Kent Haberleri

Şanlıurfa, dev holdinglerin yatırım radarına girdi!

Şanlıurfa, ‘Cazibe Merkezleri Programı' kapsamında 1 ay içinde 110 yatırım başvuru aldı. Zorlu Holding, Esas Holding, Emine Sabancı Kamışlı ve Nobel İlaç'ın arasında bulunduğu dev holdingler Şanlıurfa'da yatırıma hazırlanıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki yatırımları artırmak için 23 ilde 6 başlık altında başlatılan ‘Cazibe Merkezleri Programı' kapsamında yer alan Şanlıurfa, dev holdinglerin yatırım radarına girdi.


1 ay içinde 110 yatırım başvurusu alan Şanlıurfa'da Zorlu Holding, 2 bin kişilik istihdam yaratacak dev bir ev tekstili fabrikası kurmak için kolları sıvarken, aynı zamanda Esas Holding Başkan Yardımcısı olan Emine Sabancı Kamışlı ve Nobel İlaç'ın da aralarında bulunduğu dev şirketler sağlık alanında yatırıma hazırlanıyor.


2 BİN KİŞİLİK FABRİKA


Toplam 2 milyon nüfuslu Şanlıurfa ev sahipliği yaptığı 450 bin Suriyeli sığınmacı ile son birkaç yıldır toplumsal ve ekonomik anlamda önemli bir dönüşüm geçiriyor.Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, dev holdinglerin yatırım için kendilerinden arazi tahsisi istemeye başladığını açıkladı. Arazi tahsisi talep eden işadamları arasında Ahmet Nazif Zorlu'nun da olduğunu kaydeden Tuna, süreci şöyle anlattı: “Zorlu Tekstil ev tekstili alanındaki üretiminin bir kısmını Urfa'ya taşıyacak.


ALMAN MANNESMAN’A YER VERİLDİ


Üst düzey yöneticilerinin program ile ilgili bilgi sahibi olmadığını gördük. OSB temsilcilerimiz gitti, yöneticilere ve CEO'ya program hakkında sunum yaptı. Daha sonra bizi aradılar ve ‘karar verdik' dediler yer istediler. 2 bin kişilik bir fabrika kurulacak.” Şanlıurfa, özellikle bölgede görülen bir akrep çeşidi nedeniyle sağlık sektörünün de dikkatini çekiyor. Emine Sabancı Kamışlı ile Gedik Holding, Süzen Holding, Nobel ilaç ve yerel ortakları Essum Aslan'ın ortak bir şirket kurduğunu açıklayan Vali Tuna, burada sağlık alanında dev yatırımların yolda olduğunu dile getirdi.


Yatırım yapacaklar arasında Dagi ve Borusan'ın Alman ortağı Mannesmann'ın da yer aldığını kaydeden Tuna, “Alman firması Mannesmann geldi, karar verdiler yer tahsis ettik onlara. Petrol borusu üretimi yapacaklar. Bu yatırımın bir kısmı Şanlıurfa'da bir kısmı Erzurum'da yapılacak. Hedefleri 5 milyar dolarlık ihracat yapmak. 600 kişi çalışacak fabrikada 200 dönümlük yer tahsis ettik” ayrıntılarını verdi.


Sözcü


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı


Doğu ve Güneydoğu illerinde ekonomide canlanmayı sağlamak için başlatılan ‘cazibe’ programı meyvelerini vermeye başladı. Zorlu Holding, Esas Holding ve Alman devi Mannesmann, Urfa’da fabrika yatırımı için düğmeye bastılar.


Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki yatırımları artırmak için 23 ilde 6 başlık altında başlatılan ‘Cazibe Merkezleri Programı’ kapsamında yer alan Şanlıurfa, dev holdinglerin yatırım radarına girdi. Bir ay içinde 110 yatırım başvurusu alan Şanlıurfa’da Zorlu Holding, 2 bin kişilik istihdam yaratacak dev bir ev tekstili fabrikası kurmak için kolları sıvarken, Esas Holding ve Nobel İlaç’ın da aralarında bulunduğu dev şirketler sağlık alanında yatırıma hazırlanıyor.


2 bin kişilik fabrika


2 milyon nüfuslu Şanlıurfa ev sahipliği yaptığı 450 bin Suriyeli sığınmacı ile son birkaç yıldır toplumsal ve ekonomik anlamda önemli bir dönüşüm geçiriyor. 2015 yılında gerçekleşen Suruç saldırısının ardından özellikle turizm alanında önemli kayıplar yaşayan il, şimdi sanayi tarafından gelen yatırım talepleri ile yaralarını sarmaya hazırlanıyor. 


Geçen yıl yayınlanan Valiler Kararnamesi ile göreve gelen Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, programın açıklanması ile birlikte dev holdinglerin yatırım için kendilerinden arazi tahsisi istemeye başladığını açıkladı. 


Bunlar arasında Türkiye’nin önde gelen işadamları arasında yer alan Ahmet Nazif Zorlu’nun da olduğunu kaydeden Tuna, süreci şöyle anlattı: “Zorlu Tekstil ev tekstili alanındaki üretiminin bir kısmını Urfa’ya taşıyacak. Buradan birkaç temsilci gönderdik. Üst düzey yöneticilerinin aslında çok da bu program ile ilgili bilgi sahibi olmadığını gördük. OSB temsilcilerimiz gitti üst düzey yönetici ve CEO’ya program hakkında sunum yaptı. Daha sonra bizi aradılar ve karar  verdik dediler, bizden yer istediler. 300 dönümlük bir alan tahsis edilecek. 2 bin kişilik  bir fabrika kurulacak.”


Akrepten serum üretecek


Urfa, özellikle bölgede görülen bir akrep çeşidi nedeni ile sağlık sektörünün de radarında. Vali Tuna’nın verdiği bilgilere göre bölgede akrep zehrinden serum üretimi gerçekleştiriliyor. Esum Aslan isimli yerel bir ortak, program kapsamında sağlık yatırımı için dev holdingleri bir araya getirmiş. Emine Sabancı Kamışlı, Gedik Holding, Süzen Holding, Nobel ilaç ve yerel ortakları Esum Aslan’ın ortak bir şirket kurduğunu açıklayan Vali Tuna, burada sağlık alanında dev yatırımların yolda olduğunu dile getirdi. 


Yatırım yapacaklar arasında Dagi ve Borusan’ın Alman ortağı Mannesman’ın da yer aldığını kaydeden Tuna, bu yatırıma ilişkin, “Alman firması Mannesman geldi karar verdiler yer tahsis ettik onlara. Petrol borları üretimi yapacaklar. Bu yatırımın bir kısmı Urfa’da bir kısmı Erzurum’da yapılacak. Hedefleri 5 milyar dolarlık ihracat yapmak. 600 kişi çalışacak fabrikada 200 dönümlük yer tahsis ettik” ayrıntılarını verdi. 


Suriyeliler işveren oldu


Şanlıurfa’da yaşayan 450 bin Suriyeli’nin 115 bini ildeki 5 kampta kalıyor. Suriyelilerin  kayıtlı olarak 293’ünün esnaf olarak 83’ünün ise şirket sahibi olarak çalıştığını kaydeden Vali Azim Tuna, birçok Urfalı’nın bu iş yerlerinde istihdam edildiğini dile getirdi. Tarım sektöründe ağırlıklı olarak Suriyeliler çalıştırılırken, yarı yevmiye ile çalışmaları dikkat çekiyor. Sanayide ise şehirdeki tesislerde çocuk işçilik yaygın.


Milliyet