelindeki gençlik çalışmalarına örnek teşkil edecek ‘Sancaktepe Genç Gelecek’ adlı projeyi hayata geçirdik. Bu proje kapsamında toplamda 22 kulüp ve 54 branşta 13 bin 984 gence eğitim veriliyor.”
‘PANAROMA 1915’İN TEMELİNİ ATACAĞIZ'
“Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip Panorama 1915 Müzesi’ni açacağız. 18 Mart’ta temel atıyoruz. Gelecek kuşaklara miras bırakacağımız yepyeni bir sosyal sorumluluk, tarih ve kültür projesini hayata geçiriyoruz. 10 dönümlük arazi üzerinde inşa edeceğiz. Panorama 1453’ün Çanakkale versiyonu olacak. Girişinde 60 araçlık bir otoparkı bulunan müzede; Çanakkale coğrafyasında yer alan ve dönemin simgesi olmuş yer / olay / kişilerin birebir ölçeklendirilmiş maketleri ola cak. Bu maketler sayesinde dönemin ruhuna adaptasyon sağlanacak. Alanın Çanakkale haritası şeklinde tasarlanan orta bölümünde, Çanakkale Boğazı’nı temsil eden bir havuz, havuzun dibinde ise temsili batık ve gemiler bulunacak. Savaşla ilgili objeler, belgeler, birebir ölçekte realistik heykeller, rölyef ve panoların sergileneceği Çok Amaçlı Sergi Salonu’nun yanı sıra; savaşın tasvir edildiği 50 kişi kapasiteli Çok Boyutlu Panorama yer alacak. Bu özelliği ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek Panorama’da; lazer ışık oyunları, sis bombaları, yağ mur efektleri, barut kokusu, hareketli heykeller gibi detaylarla izleyicilerin tamamen savaş atmosferine girmesi sağlanacak. Bu devasa tarihi proje mizin temellerini 18 Mart’ta atıyoruz. Açılışı ise bu yılın sonunda planlıyoruz. Projeyi ülkemizin tüm okullarından öğrenciler ziyaret edecek.”
PARKTA YER ALACAK MAKETLER
Akbaş Şehitliği, Dur Yolcu Kilitbahir, Namazgah Tabyası, Meci İbaresi, diye Tabyası, Seyit Onbaşı, Havuzlar Şehitliği, Soğandere Şehitliği, Şehitler Anıtı, Seddülbahir Kalesi, İlk Şehitler Abidesi, Yahya Çavuş ve Siperler, Sargı Yeri ve Sahra Çadırı, Batıklar ve Gemi, 57. Alay, Siperler, Kocadere Şehitliği, Kireçtepe Şehit liği, Mehmetçiğe Saygı Anıtı, Bigalı Atatürk Evi, Ağadere Şehitliği, Nusret Mayın Gemisi, Muhtelif Toplar, Mehmet Akif ve Çanakkale.
‘DEPREME EN DAYANIKLI BÖLGELERDEN BİRİYİZ’
“Sancaktepe deprem riski açısından 1. ve 2. kuşakta değil daha sağlam bir zeminde. İstanbul’un en sağlıklı bölgelerinden biri. Bizim Aydos, Kayışdağı tepeleri önemli çünkü depreme karşı en dayanıklı yerler tepeler. Bizim bu tepeler fay hattını kesmiş, biz Kayışdağı’nın kuzeyinde kalmış oluyoruz yani denizle bir nevi bağlantımızı koparmış. Bizim şu anki imar uygulamalarındaki artı avantajlar, vatandaşlarımızın 2400 binayı yıkıp yerine bugünkü deprem yönetmeliğine uygun statik yapısı sağlıklı, güvenli binalar oluşturulmasına yardım ediyor. İmarda varsa hukuki engellerin kaldırılmasına önayak oluyoruz.”
3 yıl sonra nasıl bir Sancaktepe?
“Üç yıl sonra metrosu gelmiş, sağlık hizmetleri tamamlanmış, eğitim kurumu eksiği kapanmış, çevrecilik adına tamamen cadde sokak düzenlemeleri bitmiş, yürüyüş alanları olan, sosyal tesislerle dolu, belediye binası tamamlanmış, kütüphanesi bitmiş, kongre merkezi ve nikâh salonları bitmiş, devlet hastanesi açılmış ve büyük yatırımları tamamlanmış yani kendi ihtiyaçlarının tamamını kendi içinde karşılayan bir Sancaktepe düşünüyorum. Hatta çevre ilçelerden bölgemizden hizmet almaya gelen çok sayıda insan var, bu sayının artmasını hedefliyoruz. Sancaktepe yaşanılabilir, şehir kültürünün var olduğu ve hayat standardının yüksek olduğu bir ilçe konumuna tamamen ulaşmış olur.”
‘BİZANS'IN AV SARAYINI GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYORUZ'
“Sancaktepe’de Bizans döneminden kalma 6. yy’da inşa edilen bir yazlık saray var. Kaynakların verdiği bilgiye göre Bizans imparatorlarının hemen hepsi bu saraya gelip avlanır ve burada kalırmış. Şu anda İstanbul’da Bizans’tan kalma saray niteliğinde böyle bir yapı yok. Hâlâ ayakta. Biz geldiğimizde sarayın yarısı toprak altındaydı. Altı yıl önce Özel İdare’yle birlikte girişim baş- lattık, proje ihalesi yaptık, kazı işlemleri bitti denecek seviyede. Üç buçuk metre kazı yaptık. Üniversitelerden arkeologlar kazı işlemlerine iştirak ettiler. Kültür Bakanlığı’na götürdük, Müzeler Müdürlüğü’yle görüştük. Kazı sonrası çıkarılan tarihi eserler var. Onları burada kurulacak bir müzede sergileyeceğiz. Restorasyon ihalesine yakın bir zamanda çıkacağız. Bu sarayın adı Damatris. Birkaç yıl içerisinde Anıtlar Kurulu’yla birlikte hareket edilecek.”
Habertürk/ Esra Boğazlıyan