22 / 12 / 2024

Sapphire'in yüzde 15'i yabancılara satıldı

Sapphire'in yüzde 15'i yabancılara satıldı

261 metrelik yüksekliğiyle Avrupa'nın en yüksek binası Sapphire projesinin de yüzde 15'i yabancılara satıldı



Özellikle krizin etkisinin en ağır günlerinin geride kaldığını düşünen yabancılar, Türkiye'de yılın ilk altı ayında, geçen yıla oranla iki kat emlak alımı yaptı.

2005'ten 2008'in sonuna kadar 2.9 milyar dolar civarında alım yapan yabancılar, 2009'da 1.8 milyar dolarlık gayrimenkul satın aldı. Bu rakam 2010'un ilk 6 ayında 1.4 milyar dolar oldu. Geçen yılsa 780 milyon dolardı. Özellikle Türkiye'nin sahil şeridine gösterdikleri yoğun ilgiyle bilinen yabancılar İstanbul'un önde gelen markalı konutlarında da alıma geçti.
 
Uygun ortam satışı 10 kat artırır
Türkiye'de yabancıların konut edinmesine yönelik birtakım engeller var. Yabancılara satışın önündeki engellerin başında mütekabiliyet (karşılıklılık ilkesi) geliyor. Bu ilke, Türklerin yurtdışında mülk edinemediği ülkelerin vatandaşlarına Türkiye'den de konut satışının engellenmesini içeriyor. Küresel kriz sonrasında sermayenin el değiştirdiği Rusya, Kazakistan, İran, Ürdün, Türki cumhuriyetler gibi ülkelerin vatandaşları Türkiye'den mülk alımında engellerle karşılaşıyor. ABD ve Avrupa ülkelerine satışların önünde bir engel bulunmazken, 89 ülkenin vatandaşı Türkiye'de ev sahibi olamıyor.

Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, yabancı sınırının kalkması durumunda satışları 10 kat artabileceğini açıklıyor. Dumankaya, "Gerçek potansiyelin çok altındayız. Almanya kaynaklı Alanya, Antalya bölgelerinde satışlarımız çok fazla oluyor. Vizelerin kalktığı ülkelerle gayrimenkul satışı konusunda anlaşma sağlanabilirse, asıl potansiyel ortaya o zaman çıkacak" diyor. Sinpaş Genel Müdür Yardımcısı Seba Gacemer de daha ciddi gelişmelerin olması için engellerin kaldırılması gerektiğine dikkat çekiyor.
 
 
DUMANKAYA CONSEPT VE IKON
İngilizler alımda
Ataşehir'de projelerine başta İngilizler olmak üzere yabancıların yoğun ilgisi var. Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, özellikle Dumankaya Consept ve Ikon projelerinden yabancıların konut satın aldığını açıklıyor. Dumankaya "Yabancılar projelerimizi hem finans merkezine yakın olması hem de yurtdışında tanındığımız için tercih ediyor" diyor.
 
RIXOS RESIDENCES BOMONTY
Azerbaycan'dan ilgi var
Rixos Grubu'nun Bomonti'de Ayaydın Grup ve İpek-Çakırkaya Ortak Girişim Grubu'yla 12 dönümlük arsa üzerine inşa ettiği Rixos Residences Bomonty projesi de ilgi gören projeler arasında. Proje yetkilileri marka bilinirliği ve proje detayları dolayısı ile yurtdışından en çok ilgi gören projelerden biri olduğunu söylüyor. Yapılan açıklamada, "Özellikle Azerbaycan ve Kazakistan'dan büyük ilgi var ancak bu kişilerin satın alım yapabilmesi için burada şirket kurmuş olmaları veya Türk vatandaşlığına geçmeleri gerektiğinden maalesef talep karşılanamıyor. Şimdiye kadar 15 yabancı uyruklu projeden satın alım yapmış durumda. İlgi gösteren ülkeler arasında Amerika, İngiltere, Belçika, Kanada, Almanya, Fransa, Azerbaycan, Kazakistan, Suudi Arabistan" çekiyor. diyor.
 
SAPPHIRE
Yüzde 15'ini yabancılar aldı
261 metrelik yüksekliğiyle Avrupa'nın en yüksek binası Sapphire projesinin de yüzde 15'i yabancılara satıldı. Sapphire'in yatırımcısı Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, metrekaresi 12 bin dolar olan projeye özellikle büyük yabancı yatırımcıların talip olduğunu açıklamıştı.
 
MYWORLD
AB ülkelerinden talep var
Son yıllardaki inşaat projeleriyle dikkat çeken Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ise Ispartakule ve Myworld projelerine AB ülkelerinden ilgi olduğunu söylüyor. Türki cumhuriyetlerden ciddi talep aldıklarını belirten Ağaoğlu, "Ancak bu potansiyeli gerçeğe çevirmek proje bazında, dolambaçlı yollarla oluyor. Cebinde parası olan alabilmeli" diyor. 
 
 Yılın ilk 6 ayında 1.4 milyar dolarlık satış oldu
- 2002-2010 yılları arasında 85 bin 676 yabancı konut satın aldı.
- İngiltere, Almanya, İrlanda ve Danimarka konut satışlarında başı çekiyor.
- 2005-2010 arasında 14.4 milyar dolar gayrimenkul satışı gerçekleşti.
- 2010'un ilk 6 ayında 1.4 milyar dolar oldu. Geçen yıl bu rakam 780 milyon dolardı.
- 2006-2008 arasında yabancılara yılda ortalama 3 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapıldı.
- 2009 yılında ise rakam 1.8 milyar dolara geriledi.
Referans/Sevda Yüzbaşıoğlu


Geri Dön