Dekorasyon

Sani Şener: Askeri alanı alırsak Atatürk Havalimanı büyür

Tav Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Şener, "Atatürk Havalimanı'na yatırım yapıldığı sürece o yatırımı kaldıracak gücü var" dedi

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Atatürk Havalimanı´nın yanındaki 800 dönümlük askeri bölge arazisinin alınmasıyla ilgili Devlet Hava Meydanları´nın Hava Kuvvetleri ile görüşmelerini devam ettirdiğini, bu bölgenin alınması durumunda Atatürk Havalimanı´nda çok değişik büyüme olanakları olacağını belirtti.

Şener, TAV Havalimanları´nın ikinci çeyrek sonuçlarını değerlendirdiği basın toplantısında yaptığı konuşmada, dünya havacılık endüstrisinin yıllık cirosunun 1 trilyon dolar, havalimanı işletmesinin yıllık cirosunun da 100 milyar dolar olduğunu söyledi.

Dünyada şu anda mevcut olan 20 bin uçağın 4,7 milyar yolcu taşıdığını, 2028 yılına kadar bir 30 bin uçaktan daha bahsedildiğini, 2028´lerde yolcu sayısının 9 milyara çıkacağını ifade eden Şener, "Türkiye´de de şu anda 80 milyon yolcu var. Bu yıl Türkiye´de 90 milyon yolcu bekleniyor, gelecek yıl da 100 milyon civarında olacak. Ulaştırma Bakanlığı 2023´te 350 milyon yolcuyu hedef gösterdi. Bu sektörün büyümesi çok ciddi bir şekilde devam edecek" dedi.

Havalimanlarını büyümeyen bebeklere benzeten Şener, "Devamlı besleyeceksiniz. Havalimanlarının genişlemesinin hiçbir zaman durmaması lazım" diye konuştu.

TAV Havalimanları´nın 2009 cirosunun 890 milyon dolar, TAV İnşaat´ın cirosunun da 830 milyon dolar olduğunu, 2000 yılında 147 milyon dolar ciro yapan bir şirketten, şu anda 1,6 milyar doların üzerinde ciro yapan 2 tane şirket çıktığını vurgulayan Şener, şu anda 18 bin 239 kişinin TAV Havalimanları´nda 15 bin kişinin de TAV İnşaat´ta çalıştığını bildirdi.

Şener, "2000 yılında 402 kişi çalışıyordu, şu anda bu sayı toplamda 33 bin kişiye çıktı. 2000´de 9,5 milyon yolcuya hizmet veriyorduk, şu anda 42 milyon yolcuya hizmet veriyoruz" dedi.

-"HAVALİMANI İŞLETMECİLİĞİNDE ÜLKENİN BAYRAK TAŞIYICISIYIZ"-

15 yılda bir dünyada havacılık 2 katı büyürken Türkiye´de 3 katı büyüdüğünü, Türkiye´de henüz nüfusun yüzde 11´inin pasaportu olduğunu ve bu sektörün Türkiye´de büyüme yolunda devam edeceğini vurgulayan Şener, "Havalimanı işletmeciliğinde bu ülkenin bayrak taşıyıcısıyız. THY yolları havacılıkta nasıl bayrak taşıyorsa TAV da havalimanları işletmesinde bayrak taşıyor" şeklinde konuştu.

TAV Havalimanları´nın Türkiye´de 4 havalimanında, Tunus´ta, Makedonya´da Gürcistan´da işletme olarak toplam 10 havalimanında, yer hizmetleri olarak Letonya´da Riga´dan, İsveç´te Helsinki´ye kadar iş yaptıklarını söyleyen Şener, iştirakleri North Hub Services´in şu anda Riga ve Helsinki´de hizmet verdiğini, bu ekimde Estonya´nın başkenti Talin´de hizmet vereceğini, gelecek sene martta Stockholm´de başlayacağını, 2011´de Litvanya´nın başkenti Vilnius´un başlayacağını, Kopenhag´ı 2012´ye bıraktıklarını anlattı.

