28 / 04 / 2024

Sancaktepe Sarıgazi'de askeri arazi ticaret alanına çevrildi! İBB dava açtı!

Sancaktepe Sarıgazi'de askeri arazi ticaret alanına çevrildi! İBB dava açtı!

Sarıgazi'de rezerv alan ilan edilen 4 dönümlük askeri arsa imar planı değişikliğiyle ticaret alanına çevrildi, mahkeme planı iptal etti.



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında 9 Mart 2020 tarihinde imzalanan protokol ile Sancaktepe Sarıgazi Mahallesi’ndeki 4 dönümlük “askeri alan” afet riski altındaki konutların dönüştürülmesi için 'rezervyağı alanı' olarak ilan edilmesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bakanlığın plan değişikliğinin iptali için dava açtı.

İBB DAVA AÇTI!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında 9 Mart 2020 tarihinde imzalanan protokol ile Sancaktepe Sarıgazi Mahallesi’ndeki 4 dönümlük “askeri alan” afet riski altındaki konutların dönüştürülmesi için “rezerv yapı alanı” olarak ilan edildi.

Bakanlık rezerv alan kararına karşılık 2022 yılında onayladığı imar planı değişikliği ile araziye “ticaret alanı” fonksiyonu verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ise, bakanlığın plan değişikliğinin iptali için dava açtı.

Sancaktepe Sarıgazi de askeri arazi ticaret alanına çevrildi! İBB dava açtı!

ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYRI!

İstanbul beşinci İdare Mahkemesi, planın şehircilik kurallarına aykırı olması ve kamu yararı içermemesinden dolayı açıkça hukuka aykırı olduğu sonucuna vardı.

Planların uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Karar, 10 Ocak 2024 tarihinde oybirliği ile alındı.

Karara göre, dava konusu planların amacı; rezerv alan ilanı ve bölgesel ihtiyaçların karşılanması olarak belirtilse de planlama alanı ve yakın çevresindeki problemlerin tespitine dönük herhangi bir analiz veya etüd çalışmasına rastlanmadığı, arazinin ticaret alanına alınmasıyla ilgili teknik ve nesnel bir gerekçe sunulmadığı vurgulandı.

Öte yandan söz konusu planda İSKİ ve İGDAŞ dışında kurum ve kuruluş görüşlerine de yer verilmediği de belirtildi.

İstanbul'da 157 rezerv alan ilanı var: 3 milyon nüfus taşınabilir!

Rezerv alan yasası nasıl uygulanacak? Eviniz habersiz yıkılabilir mi? Tek tek açıklandı!

Karabağlar Esentepe'deki rezerv alanın imar planı mahkemelik oldu: Turkmall, Forum Göztepe projesini yapacak mı?

Geri Dön