Sektörel

Şantiyede endüstri 4.0 ve yapay zeka dönemi başlıyor! Müteahhitler artık şantiyeleri telefondan takip edebiliyor!

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan Endüstri 4.0 ve dijitalleşme, bütün sektörleri etkisi altına aldığı gibi Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutan inşaat sektörünü de derinden etkiledi. İşte detaylar…

Son dönemlerin en çok konuşulan konuları arasında başı çeken Endüstri 4.0 ve dijitalleşme, tüm sektörleri etkisi altına aldığı gibi Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan inşaat sektörünü de derinden etkiledi. İnşaat sektöründeki dijital adaptasyon; üretim aşamalarının takibinin kolaylaşmasına da imkanı sağlıyor. 

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre son günlerde yaşanan maliyet artışları adeta gündemden düşmeyen inşaat sektörü de pek çok sektörde olduğu gibi teknolojiyi kullanma ve dijital dönüşüme ayak uydurma noktasında önemli adımlar atıyor. İşte söz konusu konu ile ilgili olarak merak edilen tüm detaylar...


Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre şantiyelerde ve mimarlık ofislerinde kullanılan yapay zekâ asistanları da projelerin daha verimli olmalarına imkân sağlıyor. Öyle ki artık müteahhitler şantiyeleri telefon, bilgisayar veya tabletler üzerinden takip ediyor. Verilen bilgilere göre inşaat robotları, artırılmış gerçeklik, 3D baskı, bina bilgi modellemesi, giyilebilir cihazlar gibi birçok teknoloji sahada aktif biçimde kullanılmaya başlandı. Hâlihazırda “AI-Yapay Zekâ” güdümlü inşaat robotları teknolojileri proje maliyetlerini düşürme, güvenliği ve de verimliliği artırma ve çalışanları daha az tekrarlayan ayrıca geri tepen faaliyetlere odaklanmaları için serbest bırakma potansiyeline sahip. 

HIZL BİR ŞEKİLDE MÜDAHALE EDİLEBİLİYOR

Yapılardaki sıcaklık ve nem seviyeleri gibi çevresel faktörleri ölçen “IoT Sensörleri” kullanılıp söz konusu binanın durumunun ve tamamlanmaya doğru ilerlemesinin doğru bir resmini veren ve tasarruf süreçlerini geliştiren “3B modeller” oluşturulabiliyor. Ayrıca yine paylaşılan bilgilere göre tüm bunlar dışında inşaat sektöründeki dijital adaptasyon; üretim aşamalarının takibinin kolaylaşması, işçilerin ve projenin takibinin kolaylaşması ve verimin arttırılması, operasyonel aşamada anlık sorunlara müdahale için reaksiyon sürelerinin düşürülmesi, gelişmiş iş birliği ve iletişim, güvenliği arttırma, sürdürülebilirlik yaklaşımının geliştirilmesi gibi yararlar da sağlıyor.

 

Kavurucu sıcaklar betonlaşma etkisiyle nefes aldırmıyor! Uzmanlar tek çare rüzgar koridorları diyor!

Faizsiz kredide rakamlar yenilendi! Ağustos 2024’te hangi banka ne kadar faizsiz kredi veriyor? 

Kira gelirini beyan etmeyen 700 bin mükellef Maliyeye takıldı!