Şener, "Riga 4,2 milyon yolcusu ile kuzeyin çok önemli transit merkezi olmuştur. Biz diyoruz ki Güneyde İstanbul ile bir merkez yaratılıyor Kuzeyde de Riga ile bir merkez yaratılıyor, biz ikisinde de olacağız. Kuzey bölgeleri çok sıkıntılı ekonomik krizden sonra, oralardaki fırsatları kaçırmamak gerekiyor. AirBaltic oranın yükselen yıldızı. Ondan dolayı biz AirBaltic ile Kuzey bölgelerinde çok ciddi bir atılıma kalktık" dedi.

TAV İnşaat olarak da dünyada 13 tane havalimanı ile ilgilendiklerini, TAV inşaatın elindeki 10 milyar dolarlık iş kapasitesi ile şu anda dünyanın en büyük 3 havalimanı inşaatı şirketinden birisi olduğunu belirten Şener, TAV İnşaat´ın Türkiye´de İstanbul, Ankara, İzmir´i yurt dışında Kahire´yi, Tiflis´i, Batum´u ve Tunus´u bitirdiğini, Katar, Umman, Libya´da Tripoli ve Sebha´nın devam ettiğini söyledi.

-"TÜRKİYE AVRUPA´NIN ÇİN´İ OLACAK"-

Sani Şener, "Ocak´tan beri 5 bin 800 kişiyi işe aldık. Sadece TAV Havalimanları, TGS´de. Yurt dışını da katarsak bu rakam 7 bin civarında. Türkiye gibi nüfusunun yüzde 60´ı 30 yaşın altında olan bir ülkede istihdama dayalı ekonominin çok önemli olduğuna inananlardanım. Çok iyi eğitilmiş insanlar var Türkiye´de. İstanbul Finans Merkezi olsun, ama bence İstanbul çok ciddi insan kaynakları merkezi olur" şeklinde konuştu.

Dünyada 10 yıl içinde 800 milyon kişinin köyden kente geleceğine, 1 milyar kişinin de kentte orta sınıfa geçeceğine işaret eden Şener, 1 milyar 800 bin kişinin değişik ürünler kullanmaya ve uçmaya başlayacaklarını söyledi.

Şener, dünya ekonomisinin bundan sonra İstanbul´dan Doğuya doğru gideceğini, Türkiye´nin de ekonomide Avrupa´nın Çin´i olacağını söyledi.Gazipaşa Havaalanı´na çok önem verdiklerini ifade eden Şener, Türkiye´nin yeni turizm bölgelerinden biri olan Antalya´nın doğusu ile Mersin´in batısının havalimanının Gazipaşa olduğunu, burada pistin uzatılması gerektiğini ifade etti.

Sani Şener, TAV Havalimanları Holding´in 6 ayda 351 milyon avro ciro yaptığını ve 2009´a göre yüzde 25´lik artış elde ettiğini, faiz vergi ve amortisman öncesi karın 85 milyon avro olduğunu, yolcu sayısında da yüzde 13´lük bir artış yakaladıklarını kaydetti.

Şener, "Hakikaten arkadaşlarımız krizi çok güzel idare ettiler. Büyüme aslında bir tuzaktır. TAV hiç büyüme tuzağına düşmeden çok dengeli, değişik büyüyerek, gerektiğinde şirket satın alarak, gerektiğinde hisse satarak büyümesini gerçekleştirmiştir" diye konuştu.

-"YOLCULARIN DUTY FREE´DE BEKLEME SÜRELERİ ALIŞVERİŞİ ARTIRIYOR"-

Soruları da yanıtlayan Şener, yolcuların duty free´de bekleme sürelerinin alışverişi artırdığını söyledi. Şener, "Ama çok belirli bir süre, 15-20 dakika, ondan sonra küsüyor alışveriş etmiyor. O dengeyi çok iyi bilmek gerekiyor. Yaptığımız bir araştırma var; yolcu 1 dakika fazla kalırsa 8 avro cent fazla alışveriş yapıyor, eğer mutlu bir yolcu ise ortalama 12 avro fazla alışveriş yapıyor. Rahat, mutlu yolcu, bekleyen yolcu daha fazla alışveriş ediyor ama bekleme süresi var, kritik bir nokta var, o da 1 saat. 1 saati geçirirseniz yolcu alışveriş etmemeye başlıyor. İstanbul için bir yolcu ortalama 16 avro harcıyor" dedi.

