Şanlıurfa'da tekstil sitesi kuruluyor!
Yeni teşvik paketi Doğu’da yatırımları artırdı. Çözüm sürecinin ekonomik ayağı olarak da değerlendirilen teşvik ile bölgede ekonomik canlanma yaşanıyor. TİM Başkan Vekili Kocasert “Firmaları bölgeye yönlendiriyoruz” dedi...
Çözüm süreci devam ederken iş dünyasının Güneydoğu Anadolu’ya yönelik destekleri artıyor. 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için ‘çözüm süreci’ kritik eşik olarak değerlendiriliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, ihracatçı firmaları bölgeye yönlendirdiklerini belirterek, “Orayla ilgili farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Doğu ve Güneydoğu’da yaptığımız şey yönlendirme.
Giden firmalar var. Urfa’da bir tekstil sitesi kuruluyor. Zamanla sonuçlara bakmak lazım. Ciddi araştırma yapan firmalar var. İzmir’den İstanbul’dan, bizzat kendileri gidiyorlar” dedi. Irak, Suriye, İran pazarının Türkiye için çok önemli olduğuna dikkat çeken Kocasert, Şanlıurfa ve Batman’da tekstil kent projesi olduğunu söyledi.
Bölgeye yönelik ciddi yatırımların kaydığını ifade eden TİM Başkan Vekili Kocasert, “Teşvik sistemi bugüne kadar yapılanların en iyisi. Artık sadece bölgesel değil artık sektörel kimliği de var. Mümkün olduğunca da adil. Güneydoğu ve Doğu’daki işsizlik oranı, genç yaşta kızların gelin edilmesi ve çözüm süreci gibi birçok soruna yaralara merhem olabilir” diye konuştu. TİM Başkan Vekili Kocasert, Güneydoğu’ya yatırım yapacak firmalar için şu tavsiyelerde bulundu: “Entegre tesislerle gidilirse kümelenmeye KOBİ olmayıp da etraftan çok yardıma ihtiyaç duymayan tesislerle gidilirse coğrafi yakınlık çok büyük avantaj. Urfa’dan, Mardin’den saatler içinde Suriye, İran, Irak’a gidilebilir. Eksen kayması değil ama pazar çeşitlenmesi açısından önemli adımlar”
Tek başına tesis kurmak zor
Bir grup ekonomi muhabirine değerlendirmelerde bulunan Kocasert, bölgede tek başına gidip tek başına tesis kurmanın mümkün olmadığını söyledi. Nitelikle kalifiye, orta ve üst elemanın yanı sıra genel müdür götürmenin de kolay olmadığını dile getiren Kocasert, “Ardından da yan sanayi. Gidip oraya havlu konfeksiyon atölyesi kursam boya baskıyı nakışı nereye yaptıracağım. Poşeti nereden alacağım. Düğmeyi nereden alacağım. Denizli’de çok hızlı sipariş geliyor yan fabrikadan yardım istiyor. Koli istiyor yarına geliyor. İşçi sıkıntınız varsa bunu gideriyorsunuz. Bu Güney ve Doğu’daki teşviğin ekonomik hayatı canlandırmasını yavaşlatan unsurlardır” diye konuştu.
Ercan Baysal-Star