30 / 04 / 2024

Sapanca Gölü, yaşanan kuraklık nedeniyle en düşük seviyeye ulaştı!

Sapanca Gölü, yaşanan kuraklık nedeniyle en düşük seviyeye ulaştı!

Türkiye'nin doğal güzelliğiyle en gözde turizm merkezlerinden biri ve Kocaeli ile Sakarya'nın su kaynağı olan Sapanca Gölü, kuraklık ve aşırı kullanım nedeniyle bugüne kadarki en düşük seviyeye ulaştı...



SABAHkopter, Sapanca Gölü'ndeki tehlikeyi havadan görüntüledi. Kuraklık ve aşırı kullanımın yanı sıra milyonlarca metreküp suyun borularla kıyıdaki pompa istasyonlarına çekilmesi, gölü en düşük seviyesine çekti.


Türkiye'nin doğal güzelliğiyle en gözde turizm merkezlerinden biri ve Kocaeli ile Sakarya'nın su kaynağı olan Sapanca Gölü, kuraklık ve aşırı kullanım nedeniyle bugüne kadarki en düşük seviyeye ulaştı. İstanbullular'ın nefes aldığı bölgede gölün derinliği 2 metre azaldı. Göl içinde minik bir adacık ortaya çıktı. Gölün kıyıdan 50-100 metre çekilmesini fırsat bilen bazı vatandaşlar, kurak kalan kısımları tarlaya dönüştürdü. Göl kenarındaki su kayağı merkezindeki, su kayağı sistemi kuraklık nedeniyle kullanılamaz hale geldi. SABAHkopter, Sapanca Gölü'nün durumunu havadan görüntüledi. Buna göre; gölden borularla kıyıdaki pompa istasyonlarına su çekiliyor. Boruların büyük bir bölümü, su içinde kaldığı için görünmüyor. Hava fotoğraflarında açıkça görülen bu durum, "Cennet böyle kurutuluyor" dedirtiyor. 


GÜNDE 664 BİN METREKÜP SU 

Sakarya'nın tek içme suyu kaynağı olan, 2006'dan sonra Kocaeli'ye içme suyu noktasında destek veren Sapanca Gölü, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle en düşük seviyesine geriledi. Yıllık 120 milyon metreküp su verimi olan Sapanca Gölü'nde, bu yılki su verimi 84 milyon metreküp olarak gerçekleşti. Sapanca Gölü'nün deniz seviyesinden yüksekliği geçen yıl 31.5 metreyken, şu an 29.80 metreye geriledi. Sakarya'nın günlük 500 bin metreküplük, Kocaeli'nin 164 bin metreküplük su ihtiyacı Sapanca Gölü'nden karşılanıyor. Sapanca Gölü civarındaki su fabrikalarının yıllık kullanım miktarı ise 3 milyon metreküp. Bölgedeki sanayi kuruluşları da gölün suyundan yararlanıyor. Körfez'de faaliyet gösteren TÜPRAŞ, kendi pompa istasyonu vasıtasıyla Sapanca Gölü'nden direkt su alabiliyor. TÜPRAŞ, gölden çekilen su miktarının yüzde 5'ini kullandıklarını açıkladı. TÜPRAŞ, 2005'te özelleştirmeden önce, 12.7 milyon metreküp olan gölden çekilen su miktarının, 2013'te 7.4 milyon metreküpe indiğini bildirdi. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), TÜPRAŞ'a izinsiz kullanımın durdurulması ve geriye dönük su kullanım bedelinin ödenmesi istemiyle dava açtı. 


YA 2015 DE KURAK GEÇERSE... 

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, endüstri tesislerinin "gri su" denilen atık suyun arıtılmış halini kullanması gerektiğini belirtiyor. TÜPRAŞ da atık suyu arıtıp yeniden kullanmak amacıyla 25 milyon dolar maliyetle bir tesis kuracağını, tesisin yıl sonuna kadar ilk etabının devreye alınacağını açıkladı. Keleş, Sapanca Gölü'nden su çekiminin sadece SASKİ ve Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) tarafından yapılması gerektiğini belirterek "Bu sene yazı atlatırız. İnşallah önümüzdeki sene kurak geçmez. Bizim asıl korkumuz 2015'in kurak geçmesi. Bu, bizi endişelendiriyor. Sapanca Gölü onu taşıyamaz" dedi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay da iki belediyeye ek olarak sanayi amaçlı su çekiminin yapılması gölün su bütçesini zorladığını belirterek "Bu, gölü olumsuz yönde etkilemekte, su kalitesinin bozulmasına yol açmaktadır. Gölde başta su bitkileri olmak üzere yosun (alg) miktarı artmakta, gölün ekolojik dengesi tamamen bozulmaktadır. Gölden sanayi amaçlı su çekiminin durdurulması elzemdir" diye konuştu. 


Hasan Ay- Mesut Altun/ Sabah 





Geri Dön