Şener, rötar olduğu anda yolcunun sinirlendiğini ve mutsuz olduğunda alışveriş yapmadığını, rötarın harcamaya yaradığını söyleyemeyeceklerini ifade etti.

Duty free´nin cirosunun 300 milyon avro olduğunu ifade eden Şener, ciroda havacılığın yüzde 22, yer hizmetlerinin yüzde 15, duty free´nin yüzde 35, yiyecek içecek bölümünün yüzde 6, geriye kalanın da yüzde 19 paya sahip olduğunu kaydetti.

-"ATATÜRK HAVALİMANI´NIN KAPASİTESİ 70-75 MİLYONA ÇIKAR"-

Başka bir soruya karşılık da Şener, Atatürk Havalimanı´nda pistin uzaması hızlı çıkışların yapılması ile hava trafiği ve pist kapasitesiyle ilgili rötarlarda çok ciddi azalma olacağını söyledi.

Sani Şener, "Hava Kuvvetleri ile askeri bölgenin görüşmelerini Devlet Hava Meydanları devam ettiriyor. Bu bölge alınırsa, burada 800 dönüm bir arazi var, bu 800 dönüm arazide çok ciddi şekilde apron yapılabilir, bir terminal daha yapılabilir. Atatürk Havalimanı´nda çok değişik büyüme olanakları olur. Askeriye burayı kullanmıyor. Görüşmeler devam ediyor" şeklinde konuştu.

İstanbul´un en değerli yerinde olan Atatürk Havalimanı´nın gelişmesine destek olunması gerektiğini ifade eden Şener, burada bir paralel pist bile yapılabileceğini, Atatürk Havalimanı´nın yatırım yapıldığı sürece o yatırımı kaldıracak gücü olduğunu ve de o yatırımın yapılması gerektiğini söyledi.

Şener, "3. havalimanı yapmaktan çok daha ucuz. Atatürk Havalimanı´nın kapasitesi vardır ve belirli yatırımlarla bu kapasite artırılabilir. Atatürk Havalimanı´nın kapasitesi de 70-75 milyona çıkar. Bundan fazlası için de yeni havalimanı yapılmalıdır. Şu andaki kapasite 50 milyon" diye konuştu.

Atatürk Havalimanı´nın henüz 19 saat çalıştığını, boş kalan 5 saatin dolacağını söyleyen Şener, gece uçuşlarının da başlayacağını, Atatürk Havalimanı´nın iniş izninin, slotları milyon sterlinlere ihale edilen Londra´nın Heathrow Havalimanı kadar değerli olduğunu ifade etti.

Şener, Atatürk Havalimanı´nın büyük bir uçuş merkezi haline geldiğini söyleyerek "Kenya´dan gelen uçağın içinden inenler 119 ayrı noktaya uçmuşlar. İşte bu hub´dur. İstanbul hakkını aldı" dedi.

-"RADAR ALANIMIZDA MEDİNE VAR"-

Medine ve diğer projelere ilişkin olarak da Şener şunları kaydetti: "Radar alanımızda Medine var. Medine çok önem verdiğimiz bir proje. Yolcusu şu anda 4 milyon ama çok ciddi şekilde umre yolcusu alıyor. Biz de Medine ihalesine yeterlilik alanlardanız. Yeterlilik aldığımız Grup Saudi Oger, CCC, Al Rajhi Holding ve TAV yüzde 25´er payla ortağız. Çok büyük bir projedir. Çalışmalara çok yakında başlıyoruz. 1 sene içinde bu ihalenin sonuçlanacağına inanıyoruz. Çok ciddi şekilde hazırlanacağız. Geçen TAV İnşaat´ın Umman ihalesine teklifini, oradaki arkadaşlar idareye 3 kamyonetle götürdüler. 2,3 ton geliyordu. Aynı şekilde Tunus ihalesinin dosyasını yolladık kargoyla, o da 2 ton civarında geliyordu. Medine herhalde 4 ton çıkar. Şu anda Umman´ın ikinci ihalesine teklifi attık. 64 kişi şu anda Umman´da çalışıyorlar."

