Sarıgazi'de eskileri toplanacak 1.000 konut tek projeye sığacak
Bu yıl Moskova'da 3 bin konutluk bir projeye başlayacaklarını açıklayan Hisar Yapı'nın patronu Hayri Ekinci, İstanbul'da ise Ataşehir ve Topkapı'da iki yeni proje daha planladıklarını söyledi..
Sarıgazi'deki Triad Park projesiyle tanınan Hisar Yapı, projenin çevresindeki konut sahipleriyle görüşerek, 'kentsel değişim' sloganıyla buradaki yaklaşık 1.000 konutu yıkıp, yeniden yapacak. 2009 ve 2010 yıllarında hayata geçirilecek projenin satış değerinin 300 milyon dolar olacağını ifade eden Hisar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Ekinci, İstanbul'daki binaların yüzde 70'inin acilen yenilenmesi gerektiğini belirtti. Rusya'nın başkenti Moskova'da 3 bin konut yapmayı hedeflediklerini söyleyen Ekinci, yeni projelerini ve inşaat sektörünü anlattı.
Türkiye, özellikle de İstanbul önümüzdeki yıllarda büyük kentsel dönüşüm projelerine sahne olacak. Burada sizin rolünüz ne olacak?
Biz de tabii bu projelerde yer almak istiyoruz. Türkiye'de kentsel dönüşümle ilgili bazı yasalar çıkarıldı. Bu yasalar daha çok gecekondu bölgelerinde yapıldı, şehir merkezlerinde yapılması oldukça güç. Çünkü projelerle ilgili "5 hektardan başlar" diye madde var. Ama şehir merkezi dediğimiz yerler küçük, 5-10 dönüm. Buna karşın, 5 hektara kadar kentsel değişim alanlarının olduğu yoğunluklu bölgeler, bizim gibi inşaat firmalarının kısa sürede yapabileceği projeler olabilir. Diyelim ki 1 dönüme 2.07 emsal uygulanıyor. 10 dönüme 3, 30 dönüme 3.25 verilmeli ki bu, inşaat firmaları için de fizibıl olsun. Böylece geniş alanlar yaratılabilir. Böyle bir uygulamanın tüm belediyelerde acilen uygulanması şart.
Küçük bölgelerde nasıl uygulamalar yapılabilir?
Şu anda biz adına 'kentsel değişim' dediğimiz bu projeleri yapıyoruz. 2009 ve 2010'da Triad Park'ın çevresindeki konutlarla ilgili çalışıyoruz. Buradaki bin kadar konut için sahiplerine teklif götürdük. Belediyelerin yoğun katılımıyla değil, kendi mali gücümüzle yapacağız. Proje için tahmin ettiğimiz satış değeri de 300 milyon dolar. Belediyelerin elleri kolları yasalarla bağlanmış olduğu için bir şey yapamıyorlar. Yoksa Sarıgazi'de bir sürü arsa var üzerine kaçak olarak örneğin 6 daireli bina yapılmış. Biz onu alamayız, çünkü yapacağım binadan altı daire veremem. Bina sahibi de bunun altındaki daire sayısına razı olmuyor. Tabii baktığımızda, insanların artık daha bilinçlenmiş olduğunu görüyoruz. Sağlıksız binalarda oturduklarını biliyorlar. Bu nedenle de bizim gibi şirketlerin onlar adına yapacağı binaları çabuk kabul edebiliyorlar.
(Sabah Emlak)