Kent Haberleri

Şanlıurfa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin detayları belli oldu!

Şanlıurfa Bilim ve Teknoloji Merkezinin proje ayrıntıları belli oldu. Bilim ve teknolojide her türlü ayrıntıya yer verilen merkezin fiziki çalışmalarına da başlanırken, yapılan çalışmalar Türkiye'de yine örnek bir projeyi oluşturacak.

 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, dünyanın ilk üniversitesinin bulunduğu; astronomi ve fizikte El-Battani,mekanik ve fizikte Sabit Bin Kurra, tıpta Sinan Bin Sabit ve 1300 yıldır 'Modern Kimyanın Babası' olarak anılan Sinan Bin Sabit gibi bilim insanlarının yaşadığı topraklara Şanlıurfa Bilim ve Teknoloji Merkezi kuruyor.  Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile gerçekleştirilen protokol sonrası yer tespiti de yapılan Şanlıurfa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin proje ayrıntıları belirlendi.

İŞTE ŞANLIURFA BİLİM VE TEKNOLOJİ MERKEZİ

Toplamda 51 bin 402 metrekare üzerine kurulacak olan Şanlıurfa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde tüm bilim dallarına yönelik eğitici atölyeler ve sergiler bulunacak.

Şanlıurfa Büyükşehir GAP SUKAY Tesislerinin karşısında yer alacak merkezin ana binası Ana Sergi Salonu, Geçici Sergi Salonu, Bilim Tiyatrosu ve Atölye şeklinde 4 bölümden oluşacak. Her bölüm ise kendi içersinde farklı bilim alanlarına hitap ediyor.

ANA SERGİ SALONU

Buna göre temel unsuru oluşturacak Ana Sergi Salonu 6 alt bölüm ve bunlara bağlı dallardan meydana gelecek. Ana Sergi Salonunun birinci durağında Savaş Ve İnanç Salonu bulunacak. Savaş ve İnanç Salonunda ise Dinler Tarihi, İslam Bilim Tarihi, Coğrafik Savaşlar ve Mezopotamya Tarihi adı altında sergi ve sunumlara yer verilecek.

İkinci durak olacak olan Gastronomi ve Kültür Salonunda ise Pişirme Nedir, Kurutarak Saklama Tarihi, Tatlı, Tuzlu ve Ekşi sergisi ile Yemek Kültürü sunumları da bulunacak. Üçüncü durak Su Medeniyet Salonunda da Bulutlar ve Yağmur Duası, Halfeti, Fırat ve Atatürk Barajı sunumları yer alacak.

Şanlıurfa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin ana temasını oluşturacak bir diğer önemli bölüm ise Geçici Sergi Salonu. Merkezdeki Geçici Sergi Salonu ise Dinozor Sergisi, Mars'ta Yaşam ve Star Wars şeklinde 3 bölümde konuklarını ağırlayacak.

Geniş otopark alanı, dinlenme bölümleri, su parkı ve restaurantları içerisinde bulundurması ile her türlü sosyal donatıyı içerisinde yer veren Şanlıurfa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin fiziki çalışmalarına da başlandı.

BAŞKAN ÇİFTÇİ: AMAÇ, BİLİMİN MERKEZİNİ TEKRARDAN CANLANDIRMAK

Şanlıurfa'nın 19.4 yaş ortalaması ile Türkiye'nin en genç şehri olduğunu belirterek bu genç potansiyelin farkında olduklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, amaçlarının gençleri eğitim, spor ve sanatın her alanı ile buluşturmak olduğunu dile getirdi.

Bu yöndeki yatırımlarına devam ettiklerini de söyleyen Başkan Çiftçi, "Şanlıurfa, her zaman bilimin ve sanatın merkezi olmuştur. Bizler de bu özelliğimizi koruyarak gençlerimize aşılatmalıyız.

Daha duyarlı ve donanımlı bir gençlik hedefimizdir. Bu doğrultuda Büyükşehir olarak elimizden geleni yapıyoruz. Tüm bu çerçevede Şanlıurfa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum" diye konuştu.