26 / 12 / 2024

Şangay Expo 2010 mimarların görsel şovuna dönüşecek!

Şangay Expo 2010 mimarların görsel şovuna dönüşecek!

Mimarlık şirketlerinin görsel bir şovuna dönüşecek olan Şangay Expo 2010'da tüm ülkeler ilginç tasarımlı pavilyonlarını görücüye çıkardı



'Süpürge yumağı' ile 'hasır kaplan' Şangay'da yarışacak
Cumartesi günü kapılarını açacak Şangay Expo 2010'da İngiltere'nin süpürge yumağından İspanyolların geleneksel hasır sanatından yapılan kaplana, Hindistan'ın tarihi tapınağına kadar farklı pavilyonlar görsel bir şov sunacak.

Mimarlık şirketlerinin görsel bir şovuna dönüşecek olan Şangay Expo 2010'da tüm ülkeler ilginç tasarımlı pavilyonlarını görücüye çıkardı. Fransız bahçelerinden Hint tapınağına kadar çok farklı tasarımların birbiri ile yarışacağı fuarda bazı ülkeler geleceğe yönelik tasarımlara ağırlık verirken bazıları da geleneksele bağlı kalmayı tercih etmiş. Örneğin İngiltere adeta bir süpürgeyi andıran 60 bin tohumdan oluşan bir pavilyon hazırlarken, Hindistan tarihi budist tapınağını örnek olarak geçmişe ve geleneğe gönderme yapıyor. İspanya ise hasır pavilyonu ile geleneklerine bağlı kaldığını gösteriyor. Bu cumartesi günü kapılarını açacak olan Şangay Expo 2010, 239 pavilyonda 70 milyon ziyaretçi ağırlaması bekleniyor. Japonya'nın pembe şekerlemeyi andıran tasarımından Almanya'nın üç boyutlu heykeline kadar ilginç bir görsel şov sunacak.

Su üstünde Fransız bahçeleri sergisi
Jacques Ferrier Architects tarafından hazırlanan Fransız Pavilyonu "duyusal şehir" adını taşıyor. İçerisinde Fransız bahçelerinin yer aldığı pavilyon 6 bin metrekare alan üzerinde kurulu bulunuyor. Pavilyon adeta su üzerinde yüzüyormuş izlenimi veriyor. Tepesinde güneş panellerinin bulunduğu pavilyon yeşil bahçelerini yanı sıra teknoloji altyapısı ile de dikkat çekiyor.

İngilizlerin `süpürge yumağı'
Şangay World Expo 2010'a sayılı vakit kala tüm ülkeler son hazırlıklarını yapıp pavilyonlarını görücüye çıkarmaya başladı. İngiltere'de bu sene en ilginç pavilyonlardan birini hazırladı. Adeta bir süpürge yumağı şeklinde bu pavilyon aslında yaratıcısı İngiliz mimar Thomas Heatherwick, tarafından hindiba olarak adlandırılıyor. Projenin en önemli özelliği dış yüzeyinde 60 bin farklı çeşit tohum kullanılacak olmasında. Böylece dolaylı olarak çevreye de saygılı bir proje olacak pavilyon rüzgar ile birlikte oradan oraya savrulacak dış yüzeyin hareketli ve dikkat çeken bir görüntü oluşturacak.. Gece ise içeriden yakılan ışıklar sayesinde ilginç bir şekilde ışıklandırılacak.

Trampet kılıklı çevreci bina
Fuardaki bağımsız bölünlerden biri olacak bu trampet şeklindeki pavilyon güneş ışınlarını saklayarak depolayacak. Ayrıca yağmur suyunu da depo ederek fuara görsel şovun yanı sıra çevresel bir bakış açısı da kazandıracak. Bazı eleştirmenler ise sadece 6 ay sergide kalacak olan bu pavilyonun para saçmaktan başka birşey olmadına inanıyor.

Kağıt sanatından Polonya pavilyonuna...
Polonyanın pavilyonu kağıt kesme sanatından izler taşıyor. Polonya 2010 Expo'ya en erkenden hazırlanan ülkelerden biri oldu. Çalışmalarına 2007 yılında başlayan Polonya'nın düzenlediği yarışmayı kazanan Wojciech Kakowski, Marcin Mostafa ve Natalia Paszkowska isimli mimarlar Polonya için aslında biraz da doğu ülkelerinin izlerini taşıyan bir tasarım hazırladılar. Geleneksel Polonya kağıt sanatı figürlerinden esinlenen pavilyon "Kültürel İdogram" adını taşıyor. İnsanların ve binaların bireysek deneyimleri üzerine odaklanan projede eğimli duvarlar, kağıt sanatının ilginç görünümü ile bir bütünlük oluşturuyor.

Baharatlı Hint tapınağı
Şangay Expo 2010'da en geleneksel pavilyonlardan birini Hint pavilyonu oluşturuyor. Eski bir Budist tapınağından yola çıkılarak hazırlanan pavilyon JWT Design tarafından hayata geçiriliyor. 4 bin metrekare alanda kurulacak olan pavilyon milattan önce 321'de Ashoka tarafından yapıldığına inanılan Maurya tapınağının bir örneğini oluşturuyor.Harmoi şehri adını taşıyacak pavilyon yerel öğelerin bir araya getirilmesinden oluşuyor. Buşekilde ziyaretçilere görsel bir Hindistan turu yaptırılması hedefleniyor. Çeşitli baharat kokuları ile hareketlendirilecek ve bambu gibi yerel objelerle renklendirilecek pavilyonda ayrıca farklı Hint yemekleri de tadılabilecek.

İspanyolların hasır kaplanı
Şangayda ülkelerin oluşturduğu pavilyonların birçoğu geleceğe gönderme yapan tasarımları içerirken İspanyollar geleneksel objelerden yola çıkmayı tercih etmiş. Miralles tagliabue EMBT design tarafından hazırlanan İspanyol pavilyonu, değişik örme stillerindeki hasırların bir araya gelmesinden oluşuyor. Çin'de bu yılın kaplan yılı olmasından yola çıkarak hasır örmelerle kaplan şeklinde bir pavilyon hazırlamışlar. 8 binden fazla hasır örmenin kullanıldığı tasarımda kahverengi, bej ve siyah renklerin ağırlığı dikkati çekiyor.
Sabah Emlak


Geri Dön