Sektörel

Sapanca'da konut inşaatları arttı!

Sapanca’da lüks siteler ve villaların inşaatları arttı. Ormanın içinde evi bulunanlar, Araplara 200 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında değişen fiyatlarla evlerini satıyor.

Son 5 yılda Arapların yoğun ilgi gösterdiği Sapanca’da lüks siteler ve villaların inşaatları arttı. Ormanın içinde arazileri bulunanlar, müteahhitlere yüksek fiyatla satıp karşılığında aldığı evleri, Araplar'a 200 bin dolar ile 1 milyon dolar karşılığında satıyor. 

 

''Vatandaşın imarlı, tapulu mülküdür''

 

 

Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer, imar yetkisinin Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu söyledi. Yılmazer, “’Büyükşehir Yasası’na göre, imar yetkisi, büyükşehir belediyelerine aittir. Buralar 150 yıllık yerleşim alanıdır. Buradaki imar da ölçüsüne, kriterine göre yapılmaktadır. Yüzde 10 ise 10, yüzde 20 ise 20 ölçüsünde yapılmaktadır. Zaten yüzde 20’nin üzerinde de yapılaşma yok. Bir dönüm içerisine 2 katlı 100’er metrekareden 200 metrekare ev yapabiliyorsunuz. Burada bazı yerler Sapanca henüz beldeyken imara açılmış. Burası herhangi bir orman değil, burası devlet ormanı değil. Vatandaşın imarlı, tapulu mülküdür. Sakarya’nın Çark Caddesi, kanuna göre neyse Sapanca’nın da Nailiye, İlmiye, Babadayı köyü aynıdır. Burası sit alanı değil, orman alanı değil, koruma altında değil. Burası 150 yıllık bir köydür” açıklamasında bulundu.

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre Emlakçı Özden Demirçivi, inşaatların doğal güzelliği bozduğunu ama yapılacak birşey olmadığını söyledi. Demirçivi, ''Bu yoğun yapılaşma Arap turistlerin buraya gelmesiyle başladı ve devam etti. Bu bölge zaten Araplardan önce de imarlı olan bir yerdi. Belediye şu anda yeşili korumak adına bazı tedbir ve önlemler alıyor. Bu bölgelerde fiyatlar da korkunç derecede yükseldi. Bundan 10 sene önce 20-30 bin liraya aldığın yeri şimdi 500 bin liraya alabiliyorsun'' diye konuştu.

Sapanca'nın en büyük sorunun betonlaşma olduğunu belirten Emlakçı Aşkın Arapoğlu ise, “Sapanca’yı betona teslim ettiler, burada çarpık yapılaşma etkili. Tabi ki burada en büyük sorun belediyeden kaynaklanıyor, belediye belirli oranda imar veriyor ama yer sahibi bunun 2-3 katı dışına çıkıyor. Mesela şu an Dibektaşı bölgesinde çok sık betonlaşmadan dolayı toprak kaymaları meydana gelmeye başladı. Neden güzelim Sapanca’yı böyle bir betonlaşmaya teslim edelim ki?” açıklamasında bulundu.