Arap dünyasında müşavirlerin bunları okuduğunu belirten Şener, "Bizi orada kontrol eden müşavir firmaları Türkiye´ye getirseniz ve tüm Türkiye´de inşaatları denetletmeye başlarsanız yarın Türkiye´deki tüm şantiyeler durur. Hiçbir şantiyeye yol vermezler, mümkün değil" diye konuştu.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Şener: Askeri alanı alırsak Atatürk Havalimanı büyür

Atatürk Havalimanı'nın yanındaki 800 dönümlük arazi için DHMİ'nin Hava Kuvvetleri ile görüştüğünü söyleyen Şener, "Burası alınırsa değişik büyüme olanağı olur" dedi

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Atatürk Havalimanı'nın yanındaki 800 dönümlük askeri bölge arazisinin alınmasıyla ilgili Devlet Hava Meydanları'nın (DHMİ) Hava Kuvvetleri ile görüşmelerini sürdürdüğünü belirterek, "Bu bölgenin alınması durumunda Atatürk Havalimanı'nda çok değişik büyüme olanakları olur" dedi. Havalimanlarını büyümeyen bebeklere benzeten Sani Şener, "Devamlı besleyeceksiniz. Havalimanlarının genişlemesinin hiçbir zaman durmaması lazım" diye konuştu.

BU YIL 90 MİLYON YOLCU
Dünyada şu anda mevcut olan 20 bin uçağın 4.7 milyar yolcu taşıdığını, 2028'lerde yolcu sayısının 9 milyara çıkacağını ifade eden Şener, şunları vurguladı: "Türkiye'de de şu anda 80 milyon yolcu var. Bu yıl Türkiye'de 90 milyon yolcu bekleniyor, gelecek yıl da 100 milyon civarında olacak. Ulaştırma Bakanlığı 2023'te 350 milyon yolcuyu hedef gösterdi. Bu sektörün büyümesi çok ciddi bir şekilde devam edecek." Şener, TAV Havalimanları'nın ikinci çeyrek sonuçlarını değerlendirdiği basın toplantısında yaptığı konuşmada, dünya havacılık endüstrisinin yıllık cirosunun 1 trilyon dolar, havalimanı işletmesinin yıllık cirosunun da 100 milyar dolar olduğunu söyledi. Dünyada 10 yıl içinde 800 milyon kişinin köyden kente geleceğine, 1 milyar kişinin de kentte orta sınıfa geçeceğine işaret eden Şener, 1 milyar 800 bin kişinin değişik ürünler kullanmaya ve uçmaya başlayacaklarını söyledi. Şener, dünyanın bundan sonra İstanbul'dan Doğu'ya doğru gideceğini, Türkiye'nin de ekonomide Avrupa'nın Çin'i olacağını söyledi. Gazipaşa Havaalanı'na çok önem verdiklerini ifade eden Şener, Türkiye'nin yeni turizm bölgelerinden biri olan Antalya'nın doğusu ile Mersin'in batısının havalimanının Gazipaşa olduğunu, burada pistin uzatılması söyledi.

Umman ihalesinin dosyası 2.3 tondu
Medine ve diğer projelere ilişkin olarak da Şener şunları kaydetti: "Radar alanımızda Medine var. Medine çok önem verdiğimiz bir proje. Yolcusu şu anda 4 milyon ama çok ciddi şekilde umre yolcusu alıyor. Biz de Medine ihalesine yeterlilik alanlardanız. Yeterlilik aldığımız Grup Saudi Oger, CCC, Al Rajhi Holding ve TAV yüzde 25'er ortağız. Çok büyük bir projedir. Çalışmalara çok yakında başlıyoruz. 1 sene içinde bu ihalenin sonuçlanacağına inanıyoruz." TAV İnşaat'ın Umman ihalesine teklifini, idareye 3 kamyonetle götürdüklerini söyleyen Şener, "Dosyalar 2.3 ton geliyordu. Aynı şekilde Tunus ihalesinin dosyasını yolladık kargoyla, o da 2 ton civarında geliyordu. Medine herhalde 4 ton çıkar. Şu anda Umman'ın ikinci ihalesine teklifi attık. 64 kişi şu anda Umman'da çalışıyor" dedi.
Sabah