04 / 11 / 2024

Sapanca Gölü'nde su seviyesi yükseldi!

Sapanca Gölü'nde su seviyesi yükseldi!

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'nde geçen seneye oranla 2 metreye yakın bir kot yüksekliği olduğunu söyledi.




Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, "Geçen sene bu mevsimde Sapanca Gölü'ndeki kota 30,40 - 30,30'lardaydı. O dönemle karşılaştırdığımızda, ilave 2 metreye yakın bir kot yüksekliği, son derece sevindirici bir durum" dedi.


Keleş, Sapanca Gölü ile Çark Deresi'nin birleştiren Serpan ilçesindeki Çark Suyu Regülatörü'nde dere kapaklarının açılma işlemini izledi ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.


Burada AA muhabirine açıklamalarda bulunan Keleş, regülatörün Sapanca Gölü'nde su seviyesi belli düzeye ulaştığında tahliyesi için kullanıldığını belirterek, tahliye edilen göl sularının Çark Deresi üzerinden Sakarya Nehri'ne ulaştığını söyledi.


Keleş, geçen yıl göldeki su seviyesinin tarihindeki en büyük düşüş yaşadığını ve kotanın 29'a kadar düştüğünü anımsatarak, bu durumun Sapanca Gölü'nün ekolojik sürdürülebilirliğini ve su kalitesini olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi.


Çark Suyu Regülatörü'nün Sapanca Gölü açısından çok önemli olduğunu ifade eden Keleş, "Bu sene havzaya geçen yıla göre daha fazla yağmur ve kar yağınca gölün seviyesi 32 metreyi yakaladı. Bu aktarım, göldeki su kalitesinin artması, havuzlanma etkisinin azalması ve en önemlisi ekolojik sürdürülebilirlik açısından çok önemli bir kazanım. Biz kapağı ilk olarak bir metre açtık ve ilerleyen zamanlarda daha da açmayı düşünüyoruz. Yaklaşık 8-10 metreküp suyu Çark Deresi'ne aktarmayı düşünüyoruz" diye konuştu.  


- "Geçen yıl gölde yaşanan kuraklık bize ders olmalı"


 Gölle ilgili yapılan tüm çalışmalar ve gelişmelerden ders çıkarılması gerektiğini belirten Keleş, bütün doğal su kaynakları ve Sapanca Gölü'nde, ıslak ve kuru periyodlar dikkate alınarak planlanma yapılması gerektiğini vurguladı. 


Geçen yıl göldeki seviye düşüklüğünün kuraklıktan kaynaklandığını ancak aşırı kullanım ve özellikle de kontrolsüz endüstriyel tüketimin de bu konuda önemli bir yerinin olduğuna dikkati çeken Keleş, şöyle konuştu:   


"Mevsimin yağışlı geçmesi ve kar olması, Sapanca Gölü'ndeki seviyesinin yükselmesi kontrolsüz kullanılabilirliği anlamına gelmemelidir. Geçen yıl gölde yaşanan kuraklık bize ders olmalı. Gölümüzle ilgili şu an çok güzel bir tablo söz konusu. Geçen sene bu mevsimde Sapanca Gölü'ndeki kota 30,40 - 30,30'lardaydı. O dönemle karşılaştırdığımızda, ilave 2 metreye yakın bir kot yüksekliği, son derece sevindirici bir durum. Sapanca Gölü doğal bir göl, doğal depolama alanı olan bir göl. Temel yaklaşımımız Sapanca Gölü'nün Sakarya ve Kocaeli illerinin insani tüketim öncelikli planlanmasıydı. Bu planlanlamanın doğruluğu geçen sene yaşanan kuraklıkta ortaya çıktı. Endüstriyel kullanım için alternatifler bulunabilir ancak insani tüketim açısından su bulabilmek çok zordur."            


Geri Dön