25 / 12 / 2024

Şanlıurfa'ya 50 milyon Euro'luk güneş paneli tesisi kurulacak!

Şanlıurfa'ya 50 milyon Euro'luk güneş paneli tesisi kurulacak!

ŞUTSO Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, Şanlıurfa'yı kalkındıracak güneş panelleri üretimini devreye almak için kolları sıvadı



Şanlıurfa'yı kalkındıracak güneş panelleri üretimini devreye almak için kolları sıvayan ŞUTSO Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, 50 milyon Euro'luk yatırımla kurulacak tesisten Ortadoğu ve Afrika'ya panel satacak

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni kalkındıracak güneş panelleri sanayisinin, Şanlıurfa'da kurulmasına öncülük eden Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, aslında Elmaksan pompalarının sahibi olmasına rağmen üretmeyi planladığı güneş panellerini Ortadoğu ve Afrika ülkelerine pazarlamak üzere çalışıyor. Yıllık güneşlenme süresinin 3 bin saat olduğu bölgedeki yatırım için yurtdışında incelemelerde bulunduklarını söyleyen Ertekin, fizibilite çalışmalarını sürdürdüklerini bunun için yaklaşık 50 milyon Euro'luk bir yatırım gerektiğini ifade etti. Ertekin'le, GAP'ı, demokratik açılmla ilgili görüşlerini, ekonomiyi, hükümeti, hayata bakışını ŞUTSO'da konuştuk:

Önce işinizle ilgili neler yapıyorsunuz, anlatır mısınız?

Elmaksan dalgıç pompalarını üretiyoruz. Yeraltı suyu bakımından zengin bir alan olduğu için bu konuda bir ihtiyaç vardı ve biz de pompa üretimi işine girdik. Daha geriye gidildiğinde baba mesleği diyebilirim. Gapsan Tekstil bizim. Çorap ve örme üzerine bir iplik fabrikamız var ve bir de veteriner aşıları üreten bir işimiz var. Bunun dışında Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı ile bölgeyi kalkındırmak üzere bir takım çalışmalar yapıyoruz. Yurtdışına da açılmanın yollarını arıyoruz.

Size göre ekonomideki en büyük problemler neler?

Türkiye'nin en büyük sorunu döviz kuru. Kurun düşmesine izin vermemeleri lazım. Yurtdışında yatırımlar devlet tarafından destekleniyor. Biz de destek gelir gelmez hemen yatırıma başlarız. Üretimde sıkıntı var. Türkiye'de üretlen pamuğun yüzde 50'si buranındı. Hatta yurtdışına da pamuk satıyorduk. Bugün ABD'den pamuk getiriyoruz. İplik fabrikalarımızda ABD'nin pamuğu kullanılıyor. Organize sanayide kullanılan pamuğun yüzde 30'u ithal.

İhracat...

Dövizin gerilemeye başlaması bizi vurdu. Suudi Arabistan'a Ortadoğu ülkelerine ihracatımız vardı. Üretimimizin ortalama yüzde 30'unu Suriye, Irak, Suudi Arabistan'a, Afrika'ya ve Türk Cumhuriyetleri'ne ihraç ediyoruz ama son yıllarda bozulan döviz dengesi yüzünden ihracatımız yok denecek seviyede azaldı. Pazarlarımızı Tayvan gibi ülkelere kaptırdık. Sanayici kâr etmeyince yatırım yapmaktan da vazgeçiyor.

Hükümet ne yapsın peki?

Bölgeye teşvik çıktı ama içinde enerji ile ilgili bir şey yok. ABD'nin fiyatında bize elektrik verin diyoruz. 180 tesisin 20 tanesi sürekli çalışıyor. Enerji desteği kalktığı zaman 18'i kapanır. Enerji girdileri dünya ortalamalarına çekilsin. Batıdan taşınacak yatırımlara uygulanacak teşvikler; bölgedeki mevcut tekstil yatırımlarına da uygulansın. Bu bölgelere gelecek sanayicilerin bazı imkanlardan yararlanacağı ama eski yatırmcının bir hakkı olmadığı söyleniyor. Adam önce yatırım yaptı diye cezalandırılıyor.

