Sektörel

Şantiye şeflerine ilişkin düzenleme 10 bin kişiye istihdam alanı yaratacak!

32017 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" uyarınca, şantiye şeflerinin aynı zamanda üstlenebilecekleri iş miktarı, işin büyüklüğüne göre düzenlenecek.Söz konusu yönetmeliğe göre, şantiye şeflerinin aynı anda üstlenebilecekleri iş miktarı, işin büyüklüğüne göre düzenlenecek

Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 32017 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu yönetmeliğe göre, şantiye şeflerinin aynı anda üstlenebilecekleri iş miktarı, işin büyüklüğüne göre düzenlenecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 32017 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"e göre, bina inşaatlarında planlama, denetim ve organizasyon gibi şantiye şefliği hizmetlerinde genel iyileştirmeler yapıldı.

Yapılan bu düzenlemeyle, şantiye şeflerinin iş sayısı işin büyüklüğüne göre düzenlendi ve şantiye şefleri için deneyim şartı da getirildi.

Şantiye şefliği hizmet kotası 3 grupta toplandı

Gerçekleştirilen bu düzenlemeyle daha önce bir şantiye şefinin 30 bin metrekareye kadar işi üstlenip, aynı anda 5 iş yapması gerekirken, Resmi Gazete'de yayımlanan bu düzenlemeyle işin büyüklüğüne göre iş sayısı azaltıldı. Böylelikle inşaatların daha etkin bir şekilde sevk, idare ve denetlenmesi hedefleniyor. 

Yine verilen detaylara göre, mesleki tecrübeyle beraber yapı sistemlerinin karmaşıklığı ve bina büyüklüklerinin dikkate alındığı değişiklikle şantiye şefliği hizmet kotası da 3 grupta toplandı.

Aktarılan detaylara göre yapı inşaat alanı 1500 metrekareyi aşmayan en fazla 4 iş, 4 bin 500 metrekareyi geçmeyen 3 iş ve 7 bin 500 metrekareyi geçmeyen 2 iş aynı anda üstlenilebilecek. Ayrıca yine verilen detaylara göre, 7 bin 500 metrekareyi geçen işlerde ve kamu yatırımlarında tek iş alınabilecek.

Şantiye şeflerine deneyim şartı

Şantiye şefleri için deneyim şartının da getirildiği değişiklikle ilk defa şantiye şefliği yapacaklar, inşaat alanı 1500 metrekareye kadar olan binalarda görev alabilecek ve bu şekilde bir işi bitiren şantiye şefi bir üst gruptan iş alabilecek.

Yine verilen detaylara göre, farklı yapı türleri ve imalat tiplerine bağlı olarak şantiye şefliğini üstlenebilecek olan meslek disiplinlerine dair de ayrıntılı hükümler getirildi. Buna göre, yapı denetim elemanlarının çalışma kısıtlamalarına ilişkin gerçekleştirilen son düzenlemelere paralel olarak, 75 yaşını dolduran veya şantiyede fiilen devamlı görev yapmaya engel bir durumu olanların, şantiye şefliği yapmaları uygun olmayacak.

Söz konusu düzenlemeyle bir şefin bakacağı alan küçüleceği için yeni şantiye şeflerine de ihtiyaç olacak. Yaklaşık olarak 10 bin mimar ve mühendisin istihdamına da katkı sağlanacak.

Bakan Murat Kurum'dan "Hayırlı olsun" mesajı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da yönetmeliğe ilişkin olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şantiye şefleri yönetmeliğini yenilediklerini ve iş sayısını iş büyüklüğüne göre düzenlediklerini söyledi. Yeni adımın yeni istihdam alanı doğuracağını belirten Bakan Murat Kurum, yaklaşık 10 bin mimar-mühendise iş kapısı açılacağını kaydetti. 

Konteyner fiyatları 3 bin 700 TL’den başlıyor. İşte, 28 Eylül 2022 fiyat listesi…

Prefabrik ev için imar izni gerekli mi?

Merkez Bankası'nın İstanbul'daki binası Türkiye ve Avrupa'nın en yüksek yapısı olacak