22 / 12 / 2024

Sapanca Gölü son 8 yılın en düşük seviyesinde!

Sapanca Gölü son 8 yılın en düşük seviyesinde!

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi ( SASKİ ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü' nün son 8 yılın en düşük seviyesine gerilediğini belirtti...



Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'nün son 8 yılın en düşük seviyesine gerilediğini belirterek, "Kuraklık, içme suyu ve sanayi amaçlı kullanım nedeniyle yaz mevsimine 29,90'nın altına düşen kotla girilmesi uzun vadeli risk oluşturabilir" dedi.


Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genel olarak Türkiye ve Sakarya çevresinde kuraklık yaşandığını belirterek, yağışların 2010 yılından itibaren ciddi şekilde düştüğünü söyledi.


Kuraklığın sadece Sapanca Gölü'nü değil, Kocaeli'nin su kaynağı Yuvacık Barajı'nı da etkilediğine dikkati çeken Keleş, içme suyu ihtiyacının karşılanması için Yuvacık Barajı'na Sapanca Gölü'nden ikinci hattın yapıldığını anımsattı.


Keleş, Kocaeli'nin Sakarya'dan fazla su çektiğini öne sürerek, "Kocaeli'nin yanında endüstriyel kullanımlar da devam ediyor. Sapanca Gölü'nün içinde bulunduğu durum genel anlamda kuraklık olarak açıklanabilir. Bunun yanında kontrolsüz endüstriyel tüketimle ilgili söylemlerimizi saklı tutarak yani o söylemlerimizden vazgeçmemekle beraber, ana neden olarak kuraklığı vurgulamamız gerekiyor" diye konuştu.   


- "Başka Sapanca Gölü yok'


Sapanca Gölü'nün doğal boşalım kotunun 29,90 olduğunu kaydeden Keleş, normal şartlarda doğal depolama özelliğine sahip su kaynağında, sürekli göle giriş ve çıkış olmasının suyun kalitesi açısından önem taşıdığını dile getirdi. 


Göle giriş ve çıkış olmamasının suyun kalitesi açısından risk oluşturduğuna işaret eden Keleş, Sapanca Gölü'nün şu ana kadar hiç bu seviyeye düşmediğini aktardı.


Keleş, sözlerini şöyle tamamladı:


"Geçmiş yıllara baktığımız zaman 30-31 metrenin üzerindeydi. Sapanca Gölü'nde 'kritik kot' dediğimiz 29,90'a yarım metrelik seviye var. Bu, bir risktir ancak kotun altına düşüldüğü zaman 'gölden su almayacağız' anlamına gelmez. Kuraklık, içme suyu ve sanayi amaçlı kullanım nedeniyle yaz mevsimine 29,90'ın altına düşen kotla girilmesi uzun vadeli risk oluşturabilir. Sapanca Gölü gibi çok değerli su varlığımız için bu riski sürekli vurguluyoruz ki tüketiciler ve koruyucular gölü böyle bir riskle yüz yüze bırakmasın. Su kaynağımız bugün nasıl titiz korunuyorsa yarın da aynı titizlikle korunmaya devam edilmeli çünkü ikinci bir Sapanca Gölü yok." 


Keleş, meteoroloji yetkililerinin yağış müjdesi verdiklerini belirterek, beklentilerinin yağmurdan çok, yer altı kaynağını daha uzun süreli besleyen kar yağışı olduğunu sözlerine ekledi. 


AA


Geri Dön