Bölgeyi kalkındırmak için Şanlıurfa'da ne yapıyorsunuz?

Yenilenebilir enerji kaynakları üzerine araştırma yapıyoruz. İleri teknolojiye yönelmemiz lazım. Almanya güneş enerjisi sektörünü inceledim. Üniversitelerle görüşüyoruz. İş yerindeki mühendis arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Dönem dönem yönetim kurulu toplanır. Konuşur fikir alışverişi yaparız. Güneş enerjisi üretecek bir tesis için fizibiliteyi sürdürüyoruz. Bu yatırım 50 milyon Euro'luk bir maliyet getiriyor.

GAP bölge için çok önemli, bitince neler değişecek?

GAP'ta hükümet çok doğru bir iş yaptı. GAP şimdiye kadar bir türlü bitirilemiyordu. 2012'ye kadar bitirme sözü verdiler. Tarım ve altyapı yatırımları artacak. Bir de demiryolu konusunda bu saate kadar bir yere varılamamış. Onun için de hükümetten ricalarımız var. Olursa üretim patlaması olacak.  

`Bölünme hayal endişe gereksiz'

Demokratik açılım sonucunda terör olayları azalacak. Muhalefetin de desteğini bekliyoruz. Bu işin çözülmesi lazım. Hükümet doğru bir şey yaptı. Samimi olduklarına inanıyorum cesaretli olmaları lazım. Bölgedeki Kürtler de ayrılalım demiyorlar, beraber yaşamak istiyorlar. Ayrıca her hayalden geçen gerçek olabilir mi? Herşeyin bir oluru var. Endişe etmek gereksiz.

AB destekli projeyle küçük yatırımcı kazanıyor

Türkiye Katılım Öncesi Mali Yardım Programı kapsamında yürütülen bir proje var burada. Şanlıurfa sanayisinin yeniden yapılandırılmasını öngörüyor. Şanlıurfa sanayisi arzu ettiğimiz düzeyde değil. 2. Organize Sanayi Bölgemiz Avrupa Birliği desteği ile yapılıyor. Ancak burayı yaparken verdikleri desteğin boşa gitmemesi için işi sıkı tutuyor ve sanayimizi yapılandırıyorlar. Kısacası AB destekli bir organize sanayimizde bir miktar parası olan ama ne yapacağını bilmeyen insanlarımızı yönlendiriyoruz.

İnançlarım gereği strese kapılmam

Genelde sakinimdir, bende stres yok. Herşeye sinirlenmem. Çünkü elimden geleni yaparım, sonra Allah'a havale ederim. Bir sorunla karşılaştığımda soruna sinirlenmek yerine çözümü üretirim. Dine sarılmak lazım diye düşünüyorum. Dini sağlam kaynaklardan öğrenmek lazım, Kuran'ın mealini okumak lazım. Yol haritamızı ona göre çizersek sorun olmaz. Vakit buldukça da oğullarımla zaman geçirmeye çalışır, dolaşırım.

Dövizde hükümet mi haklı merkez mi anlayamadık

Sanayici açısından bakıldığında enerji fiyatlarında ciddi sıkıntı var, İlgililerle görüştük. ABD'de elektrik  6.7 cent. Türkiye'de ise bu rakam 2 kat daha fazla. Geçmişte yapılan yanlış anlaşmalar nedeniyle enerjiye ciddi paralar veriyoruz. Girdi maliyeti çok yüksek. Enerji, tüm Türkiye'nin sorunu. Örneğin tekstil Gaziantep'te durdu. En yüksek girdi enerji. Hükümetin bunu düzeltmesi, yanlışlara devam etmemesi lazım. Kur da sıkıntı. Hükümet döviz kuru konusunu Merkez Bankası'nın (MB) üzerine atıyor. Merkez Bankası da bu konuda `hükümet memurdur diyor. Hangisi haklı biz de anlayamadık.
Star/Fulya Erdem


Geri Dön